Αν η Αλεξίεβιτς έγραφε για το Πολυτεχνείο

Αν η Αλεξίεβιτς έγραφε για το Πολυτεχνείο

Το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού «Όλη νύχτα εδώ» από τις εκδόσεις Καστανιώτη προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση του Πολυτεχνείου - Συντίθεται αποκλειστικά από μαρτυρίες σε πρώτο πρόσωπο - «Προφορική ιστορία» κατά τον τρόπο της βραβευμένης με Νόμπελ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Polytech_02
Με τον τίτλο «Όλη νύχτα εδώ - Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου» κυκλοφορεί το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Καστανιώτη, σε επιμέλεια και εισαγωγή του Ιάσονα Χανδρινού. Στις 800 σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται μία αφήγηση εκ των έσω για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, κατά τρόπον σχετικά ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Ιάσων Χανδρινός αξιοποιεί την τεχνογνωσία του ως ιστορικού για να μεταφέρει τις μαρτυρίες 84 ατόμων, τα οποία καταθέτουν τις αναμνήσεις τους γύρω από ό,τι συνέβη στο Μετσόβιο τις ημέρες της κατάληψης, της σταδιακής συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και τη βάναυση κατάπνιξη της φοιτητικής κινητοποίησης από το στρατό.



«To βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή ατομικών βιωματικών αφηγήσεων με θέμα την Εξέγερση του Πολυτεχνείου (14-18 Νοεμβρίου 1973)» αναφέρει το δελτίο τύπου.« Αποτελείται από 84 απομαγνητοφωνημένα κείμενα προφορικών μαρτυριών-συνεντεύξεων με ισάριθμους αφηγητές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 2010 έως και το φθινόπωρο  του 2019. Πρόκειται για μια συστηματική μελέτη προφορικής ιστορίας με βάση επάλληλα κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας όσον αφορά τη συμμετοχή στα γεγονότα, που τη συναπαρτίζουν μαρτυρίες από γυναίκες και άντρες, φοιτήτριες και φοιτητές, συνδικαλιστές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, μέλη παράνομων οργανώσεων, μαθητές, εργάτες, διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από σφαίρες, αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικούς. Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα σώμα πληροφοριών, που θα καλύψει ορισμένα από τα κενά της έρευνας γύρω από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, και παράλληλα να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης ενός από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το οποίο συνεχίζει να είναι αντικείμενο έντονων φορτίσεων αλλά και να υπόκειται σε διάφορες στρεβλώσεις και ποικίλες αναθεωρήσεις».

Με μια σειρά βιβλίων τα οποία γράφονται χωρίς την δημιουργική παρέμβαση του συγγραφέα -αλλά με αφάνταστα σκληρή δουλειά εκ μέρους του- η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς κέρδισε το βραβείο Νόμπελ. Η λεγόμενη «προφορική ιστορία» είναι ένα σχετικά νέο ρεύμα, προφανώς γόνιμο, αλλά και κάπως επικίνδυνο, υπό την έννοια ότι η συρραφή ανεπεξέργαστων διηγήσεων μπορεί ενίοτε να γίνει μονότονη και προβλέψιμη. Οι 800 σελίδες του συγγράμματος προδιαθέτουν για σοβαρή δέσμευση εκ μέρους του αναγνώστη, όπως και τα 9 χρόνια που χρειάστηκε ο επιμελητής για να ολοκληρώσει την έρευνά του. Το επίτευγμά του είναι, ομολογουμένως, αξιέπαινο. Και οπωσδήποτε κομίζει κάτι νέο -έστω και σαν απλή ανάσα από τις απεραντολογίες των ατέρμονων αναλύσεων, οι οποίες. μάλιστα, δεν σταματούν να δημοσιεύονται.

Βιογραφικό σημείωμα του Ιάσονα Χανδρινού
Ο Ιάσονας Χανδρινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006. Τα ερευνητικά του πεδία είναι η περίοδος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, η Κατοχή στην Ελλάδα (1941-1944) και η εβραϊκή γενοκτονία από τους Ναζί. Από το 2007 έως το 2017 εργάστηκε ως ιστορικός-επιστημονικός συνεργάτης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ), ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού. Το 2012 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα (1942-1944), στις Εκδόσεις Θεμέλιο, το οποίο έκανε τρεις επανεκδόσεις. Το 2015 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την εμπειρία της γερμανικής κατοχής σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου και επόπτη τον καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ. Η διατριβή κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2018 από τις Εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος με τίτλο Πόλεις σε πόλεμο (1939-1945). Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα υπό γερμανική κατοχή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Βαυαρία, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα «Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ: Αιχμαλωσία-καταναγκαστική εργασία-εργατική μετανάστευση» ως υπότροφος του κρατικού ιδρύματος Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG). Είναι παντρεμένος με την ιστορικό Άννα Μαρία Δρουμπούκη και ζουν στο Βερολίνο με τις τέσσερις γάτες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης