«Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173»: Πέντε εγκλήματα απο τα αρχεία του Ανθρωποκτονιών

«Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173»: Πέντε εγκλήματα απο τα αρχεία του Ανθρωποκτονιών

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, έγινε η... σκιά των αξιωματικών του 11ου ορόφου της ΓΑΔΑ για να ερευνήσει και να αποτυπώσει στο χαρτί πέντε εγκλήματα που συγκλόνισαν

λεωφορος_αλεξανδρας_βιβλιο
Πέντε εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο ξεδιπλώνονται μέσα από την ερευνητική ματιά ενός νεαρού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας σε ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία. Πέντε δυνατές ιστορίες – γρίφοι που οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών κλήθηκαν να λύσουν και αποτυπώνονται στις 340 σελίδες του βιβλίου «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173» του Βαγγέλη Γιαννίση.

Του πρώτου Έλληνα συγγραφέα που στα πρότυπα των ξένων μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, για έναν και πλέον χρόνο συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του «Ανθρωποκτονιών» της Ασφάλειας Αττικής για να παρουσιάσει πέντε αληθινές ιστορίες βγαλμένες από τα αρχεία της υπηρεσίας.

«Βασικά εξήγησα στον Αρβανίτη (σ.σ: το μυθιστορηματικό όνομα του προϊστάμενου του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής κ. Κωνσταντίνου Χασιώτη) ότι θέλω να γίνω έπιπλο στα γραφεία σας, όπως είχε πει και ο David Simon στο Homicide. Να παρατηρώ πως δουλεύετε, πως μιλάτε, πως συμπεριφέρεστε, να γνωρίσω αξιωματικούς του τμήματος και έπειτα να γράψω τις εμπειρίες μου» αναφέρει στον επίλογο ο συγγραφέας ενώ ο πρόλογος φέρει την υπογραφή του κ. Χασιώτη.
«Όταν υπηρετείς στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών δεν ρωτάς τι θα πάρεις, αναρωτιέσαι τι είσαι ικανός να δώσεις. Πόσα είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις και τι ικανότητες θα καταφέρεις να αναπτύξεις και να διαθέσεις στον αγώνα απέναντι στο σκληρότερο έγκλημα που μπορεί να διαπράξει ο άνθρωπος.
Κλείσιμο
Αλήθεια όμως, τι παίρνεις από αυτό το ταξίδι στο σκοτάδι;» γράφει ο διοικητής του Ανθρωποκτονιών.

Η έρευνα στο Ανθρωποκτονιών και οι πέντε ιστορίες

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρεται στην αρχή αυτού του ταξιδιού στον κόσμο του Ανθρωποκτονιών, το ζητούμενο της έρευνας του και την εμπειρία που απέκτησε από την καθημερινή επαφή με τους αξιωματικούς μιας υπηρεσίας που θεωρείται η ελίτ της ΕΛ.ΑΣ.

«Το πρώτο ραντεβού γνωριμίας κλείστηκε στις αρχές καλοκαιριού 2019.Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου προσπάθησα να μεταφέρω αυτούσια τα συναισθήματα που ένιωσα βλέποντας για πρώτη φορά τα γραφεία του 11 ου ορόφου. Τους επόμενους μήνες θα συνέχιζα να επισκέπτομαι τακτικά κάθε εβδομάδα. Θα ερχόμουν σε επαφή με τους τέσσερις αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών συν τον προιστάμενο, πέντε ανθρώπους με τους οποίους έπειτα από καιρό, θέλω να πιστεύω ότι δέθηκα περισσότερο από το απλό, τυπικό επίπεδο του συγγραφέα από τη μια ή του αστυνομικού από την άλλη. Τους ζήτησα να μου πουν την ιστορία τους. Όχι απλώς μια ιστορία ενός εγκλήματος, την οποία στη συνέχεια θα μετέφερα στο χαρτί αλλά την ιστορία τους. Ήθελα τους ίδιους στο χαρτί…». Και σε ένα μεγάλο βαθμό το κατάφερε.

Μέσα από συνεντεύξεις, έρευνα και αναζήτηση σε ανοικτές και κλειστές πηγές επέλεξε να παρουσιάσει πέντε φρικτές ιστορίες που οι αξιωματικοί του 11 ου ορόφου κλήθηκαν να διαλευκάνουν: Ένας τοξικοεξαρτημένος βρίσκεται σταυρωμένος σε ένα δάσος. Ένας εισοδηματίας δολοφονείται βίαια στο διαμέρισμα του. Άγνωστοι πυροβολούν έναν Ολλανδό σε μια γειτονιά της Αθήνας και ένα δώμα αποκαλύπτει ένα πτώμα δεμένο σε κρεβάτι…

Υποθέσεις που όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει «έχουν εκδικαστεί και οι δράστες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. Το βιβλίο αυτό ελπίζω πως θα τις διασώσει από τη λήθη. Η μνήμη άλλωστε, είναι το μόνο που έχουμε ουσιαστικά. Είναι η μόνη απόδειξη πως κάποια στιγμή ήμασταν ζωντανοί, ότι περάσαμε από τον κόσμο. Ή λήθη είναι ένας δεύτερος θάνατος».

**Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μπήκε το 2014 στις βιβλιοθήκες των Ελλήνων αναγνωστών με το πρώτο του μυθιστόρημα, Το Μίσος, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία, τα τέσσερα με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή. Καθημερινά αρθρογραφεί για το true crime στο blog του.


Ειδήσεις σήμερα

Ανά πάσα στιγμή ο Ναβάλνι μπορεί να πεθάνει, προειδοποιούν οι γιατροί

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: «Λιώνει στη δουλειά» στα γεράματα, για να ψωνίζει η σύζυγός του... Στέλλα Μακάρτνεϊ!

Κηρύχθηκε έκπτωτη η Swiss Med: Είχε αναλάβει την προμήθεια 3.000.000 self test
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης