«Πολιτισμός και εξωστρέφεια»: Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Λασκαράτου
Το απόλυτο «εγχειρίδιο» για τους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό και τη δύναμή του
Η εμπειρία τριών πρωθυπουργών, ενός Προέδρου της Δημοκρατίας και μιας φωτεινής προσωπικότητας που σημάδεψε την Ελλάδα.
Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της ΕΡΤ1, Κώστα Λασκαράτου, αποτελεί μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική πολιτιστική διπλωματία. Το απόλυτο «εγχειρίδιο» για τους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό και τη δύναμή του.
«Ένας Ευρωπαίος που δεν έχει πάει στην Ελλάδα, δεν είναι Ευρωπαίος», είχε κάποτε δηλώσει ο τέως διευθυντής του μουσείου του Λούβρου, Jean Luc Martinez. Αν ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, κατά πόσο αυτός έχει αρκούντως αξιοποιηθεί; Υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός; Ο Μίκης Θεοδωράκης, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, είχε καταθέσει την άποψη του στον συγγραφέα και για πρώτη φορά, αυτή, δημοσιεύεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου.
Αλήθειες, εμμονές, στερεότυπα, εμπόδια και ευκαιρίες. Τολμηρά μουσεία και πολιτιστικοί διάλογοι σε ακραίες συνθήκες. Παραδείγματα σωστής πρακτικής από τη διεθνή εμπειρία. Δυο εθνικά προτάγματα. Ένα «άτυπο πρωτόκολλο», που έσπασε. Ένα φυτώριο πολιτισμού. Μια άστεγη «μουσειακή εφηβεία» και μια θηριωδία που αφήνει μέχρι σήμερα πληγές. Ο ρόλος του μουσείου στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Η σχέση πολίτη – μουσείου, οι απαιτήσεις της κοινωνίας από την επίσημη πολιτεία και μια μεγάλη… αντίφαση!
Η σχέση πολιτισμού και εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτεται μέσα από έξι παραδείγματα ελληνικών μουσείων. Μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες, προσωπικοτήτων οι οποίες, εκ της θέσεώς τους, διαδραμάτισαν ή διαδραματίζουν ρόλο στο πεδίο της πολιτιστικής εξωτερικής πολιτικής, ανιχνεύεται η λειτουργία κεντρικών πολιτιστικών φορέων και ερευνώνται οι τρόποι μέσω των οποίων αυτά συμβάλλουν στην προσέγγιση κρατών και κοινωνιών.
Κλείσιμο
«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια: Ο Ρόλος των Μουσείων και Άλλων Πολιτισμικών Φορέων στην Πολιτιστική Διπλωματία και τη Διεθνή Αλληλοκατανόηση», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης. Προλογίζει η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, K. E. Fleming. Επιμύθιο: Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Πρίνστον.
Χιλιάδες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μονοθέσιο που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 το 2025 και τη θρυλική McLaren MP4/6 του Ayrton Senna να «βρυχώνται» σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο ΟΑΚΑ.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία σπάνια ανακοινώνουν την άφιξή τους. Δεν ξεκινούν με μια ανακάλυψη ούτε με μια εφεύρεση. Ξεκινούν τη στιγμή που μια ιδέα, τόσο βαθιά ριζωμένη που μοιάζει αυτονόητη, παύει ξαφνικά να ισχύει. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος να τρώμε.