Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία της Αγοράς

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία της Αγοράς

Πραγματοποιήθηκαν on line για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού λόγω κορωνοϊού

Φεστιβαλ_Ντοκιμαντερ_Θεσσαλονικης
Εκατοντάδες επαγγελματίες του σινεμά, από ολόκληρο τον κόσμο, συμμετείχαν στις δράσεις της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διεξήχθησαν για πρώτη φορά διαδικτυακά δεδομένου ότι το 22ο Φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορονωϊού.

Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της Αγοράς, καθιερώθηκε «Χρυσός Αλέξανδρος» που θα απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες του οπτικοακουστικού τομέα για την συνολική τους προσφορά στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Ο πρώτος «Χρυσός Αλέξανδρος» στην ιστορία της Αγοράς απέσπασε η sales agent Κατρίν Λε Κλεφ. Η Λε Κλεφ θεωρείται ως μία από τις προσωπικότητες με τις περισσότερες διασυνδέσεις στον χώρο των πωλήσεων ντοκιμαντέρ. Έχει αναλάβει ως sales agent πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ, όπως τα: Έντουαρντ Σνόουντεν: Citizenfour, Cameraperson, Communion, Σονίτα, Our Time Machine, Οι Βαν Γκογκ της Κίνας και Το τελευταίο τρένο του γυρισμού. Ίδρυσε την εταιρεία πωλήσεων ντοκιμαντέρ CAT & Docs, όταν έφυγε από τη Fortissimo Films.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής έδωσαν συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που παρουσίασαν τις ιδέες τους στο Thessaloniki Pitching Forum, καθώς και στην οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ για την εξαιρετική διαδικτυακή ολοκλήρωση των δράσεων. H Hanka Kastelicova του HBO Europe (Τσεχία) σημείωσε ότι η κριτική επιτροπή ενθουσιάστηκε με τα πρότζεκτ και σημείωσε ότι άκουσαν 12 δυνατές παρουσιάσεις και ήταν δύσκολο να βρουν τους νικητές, καθώς πολλά πρότζεκτ αξίζουν βραβείο.

Το χρηματικό βραβείο Thessaloniki Pitching Forum αξίας 2.000 ευρώ απονεμήθηκε στο πρότζεκτ: «A STEADY JOB», σε σκηνοθεσία Mattia Colombo και Gianluca Matarrese και παραγωγή Giovanni Donfrancesco, Altara Films -  συμπαραγωγή Jasmina Sijercic, Bocalupo Films, Ιταλία, Γαλλία. «Το βραβείο απονεμήθηκε «Το βραβείο απονεμήθηκε στο πρότζεκτ που πιστεύουμε ότι είχε το καλύτερο pitch και τις καλύτερες προοπτικές. Είναι υπέροχα μοναδικό και η ιστορία του είναι απόλυτα επίκαιρη καθώς αποδίδει την ουσία της απόγνωσης και της ελπίδας μέσα από ένα ταξίδι με λεωφορείο. Οι σκηνοθέτες κατάφεραν να εντοπίσουν μια από τις βασικές έγνοιες που μας απασχολούν παγκοσμίως, αυτή των περιορισμένων πόρων. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του» σχολίασε η κριτική επιτροπή. 

Το βραβείο ΕΡΤ- Thessaloniki Pitching Forum αξίας 2.000 ευρώ για ελληνικό πρότζεκτ ανακοίνωσε η Heidi Tao Yang, υπεύθυνη για τα Industry Funds του Hot Docs Film Funds από τον Καναδά. Το βραβείο απονενήθηκε στο «MIGHTY AFRIN». Σκηνοθεσία Άγγελος Ράλλης, Παραγωγή Maria del Mar Rodriguez, Άγγελος Ράλλης, AR Productions, Συμπαραγωγή Birgit Kemner, Manny Films, Ελλάδα, Γαλλία. «Επιλέξαμε μια όμορφη αλλά σπαρακτική ιστορία, η οποία ενέχει την οικουμενική θεματική της ταυτότητας σε μια περίοδο αναταραχής στον κόσμο της νεαρής πρωταγωνίστριας» επισήμαναν τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Το βραβείο MFI Script 2 Film Workshop για το Doc Lab ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, Τάκη Βερέμη. Η υποτροφία αξίας 2.500 ευρώ απονέμεται στο πρότζεκτ: «A STEADY JOB» (σκηνοθεσία Mattia Colombo, Gianluca Matarrese, Παραγωγή Giovanni Donfrancesco, Altara Films, Συμπαραγωγή Jasmina Sijercic, Bocalupo Films, Ιταλία, Γαλλία «Είναι ένα υπέροχο πρότζεκτ, το αγαπήσαμε, είναι γεμάτο ανθρωπιά και γεμάτο ελπίδα και αφορά διάφορα φοβερά δραματικά ζητήματα που συμπεριλαμβάνουν και τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορονοϊό» σημείωσε ο κ. Βερέμης.

Κλείσιμο
Το Beldocs Networking Award πήγε στο πρότζεκτ «EXPEDITION 49» (σκηνοθεσία Alisa Kovalenko, Συν-σεναριογράφος Stephane Siohan, Παραγωγή Stephane Siohan, East Roads Films, Συμπαραγωγή Valery Kalmykov, Trueman Production, Ουκρανία, Γαλλία ενώ το βραβείο Ψηφιακής μεταφοράς αρχείου της Aylon Productions απέπασε το πρότζεκτ «LP» (σκηνοθεσία Luca Lancise, παραγωγή Simone Catania, Michele Fornasero, Indyca, Ιταλία  και το βραβείο DAE (Documentary Association of Europe) της Ένωσης Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ, το οποίο προσφέρει τρεις συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους, στο «ΒARK OF A STARVING DOG (working title)» (σκηνοθεσία Ketevani Kapanadze, Παραγωγή Ana Tsimintia, This Street Hurts Me, Γεωργία)

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ντοκιμαντέρ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και είναι μια νέα πανευρωπαϊκή ένωση για τους ευρωπαίους επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ που στοχεύει να ενδυναμώσει τη βιομηχανία, να ενώσει την κοινότητα και δημιουργήσει βιώσιμες λύσεις για την υποστήριξη του μέσου. Είμαστε τυχεροί που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε το βραβείο DAE Mentorship Pitch Award για το φετινό Thessaloniki Pitching Forum. Το βραβείο αποτελείται από δωρεάν συνδρομή στο DAE για ένα πρότζεκτ (σκηνοθέτη και παραγωγό) κόστους 200 ευρώ για ένα χρόνο και επιπλέον 4 συνεδρίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πρότζεκτ από μέλη του DAE. Αυτό το βραβείο στοχεύει στην ανάπτυξη και ενθάρρυνση νέων ταλέντων» σημείωσε η Selin Murat. Αναφερόμενη στο πρότζεκτ που κέρδισε το βραβείο, είπε: «Αγαπήσαμε αυτό το πρότζεκτ, έχουμε εμπιστοσύνη στη δημιουργική ομάδα και το ταλέντο πίσω από αυτήν την απίστευτη ιστορία και ανυπομονούμε να κάνουμε μαζί σας τις συνεδρίες και να σας δεχτούμε ως μέλη της DAE».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης