Σαμαράς από Αμφίπολη: «Είμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα»

Σαμαράς από Αμφίπολη: «Είμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα»

Σε ποιον ανήκει ο τάφος που ανακαλύφθηκε; «Κάντε υπομονή λίγες ημέρες» είπε ο πρωθυπουργός - Δήμαρχος: «Σε λίγες μέρες η Αμφίπολη θα γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο» - Ολα τα στοιχεία για τη μεγάλη ανακάλυψη

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι».

Χαρακτήρισε αυτό που είδε ως «ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά» και έδωσε αναλυτική περιγραφή των όσων είδε:

«Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου».
Στο σημείο που βρίσκεται ο κόκκινος δείκτης είναι η τοποθεσία της Αμφίπολης

Οπως υπογράμμισε «όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».

Νωρίτερα, πριν μπει στον χώρο, είπε στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και ρώταγαν τι έχει βρεθεί: «Κάντε υπομονή λίγες μέρες».

Ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα ευδιάθετος, συνομίλησε με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

Σημειώνεται ότι στους δημοσιογράφους δεν επιτράπηκε η είσοδος στην ανασκαφή και ο χώρος φρουρείται από αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι "η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή" και πρόσθεσε ότι "η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο".

Οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, όπως υποστηρίζει η κ. Περιστέρη, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Όπως είχε επισημάνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η κ. Περιστέρη, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’».

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.

Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.

 

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, τόνισε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης, ενώ η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου.Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ο περήφανος Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5,20 μέτρων αποδεικνύεται πως ήταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο που τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τα λατομεία της Θάσου, με ειδικές σχεδίες και ξύλινα κάρα που τραβούσαν βόδια εργασίας. Ο Λέοντας της Αμφίπολης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, φέρεται ότι φιλοτεχνήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι γνωστό, ακόμη το όνομα του μεγάλου γλύπτη της εποχής.
ΣΧΟΛΙΑ (198)

SAMARAS 4EVER

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΝΦΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ, ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!

Aggelos Martis

Ο ταφος κρυβει μεσα του τον Ελβις Πρισλευ.

Γεωπολίτης

Για όσους απορούν γιατί ένας τάφος τέτοιου μεγέθους μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν του Φιλίππου, θυμίζω ότι τα λάφυρα από την Περσία ήταν αυτά που πλούτισαν τη Μακεδονία και την Ελλάδα ολάκερη. Πράγμα που σημαίνει ότι ένας τάφος στρατηγού το 300 π.Χ. μπορούσε άνετα να είναι πιο μεγαλοπρεπής από έναν βασιλικό τάφο του 336 π.Χ. Εξάλλου, για να ανάψω κι άλλες φωτιές, μην ξεχνάτε ότι και ο μεγάλος τάφος στη Βεργίνα δεν είναι 100% σίγουρο ότι είναι του Φιλίππου. Μπορεί της Βεργίνας να είναι του Αλέξανδρου Δ', που σημαίνει ότι τον τάφο του Φιλίππου τον ψάχνουμε ακόμα... Και ο Αλέξανδρος, με τα πλούτη που είχε αποκτήσει στην Περσία, μπορεί κάλλιστα να είχε ζητήσει από τον Δεινοκράτη να φτιάξει έναν μεγαλοπρεπή τάφο για τον πατέρα του!

ipanus

Μηπως εφτασε η ωρα να σκαψουμε και τον ταφο της Αυτου Μεγαλειοτητας Αντωνιου;

planet

Σκάβεις που σκάβεις κράτα θέση και για τον Τσίπρα θα του χρειαστεί και σύντομα.

DESFINIOS

Eτοιμαστείτε , σε λίγο θα τον δούμε να ψάχνει τον κροκόδειλο στην Κρήτη

ΕΞΩ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ

1.000 ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΕΗ .......................... ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 21.000 ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΑ ΤΕΜΠΕΛΟΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

KDK

Γιατι δεν μαζευεστε ολοι οι βλαμμενοι μαζι να σας κανουν δικο σας φορουμ να διασκεδαζετε κιολας ?

@KDK

Δεν φτάνει ένα φόρουμ.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ FUNDAMENTALIST

ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΧΟΥΒΑΒΟΙΣ!!!!

Μπαμπινιώτης

Ρε [...] σταματήστε να γράφετε σχόλια, οι 8 στιυς 10 ειστε εντελώς ανοθόγραφοι Θέλετε και Μεγαλέξανδρο...

ΜΠΕΝ ΤΕΝ

Θα παραδεχτώ τον πρωθυπουργό μας, εάν μπορέσει να ανακαλύψει τον θησαυρό του Αλή Πασά.

μπιρμπιλω

Ασε τους ταφους Αντωνη και δες τη πεινα και τη δυστυχια του κοσμου,δεν σε σωνει τιποτα.Αμα πειναει ο κοσμος θελει φαι.

ΚΟΥΤΟΥΤΣΙΚΟΙ

Ποιός ήταν πρωθυπουργός όταν έγινε η ανακάλυψη του ναυαγίου των Αντικηθυρών? Μόνο αν ψάξετε θα το βρείτε. Γιατί ? Γιατί δεν έχει καμία απολύτως σημασία και δεν ενδιαφέρει και κανένα....Κάθεστε και ασχολείστε με τον Σαμαρά τον ενφιά τα ροδάκινα και ότι άλλο του φανεί του Λολοστεφανή στη μικρή του κλάβα σε ένα σημαντικό άρθρο για μια τόσο σημαντική ανακάλυψη που ξεπερνά το χώρο και το χρόνο....Μέχρι εκεί φτάνει το κουτούτσικο μυαλουδάκι σας.....Λες και ο σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός σε 20 χρόνια...ο τάφος όμως αυτός και ότι υπάρχει μέσα σ αυτόν υπήρχαν πολύ πριν από όλα αυτά και τώρα με την ανακάλυψη θα εξακολουθήσουν α υπάρχουν για πολλά πολλά χρόνια με ή χωρίς Σαμαρά ενφιά οικονομική κρίση κτλ κτλ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

margaritis-1

«Ζήσαμε μαύρες στιγμές με την Ελλάδα να είναι στον προθάλαμο της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό το έργο»  τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

sam_ar

Χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον πρωθυπουργό «γιατί δεν έχει κόκκινες γραμμές» - Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα λύσει το πρόβλημα του αλυτρωτισμού - Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο ακυβερνησίας με τη στάση του προς τις ξένες επενδύσεις και με την απλή αναλογική

9
manfred-1

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ΝΔ όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές -και η νίκη θα είναι μεγάλη- αλλά πάνω από όλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός», ανέφερε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στο συνέδριο της ΝΔ

10
martios

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Θεοχαροπουλος είπε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα κακέκτυπο και ανέφερε πως δεν πρέπει να συγκρίνουμε το σύστημα εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την Αριστερά

1