«Ο κλέφτης των μυστικών»: Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπότση

«Ο κλέφτης των μυστικών»: Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπότση

Τι είπε ο συγγραφέας στο protothema.gr

kleftistonmistikon
Είναι το πρώτο του βιβλίο, αλλά οι σπουδές του και η πολύχρονη παρουσία του στην τηλεόραση μας προετοίμαζαν από καιρό. Ο Γιάννης Μπότσης με τον «Κλέφτη Μυστικών» μας κάνει να διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα με δυνατές εικόνες που προβάλλονται ταυτόχρονα στην οθόνη του μυαλού μας.

Πάμε πρώτα να πάρουμε μια γεύση από την ιστορία. Ο εντεκάχρονος Άρης, ορφανός μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά και φιλοξενούμενος από μια Σμυρνιά στην Πλάκα, αναλαμβάνει, για λογαριασμό του αντιστασιακού θείου του, την πιο επικίνδυνη αποστολή στα χρόνια του Πολέμου. Σε αυτό το παράτολμο σχέδιο, ο μικρός έχει δύο πλεονεκτήματα: Μοιάζει αθώος και ακίνδυνος, αφού είναι παιδί, και καταλαβαίνει γερμανικά, πράγμα που αγνοούν οι εχθροί του. Με αυτά τα «όπλα» το αγόρι μπαίνει σε μια απίστευτη περιπέτεια, η οποία συμπαρασύρει όλους τους ανθρώπους γύρω του και αλλάζει ριζικά τις ζωές τους...

Σχέσεις αγάπης δοκιμάζονται, μεγάλοι έρωτες γεννιούνται και μια απρόβλεπτη οικογένεια δημιουργείται, μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρα επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο για όλους.

Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία, με ήρωες μικρούς και μεγάλους, παθιασμένους με τη ζωή, τον έρωτα και την ελευθερία, που αναγκάζονται να εξελιχθούν και να αλλάξουν μέσα από ακραία γεγονότα και να διαπιστώσουν ότι, για να ξεπεράσουν τα εξωτερικά τους όρια, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν και να υπερβούν τα εσωτερικά.

«Ο κλέφτης των μυστικών» καταγράφει με σύγχρονη ματιά την Αθήνα του '44 αλλά και τη Σμύρνη της ανόδου και της καταστροφής, αναμειγνύοντας δεξιοτεχνικά το κινηματογραφικό σασπένς, το ερωτικό μελόδραμα, το ψυχολογικό θρίλερ και την περιπέτεια εποχής.

O_kleftis_ton__mistikon_youfly_com


Κλείσιμο
Μιλήσαμε με τον Γιάννη Μπότση για το βιβλίο του…

-Πράγματι, διαβάζοντας κανείς το μυθιστόρημά σας έχει την αίσθηση ότι βλέπει μια ταινία. Πόσο σας επηρέασε σ’ αυτό η πολύχρονη θητεία σας στην τηλεόραση;
Δεν έχει να κάνει με την τηλεόραση και το ότι ασχολούμαι πολλά χρόνια με σειρές. Εχει να κάνει με τις σπουδές μου που αφορούσαν καθαρά τον κινηματογράφο, τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στο σενάριο. Αλλωστε ένα βιβλίο έχει αυτονομία, όπως και μια ταινία, πράγμα που δεν συμβαίνει σε μια τηλεοπτική σειρά. Οπότε ναι, ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ θυμίζει μια ταινία πολύ μεγάλης χρονικής διάρκειας, φτιαγμένη όμως με καθαρά λογοτεχνικά «υλικά». Αλλωστε αυτό ήταν και το στοίχημά μου, συναντώντας κατά κάποιο τρόπο την τότε εργασία μου στο Παρίσι. Λογοτεχνία και κινημτογράφος. Αυτος ο συσχετισμός με είχε επηρεάσει πολύ και χαίρομαι που έστω και αργά ασχολήθηκα μαζί του από την αντίθετη πλευρά. Πώς ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να θυμίζει μια ταινία, χωρίς να χάνει τα βασικά συστατικά: Ευρηματικότητα στη γλώσσα. Εσωτερικότητα. Αρνηση ευκολίας. Βαθύτερα νοήματα. Μια κατάληξη που να αξίζει πραγματικά.

-Όταν ο λόγος γίνεται εικόνα, κάνει πιο δύσκολο το έργο του συγγραφέα;
Δεν θα τόλεγα, γιατί έχω μια ευκολία σε αυτό. Οι χαρακτήρες μου δρούν πολύ και οι χρονικές περίοδοι που διάλεξα είχαν γεγονότα, μεταπτώσεις και μεγάλη ένταση. Ετσι ήταν ζητούμενο να χτιστούν δυνατές εικόνες που να βοηθήσουν στην αλήθεια και στην διεισδυτικόητητα των συμβάντων. Λόγω της ενασχόλησής μου με την εικόνα, η δυσκολία υπήρξε μόνο στα φινιρίσματα. Ηθελε μεγάλη ακρίβεια από πλευράς μου, γιατί έχω τέτοια ματιά: Θελω ο αναγνώστης να γίνει μέρος της δράσης, άρα να πειστεί για όλο το περιβάλλον που του φτιάχνω.

- Η έμπνευση. Ποια ήταν η πρώτη στιγμή που γεννήθηκε στο μυαλό σας η ιστορία σας;
Σε ένα όνειρο, καλοκαίρι στο Πήλιο., πρίν λίγα χρόνια. Ξύπνησα το πρωί με την ιστορία, σε μια αρχική της εκδοχή. Ηταν μια αλλόκοτη εμπειρία, γιατί έζησα όλο το όνειρο σαν παρατηρητής, σαν ένας θεατής μέσα σε σκοτεινή αίθουσα. Βέβαια από τότε η ιστορία άλλαξε πολύ και εμπλουτίστηκε, όμως πάντα πιστεύω ότι μου «δόθηκε» κατά κάποιο τρόπο από τον εαυτό μου και τελείως ασυνείδητα. Σαν ένα δώρο. Aκόμα και σήμερα με ξενίζει αυτό που έγινε.

Βιογραφικό

ΜΠΟΤΣΗς_2


Σπούδασε σκηνοθεσία στην σχολή Σταυράκου και παρακολούθησε κινηματογραφικές σπουδές στο Paris1 (Σορβόννη), με έμφαση στην ανάλυση και ανάπτυξη σεναρίου και με βασικό καθηγητή τον Jacques Goimard. Mε τον οποίο έκανε και μαθήματα λογοτεχνίας, ειδικά στην ανάλυση δραματουργίας. Επίσης παρακολούθησε σεμινάρια σκηνοθεσίας του Eric Rohmer.

Απο το 1987 έως το 1992 σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ και εκπομπές για την κρατική τηλεόραση (ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ κά). 

Επίσης σκηνοθέτησε για την ΕΤ1, το ωριαίο ντοκιμαντέρ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ», για την ιστορία της Ελληνικής ταπισερί, στο οποίο ήταν και παραγωγός. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πουλήθηκε σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και αγοράστηκε και από το πανεπιστήμιο Princeton. 

Υπήρξε βοηθός του Κ. Κουτσομύτη στην κινηματογραφική ταινία «Ο ΚΛΟΙΟΣ» και στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΑΘΗΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 1985».  

Σκηνοθέτησε  2 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες (“ΦΙΛΕΣ” και “ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ“, για λογαριασμό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου). 

Εργάστηκε για ένα χρόνο στην εταιρία παραγωγής διαφημιστικών ταινιών ΚΙΝΟ ΑΕ (1991-92). 

Για 13 χρόνια, απο το 1992 έως το 2005 εργάστηκε ως στέλεχος (Σύμβουλος προγράμματος και τηλεοπτικών σειρών), στο ελληνικό πρόγραμμα του ANT1, όπου επέβλεψε περισσότερες απο 60 τηλεοπτικές σειρές. 

Η επίβλεψη αφορούσε: Την δημιουργία ή βελτίωση της αρχικής ιδέας. Την δραματουργική και αφηγηματική επεξεργασία των πλοκών και των σεναρίων. Την συνολική επιμέλεια των προγραμμάτων, τόσο στην σκηνοθεσία όσο και στο μοντάζ.

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αυτής της περιόδου( 2003-2005) υπήρξε διευθυντής στο ελληνικό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 και επέβλεψε συνολικά τόσο την μυθοπλασία όσο και την ψυχαγωγία του σταθμού.

Συμμετείχε ως σεναριογράφος μαζί με την Άννα Αδριανού σε 5 τηλεοπτικές σειρές (ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ, ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΕΠΑΦΗ).  

Σκηνοθέτησε την σειρά “ΕΠΑΦΗ”  (30 επ των 45') που προβλήθηκε την σεζόν 2006-2007 στο MEGA.

Συμμετείχε στο σενάριο της ταινίας “Ο ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ” της Όλγας Μαλέα.

Απο το 2007 μέχρι το 2015, εργάστηκε στην ΑΝΩΣΗ ΑΕ, έχοντας την καλλιτεχνική ευθύνη και επιμέλεια των τηλεοπτικών σειρών και των κινηματογραφικών ταινιών καθώς και την επίβλεψη και ανάπτυξη των σεναρίων, είτε αφορούσαν τηλεόραση είτε κινηματογράφο. 
Οι πιο γνωστές από τις σειρές που ανακάλυψε και έστησε, είτε ως ανάπτυξη είτε ως συμμετοχή σε πλοκές και ιστορίες, ήταν: «Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ», «Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΛΛHΣ», «ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ». 

Aπο το φθινόπωρο του 2015 έως το καλοκαίρι του 2017, έκανε ως δημιουργός  (Ιδέα, ιστορίες, πλοκές, επίβλεψη σεναρίων και μοντάζ) την τηλεοπτική σειρά  «9 ΜΗΝΕΣ», για το STAR. Η σειρά ( 360 επεισόδια των 50’) προβλήθηκε και στο MEGAONE Κύπρου.

Υπήρξε για 2 χρόνια και σύμβουλος σεναρίων και παραγωγής στην εταιρεία BPTS στην Κύπρο.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι υπεύθυνος μυθοπλασίας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Εχει διασκευάσει με την Αννα Αδριανού τα θεατρικά έργα «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» και «ΕΝΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΟΣ ΓΑΜΟΣ». Το πρώτο ανέβηκε το 2016, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Το δεύτερο έχει προγραμματιστεί για το 2021.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Sputnik V», το όνομα του ρωσικού εμβολίου που έλαβε έγκριση

Early drinks στα μπουζούκια της Θεσσαλονίκης: Ο Νίκος Βέρτης αλλάζει ωράριο, λόγω κορωνοϊού - Η επίσημη ανακοίνωση στο protothema.gr

Γιατί έγιναν ανάρπαστες οι φουσκωτές κούκλες του σεξ;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης