Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ευρήματα στην Αμφίπολη

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ευρήματα στην Αμφίπολη

Οι μεγαλοπρεπείς Σφίγγες, το εσωτερικό του περιβόλου του τάφου και η σφραγισμένη χιλιάδες χρόνια είσοδος του αρχαίου τύμβου - Όλα είναι μελετημένα με γεωμετρική ακρίβεια δηλώνουν οι αρχαιολόγοι που εξηγούν πώς συνδέεται ο «Λέων της Αμφίπολης» με τον τύμβο - Σε λίγες μέρες οι ανακοινώσεις

Όλη τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύονται από τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η σύζυγός του Γεωργία Σαμαρά και ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, άκουσαν προσεκτικά και επεξεργάστηκαν τον επιβλητικό τάφο. 

Οι εντυπωσιακές Σφίγγες στην είσοδο του τύμβου, στέκουν εδώ και χιλιάδες χρόνια φύλακες του εσωτερικού του τάφου, η είσοδος του οποίου παραμένει ερμητικά σφραγισμένη ως σήμερα.

Ο περίβολος του ταφικού μνημείου, σμιλεμένος από μάρμαρο Θάσου είναι τόσο καλοδιατηρημένος που προκαλεί απορία και θαυμασμό. Οι λείες πλάκες που στήθηκαν εκεί για να φυλάξουν από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τον νεκρό είναι η πρώτη εικόνα που αντικρύζει όποιος βρίσκεται στην Αμφίπολη.

Όλος ο κόσμος αναμένει με αγωνία την συνέχεια της ανασκαφής, που θα απαντήσει και στο μεγάλο ερώτημα: Σε ποιον ανήκει ο μεγαλοπρεπής Τάφος της Αμφίπολης;

Σαν να ζούμε ανασκαφή των αρχών του περασμένου αιώνα, δηλώνουν οι αρχαιολόγοι
«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η α΄φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες μέρες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, οι οποίες διενεργούνται στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη.

«Οι επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν γίνει, δίνουν τις απαντήσεις. Ό,τι βρέθηκε είναι η συνέχεια αυτών που ανακοινώθηκαν στα αρχαιολογικά συνέδρια του 2013 και 2014. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος, που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» επισήμανε.

Μέλος της ανασκαφικής ομάδας, που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ίδιος -όπως και η κ. Περιστέρη- τηρεί σιγή ως προς τις τελευταίες. Ωστόσο, κάποια δεδομένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους δρόμου που βρέθηκε στον λόφο Καστά, με ωραίους μαρμάρινους τοίχους, σε εξαιρετικό ψευδοϊσόδομο σύστημα, όπως του περιβόλου, καθώς και των δύο μαρμάρινων Σφιγγών, που όπως όλα δείχνουν φυλάνε έναν ξεχωριστό αρχαίο μακεδονικό τάφο, ο οποίος κρύβει ακόμα καλά τα μυστικά του.

Είναι επίσης σημαντικά όσα στοιχεία είναι ήδη γνωστά. Με την ψηφιακή σάρωση του 2013 ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

«Όλα είναι μελετημένα με αναλογίες και γεωμετρική ακρίβεια, ενώ τόσο το Λιοντάρι όσο και ο τύμβος ανήκουν στην ίδια εργολαβία (σ.σ. κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο). Αποτελούν ένα τεράστιο ενιαίο μνημείο, άγνωστο ως σήμερα» επισημαίνει ο κ. Λεφαντζής, προσθέτοντας ότι αισθάνεται περήφανος που επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχε πει περί ενιαίου συνόλου ήδη από το 2012.

Επίσης, εξηγεί γιατί το Λιοντάρι έχει αυτή την όχι τόσο καλοσχηματισμένη όψη: «Επειδή βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, δηλαδή σε ύψος 35 με 40 μ. και σε απόσταση 100 μ. Αν το κάνεις φυσιολογικό δεν φαίνεται κανονικά από μακριά».

Για τον ίδιο και την ομάδα του είναι σαν να ζουν μια ανασκαφή των αρχών του περασμένου αιώνα και όχι του 2014. Επίσης, τονίζει πως αισθάνεται τυχερός που συμμετέχει σε μια τόσο καλά οργανωμένη ομάδα. «Χρειάζεται όμως να μείνουμε λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά. Η δημοσιότητα κάνει κακό. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι δύσκολο έργο» διευκρινίζει.

ΣΧΟΛΙΑ (170)

αννα μαρια

ο γελοιος τι πηγε να κανει εκει ?

Σερραία

είμαι της ιδίας άποψης, ακόμη , θεωρώ πως θα έπρεπε σε κάθε βήμα της ανασκαφής, να εκεί και οι τοπικοί άρχοντες τις περιοχής! αυτό δεν είναι το σωστό;;;;;;;;;;

Deppy

Ο Σαμαρας τι πήγε εκεί;Να μας δείξει τον πατριωτισμο του;Αν ήταν πατριώτης να μην ξεπουλούσε ολα τα φιλέτα της χώρας μας π.χ. τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής σαν να ηταν του παππου του τα οικοπεδα!Τοσο παριωτης ειναι που πουλάει κοψοχρονιας τα εδαφη που γι αυτα χύσαν αιμα οι προγοννοι μας

makedon

Μέσα σε ένα τόσο μεγάλο χώρο χωράνε πάρα πολλοί τάφοι. Στην Βεργίνα υπάρχουν τρείς μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Εδώ μήπως βρουν τον τάφο του Αλέξανδρου, της Ρωξάνης του γιού, και της Ολυμπιάδας . Είναι μεγάλος ο χώρος και δεν μπορεί να είναι μόνο ένας τάφος . Ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Πάντως ότι και να είναι , όποιος και να είναι θαμμένος συλημένος ο τάφος ή όχι , πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη, και σίγουρα θα μάθουμε πάρα πολλά για την Μακεδονία, για την Ελλάδα, να το εκμεταλλευτούμε , να βουλώσουμε τα στόματα των ανθελλήνων, και τα Σκόπια επιτέλους να αλλάξουν όνομα, αρκετά τράβηξε το πράγμα, και ας αφήσει ο Βενιζέλος κλπ, τα περί προσδιορισμού, και οι άλλοι το ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται .Την ταυτότητά μας των 4000 χρόνων δεν την ξεπουλάς έτσι απλά, ότι δεν μπορείς να το λύσεις το κόβεις, Αυτό μας δίδαξε ο Αλέξανδρος. Δεν το συζητάς με υποχωρήσεις , με την άλλη πλευρά να μην διαπραγματεύεται και να μην υποχωρεί ούτε σε τίποτε.

Τακης

Ας μη χανουμε χρονο.Προχωρηστε γοργα με την ανασκαφη.Την χαμενη εθνικη μας περιφανεια ψαχνουμε να φερουμε στο ΦΩΣ.........................

Τυφλα να'χει ο Γκαιμπελς

Καλα ρε σεις, ουτε μια φωτογραφια χωρις το Σαμαρα; Τσιπα δεν εχετε;

ten

Θα εννοείς, "Τσίπρα" δεν έχετε...

X

Απεκρίθη εκ παλαιοτέρου του βαρβάρου έθνεος το ελληνικόν εόν και δεξιώτερον και ευηθείης ηλιθίου απηλλαγμένον μάλλον.Αριστοτέλης.μτφρ: Ξεχώρισε από παλιά το Ελληνικό έθνος από τους βαρβάρους όντας πιο ικανό και περισσότερο απαλλαγμένο από την ηλιθιότητα

ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΘΑΜΒΟΣ

ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΚΡΕΤΙΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΕΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ,ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΝ ΚΡΕΤΙΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΛΙΚΙΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΗ ΕΝΔΕΙΑ . ΛΥΠΑΜΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΥΤΕ DNA ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΓΩΤΕΝΕΝΕΚΕ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΜΕΤΟΕΠΩΣ ΚΡΥΒΕΙ. ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΞΕΚΙΝΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ..... OTI ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ , Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΟΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ , ΜΗΝ ΚΟΜΠΑΖΟΥΝ ΑΠΛΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΟΥΣ.......

X

Βεβαίως ότι ανακάλυψαν οι Έλληνες έγινε κτήμα της οικουμένης. Γι' αυτό και εκπολιτίσθηκε, όσο μπόρεσε βέβαια (βλ. Χίτλερ κ.λπ.). Κάτι άλλο;

Μηπως ?

Μηπως η ομοιοτητα του λεονταριου της Αμφιπολης με αυτο της Χαιρώνειας ,πρεπει να μας προβληματισει?Μηπως αποτελουν και τα δυο " σφραγίδες" της υπερδύναμης της εποχης εκεινης δηλαδή της Μακεδονιας ?Μηπως και ο τυμβος της Αμφιπολης είναι ενας "πολυανδριος ταφος"και όχι ταφος ενός σημαντικου ανθρωπου?

χαζ

μηπως ο αντωνάκης πηγε να το δει για να το πυολησει κι αυτο στους γερμαναράδες;Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει;

Με το μυαλό

που κουβαλάς εσύ αφώτιστος θα μείνεις. Μην ελπίζεις δεν για σε πλοίο ούτε οδό με τούτο το σάπιο σου μυαλό...

Αστεριος

Η άποψή μου χωρίς να είμαι ειδικός είναι ότι η Ολυμπιάδα δεν θα άφηνε ποτέ τον Αλέξανδρο μακρυά τηςζωντανό ή νεκρό. Ενα άλλο που πρέπει ίσως να συνεκτιμήσουμε είναι ότι η Αμφίπολη προοριζόταν για νέα πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους. Επίσης δεν πρέπει να μιλάμε για σλαβογενή γλώσσα την εποχή του Αλεξάνδρου, επειδή οι Σλάβοι στην περιοχή ήρθαν χίλια χρόνια αργότερα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης