Νάντια Κοντογεώργη: Πρωταγωνίστρια στο νέο, σκοτεινό μιούζικαλ της Λυρικής

Νάντια Κοντογεώργη: Πρωταγωνίστρια στο νέο, σκοτεινό μιούζικαλ της Λυρικής

Η πρεμιέρα του  «Into the Woods» θα γίνει στις  8 Φεβρουαρίου

Κοντογιωργη_ΕΛΣ
Ένα παραμύθι διαφορετικό, απρόβλεπτο, με νεράιδες και δράκους που μεταμορφώνονται, αλλάζουν ρόλους, αιφνιδιάζουν, διεισδύουν στις βαθύτερες ανθρώπινες σκέψεις, προκαλούν γέλιο  και ωθούν σε προβληματισμό, το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Into the Woods», του διεθνώς καταξιωμένου συνθέτη - στιχουργού Στήβεν Σόντχαϊμ και του σημαντικού συγγραφέα Τζέιμς Λαπάιν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη νέα, εντυπωσιακή παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα παρουσιαστεί  επτά  ημέρες του Φεβρουαρίου (8, 9, 12, 13, 14, 15, 16/2) και πέντε επιπλέον του Μάιο (13, 14, 15, 16, 17/5). 

Το δημοφιλέστατο αυτό  έργο έκανε πρεμιέρα το 1986, στο Σαν Ντιέγκο, και από τότε μέχρι σήμερα έχει διαγράωει μια εντυπωσιακά επιτυχημένη διαδρομή, από το Μπρόντγουεϊ και  το Ουσέτ Έντ μέχρι το κινηματογραφικό πανί όπου μεταφέρθηκε το 2014, από τον Ρόμππ Μάρσαλ, έχοντας, παράλληλα, αποσπάσει σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις μεταξύ των οποίων και τρία βραβεία Τόνυ!

Into_the_woods___Χαρα_Κεφαλα
Σε αυτό το παραμύθι οι ήρωες αιφνιδιάζουν ....
Στα σκοτεινά... δάση του πολυβραβευμένου μιούζικαλ ο θεατής συναντά  πασίγνωστους ήρωες οι οποίοι, ωστόσο, συμπεριφέροται και λειτουργούν όπως κανείς δεν θα περίμενε, Γιατί αυτή τη φορά οι αγαπημένοι και διαχρονικοί πρωταγωνιστές δεν ακολουθούν την κλασική διαδρομή που οδηγεί στο παραδοσιακό «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».. Η Κοκκινοσκουφίτσα, αντί να έχει απέναντί της τον κακό λύκο, αντιμετωπίζει την αρνητική εκδοχή του εαυτού της. Η Σταχτοπούτα δεν ονειρεύεται να πάει στο χορό αλλά επαναστοχάζεται και επαναπροσδιορίζει τις ουσιαστικές επιθυμίες της. Και η Ραπουνζέλ, αντί να βασίζεται στις μαγικές δυνάμεις των κατάξανθων μακριών μαλλιών της, προσπαθεί να βρει το πραγματικό νόημα της ευτυχίας...Σε όλη αυτή τη διαδρομή οι ήρωες, μαζί τους και το κοινό, πέφτουν και ξανασηκώνονται, γελουν και κλαίνε, ελπίζουν και απογοητεύονται. Κυρίως όμως αφουκράζονται την φωνή της ψυχής τους, εκείνη που η υποδούλωση στις υλικές ανάγκες κοντεύει να εξαφανίσει.

Η «ξενάγηση» του σκηνοθέτη

«Με την ντουλάπα της γιαγιάς ως βεστιάριο, και με σκηνικό περιβάλλον διάφορα στοιχεία-στοιχειά από τις αποθήκες των παιδικών μας χρόνων, η ευθύνη της αφήγησης γίνεται συλλογική: Κάτω από την πίεση των κυριολεκτικών και εσωτερικών γιγάντων, λύκων και πριγκιπισσών, “η μηλιά και ο καρπός της” δοκιμάζουν ν’ αναμετρηθούν εκ νέου με τους φόβους τους σε μια συνθήκη συναισθηματικής ανακύκλωσης με ελπίδα την αναγέννηση. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τα προσεκτικά επιλεγμένα σκηνικά αντικείμενα, σήμερα στην Εναλλακτική Σκηνή αναβιώνουν πλήθος ιστορικών παραγωγών της Λυρικής, αποτελώντας πλέον όλα μαζί τις ψηφίδες ενός συναρπαστικού μωσαϊκού “προηγούμενων” και “επόμενων” ζωών, για ένα νέο “τώρα"»  περιγράφει με γλαφυρότητα ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Μπογδάνος και για να αποκαλύψει, αμέσως μετά, κάποιες λίγες αλλά χαρακτηριστικές εικόνες του φιλόδοξου ανεβάσματος μαζί με την ιδιαίτερη σημειολογία τους: «Πύργοι από παλαιότερα κάστρα της Ωραίας Κοιμωμένης, το φόρεμα της Σταχτοπούτας του Ροσσίνι, το σακάκι ενός παλαιότερου Πρίγκιπα, αλλά και πραγματικά κιβώτια μεταφοράς από παραγωγές με αρχετυπικούς ήρωες της Όπερας και του Μπαλέτου που μεταμορφώθηκαν σε παράδοξα μαγικά κουτιά, στήνονται εκ νέου μπροστά στον θεατή για επαναδιαπράγματευση. Μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή στις έσω σκιές, το "Into the Woods" μοιάζει με μια πυκνή, λυτρωτική νύχτα κάτω από τον ήλιο. Ο προβολέας ρίχνει σκοτάδι αντί φως, όμως όλα μέσα σου τα κάνει να λάμπουν. Τα χαστούκια μια ακούγονται ηχηρά και μια σιωπηλά. Τα παιδικά τραύματα   συμφιλιώνονται με τον κόπο της ενηλικίωσης κι όταν μπει το “The end” ξέρεις πια πως μικρός φοβάσαι μη χαθείς στο Δάσος. Μεγάλος το εύχεσαι».

Into_the_woods__Δαναη_Μουτσοπουλου
Η Δανάη Μουτσοπούλου είναι μία από τις ανατρεπτικές ηρωίδες του σκοτεινού παραμυθιού
Κλείσιμο


Οι συντελεστές
Τη μουσική διεύθυνση και τη μουσική διδασκαλία έχει αναλάβει ο Στάθης Σούλης ενώ η σκηνοθεσία και η μετάφραση έχουν την υπογραφή του Δημήτρη Μπογδάνου. Τα σκηνικά και κοστούμια έχει φιλοτεχνήσει  η Λίνα Πηγαδιώτη, η κινησιολογία είναι του Κωνσταντίνου Κουνέλλα και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.Τον απαιτητικό ρόλο της Μάγισσας ερμηνεύει η δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδίστρια Νάντια Κοντογεώργη η οποία πλαισιώνεται από ένα μιια ομάδα εξαίρετων ερμηνευτών, τους Χαρά Κεφαλά, Αποστόλη Ψυχράμη, Μαρία Γράμψα, Δάφνη Δαυίδ, Λευτέρη Καλπακτσίδη, Ιωάννη Κοντέλλη, ΘάνοςΛέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Δημήτρη Μπογδάνος Όλγα Παπακωνσταντίνου και Λυδία Τζανουδάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης