«Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη αποκάλυψη»

«Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη αποκάλυψη»

Πώς συνδέεται ο «Λέων της Αμφίπολης» με τον τύμβο, τι έδειξαν οι ψηφιακές απεικονίσεις του χώρου και τι περιμένουν οι αρχαιολόγοι από την μετέπειτα έρευνα - Σαν να ζούμε ανασκαφή των αρχών του 20ού αιώνα, δηλώνουν - Σε λίγες μέρες οι επίσημες ανακοινώσεις

Με την περιγραφή που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή τάφο, με εντυπωσιακό μέγεθος και άλλα σπουδαία ευρήματα που τον κάνουν εξαιρετικά σημαντικό.

Ξεκινώντας από τον περίβολο, ο οποίος φτάνει τα 497 μέτρα και είναι σε κυκλικό σχήμα, «ένας σχεδόν τέλειος κύκλος», σμιλεμένος από το ολόλευκο μάρμαρο Θάσου, καταλαβαίνει κανείς το δέος που καταλαμβάνει τους επισκέπτες όταν τον αντικρύζουν. Στην κορυφή του τύμβου, έστεκε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, ο «Λέων της Αμφίπολης», σε ύψος πάνω από 5 μέτρα, ολοκληρώνοντας το συναίσθημα του παριστάμενου.
Πώς περιγράφουν τα ευρήματα οι αρχαιολόγοι
Ο χώρος δεν ήταν ποτέ «αφύλακτος», καθώς δύο ολόγλυφες Σφίγγες, με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ήταν τοποθετημένες στην είσοδο του τάφου, ενώ ένας πλατύς δρόμος, με πλάτος 4,5 μέτρα οδηγεί τους επισκέπτες στην είσοδο του τύμβου. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρχαιολόγου κ. Περιστέρη που έχει αναλάβει τις ανασκαφές, είναι εξαιρετικά πιθανό, το μοναδικό αυτό ταφικό μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. να ανήκει σε κάποιο σπουδαίο πρόσωπο. Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του τάφου, που είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή, αναμένεται να αποκαλυφθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή. 

Ο εντυπωσιακός περίβολος φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. 

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η α΄φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες μέρες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, οι οποίες διενεργούνται στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη.

«Οι επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν γίνει, δίνουν τις απαντήσεις. Ό,τι βρέθηκε είναι η συνέχεια αυτών που ανακοινώθηκαν στα αρχαιολογικά συνέδρια του 2013 και 2014. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος, που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» επισήμανε.

Μέλος της ανασκαφικής ομάδας, που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ίδιος -όπως και η κ. Περιστέρη- τηρεί σιγή ως προς τις τελευταίες. Ωστόσο, κάποια δεδομένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους δρόμου που βρέθηκε στον λόφο Καστά, με ωραίους μαρμάρινους τοίχους, σε εξαιρετικό ψευδοϊσόδομο σύστημα, όπως του περιβόλου, καθώς και των δύο μαρμάρινων Σφιγγών, που όπως όλα δείχνουν φυλάνε έναν ξεχωριστό αρχαίο μακεδονικό τάφο, ο οποίος κρύβει ακόμα καλά τα μυστικά του.

Στο σημείο που βρίσκεται ο κόκκινος δείκτης είναι η τοποθεσία της Αμφίπολης

Είναι επίσης σημαντικά όσα στοιχεία είναι ήδη γνωστά. Με την ψηφιακή σάρωση του 2013 ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

«Όλα είναι μελετημένα με αναλογίες και γεωμετρική ακρίβεια, ενώ τόσο το Λιοντάρι όσο και ο τύμβος ανήκουν στην ίδια εργολαβία (σ.σ. κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο). Αποτελούν ένα τεράστιο ενιαίο μνημείο, άγνωστο ως σήμερα» επισημαίνει ο κ. Λεφαντζής, προσθέτοντας ότι αισθάνεται περήφανος που επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχε πει περί ενιαίου συνόλου ήδη από το 2012.

Επίσης, εξηγεί γιατί το Λιοντάρι έχει αυτή την όχι τόσο καλοσχηματισμένη όψη: «Επειδή βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, δηλαδή σε ύψος 35 με 40 μ. και σε απόσταση 100 μ. Αν το κάνεις φυσιολογικό δεν φαίνεται κανονικά από μακριά».Για τον ίδιο και την ομάδα του είναι σαν να ζουν μια ανασκαφή των αρχών του περασμένου αιώνα και όχι του 2014. Επίσης, τονίζει πως αισθάνεται τυχερός που συμμετέχει σε μια τόσο καλά οργανωμένη ομάδα. «Χρειάζεται όμως να μείνουμε λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά. Η δημοσιότητα κάνει κακό. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι δύσκολο έργο» διευκρινίζει.ΣΧΟΛΙΑ (177)

ΠΠΣΑ

ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΒΓΙΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ..........ΜΟΝΟ Ο ΣΙΜΙΤΗΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ...

Thanasis

Είμαστε λαός μίζερος, άσχετος, αμόρφωτος και το μόνο που ξέρουμε είναι να πουλάμε εξυπνάδα. Αυτό αποδεικνύουν και τα σχόλια των περισσότερων που, χωρίς λόγο έχουν μπλέξει με τις ανασκαφές, Σαμαρά, Τούρκους, Αλβανούς, Μογγόλους, οικ. κρίση, αριστερά, δεξιά και πάει λέγοντας. Επι τέλους ας χαρούμε με αυτό το αρχαιολογικό εύρημα, όποιο κι αν είναι αυτό, που βρέθηκε σε ελληνικό έδαφος κι ας αφήσουμε την γκρίνια μας και τους εξυπνακισμούς για την πεζή καθημερινότητα, που ούτως ή άλλως δεν θ αργήσει να έρθει.

δεχεσαι την αχαριστια και τις βρισιες

τον αλβανο που βριζει 2 σχολια πιο κατω απο σενα δεν τον ειδες αυτος μπλεχτηκε απο ,μονος του λογω του κομπλεξ του εκτος κι αν ανεχεσαι και να τρωει απο τη χωρα σου και να βριζει κι απο πανω

Vachos

ελπιζω να εχει ξεκουμπιστει ο σαμαρας και συν αυτω πριν προλαβει να ξεπουλησει και αυτο το ευρημα

harrysmatic

Το ειπαμε 100 φορες.,.Οι ταφοι των αρχαιων δεν σας αφορουν,διοτι εσεις ειοτε απογονοι Αλβανων,Τουρκων,Σλαυων ,Βουλγσρων,Βλάχων,Εβραιων & Γυφτων.. Ενας Βαλκανικος αχταρμος. Οι δικοι σας ταφοι θα ειναι 2Χ2 & ... νοικιασμενοι...Αντε τωρα για δανεικα & αγυριστα σ' εκεινους που .." ζουσαν στα δενδρα οταν εσεις φτιαχνατε " ..τα Ελγινεια ...

@harysmatic

Τα έχετε κάνει πάνω σας Ε?

v

πώς φαίνεται ο πολιτισμός που αποπνέεις..........

εχεις μεγαλο στομα

Οι οποιοι μας χρωστανε το χρυσο που πηραν απο την τραπεζα της ελλαδος το 40 μας χρωστανε το κατοχικο δανειο μας χρωστανε τα δις που βγάζουν καθε μερα απο το μουσειο της περγαμου που εχει ως κυριο εκθεμα του τον ελληνικο ναο της περγαμου και ειναι το κυριο μουσειο τ1ου βερολινου. Η ελλαδα θα ηταν μεγαλη αυτοκρατορια οπως ηταν αν δεν εσκαγαν μυτη για πλιατσικο οι αλβανοι εκ ασιας μαζι με τους μογγολοτουρκους οι οποιοι ζουσαν και οι δυο απο τον ιδρωτα του ελληνικου λαου. Οι δε αλβανοι ζουν ακομα απο την ελλαδα γι αυτο μοκο δεν δικαιουσαι να ομιλεις ποσο μαλλον να χλευαζεις. Και οι αλβανοι και οι τουρκοι και οι γερμανοι μας χρωστανε δεν τους χρωσταμε. Για γενετικη δε καθαροτητα να μην μιλας εσυ που δεν ξερετε απο ποια κορφη του καυκασου κατεβηκατε και πως ηρθατε προς τα δω καταδιωκομενοι απο τις μογγολοτουρκοορδες. Εμεις τουλαχιστον ειμαστε γηγενεις

Kostas65

Εντάξει καταλάβαμε το μίσος. Ταπεινά ένστικτα από ξεπεσμενους και αμόρφωτους. Τόσο που δεν δείχνουν το στοιχειώδη σεβασμό στη χώρα που τους φιλοξενεί. Κράτα την ξεφτίλα για τον εαυτό σου και τους ομοιους σου. Μόνο που δεν καταλαβαίνω γιατί. Οι ψυχολόγοι λένε ότι μισείς τόσο κάποιον που σε έχει δείρει ή κάποιον που σε κακοποίησε σεξουαλικα. Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις δυστυχισμένο πλάσμα????

metero

όταν χρωστάς λίγα σε αγνοούν π.χ. Αλβανοί , Βούλγαροι κ.λ.π. Βαλκανικές χώρες όταν χρωστάς πολλά π.χ. όσα μία ΕΛΛΑΔΑ τότε χέζονται όλοι επάνω τους

Σάββας Λαζόπουλος

Μια και υβρίζεις, στο ανταποδίδω: "Πόσο μπασταρδεμμένος φαίνεσαι! Πανιλίθιξ!!!

μελισσανθη

, δεν μας χρωστουν μονο αυτοι που ζουσαν στις σπηλιες οταν εμεις χτιζαμε ακροπολεις αλλα θα μας προσκυναει ολοκληρος ο πλανητης Γαια στον αιωνα τον απαντα γιατι εμεις οι ελληνες ειμαστε η ψυχη η συνειδηση και ο πολιτισμος του.Αφιερωμενο σε ολα ταιζερα και φθονερα ανθρωποειδη η γνωστη ρηση ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ.

ΤΟΜΣΕΝ ΚΟΨΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΤΕΜΠΕΛΙΚΑ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

το κτίσμα δεν

έχει τσιμέντα κολλημένα επειδή ο τεχνίτης βαριόταν να τα καθαρίσει με ένα πανί και ο επιβλέπων έλειπε, δεν έχει ποικίλα σίδερα να ξεπροβάλλουν και στερείται γκραφίτι, άρα χλωμό να είναι ελληνικό

μάλλον δεν

κατάλαβες καλά, ο τοίχος που βλέπω προσφέρεται για βάψιμο με μπογιές και σπρέι

το κοινό των χαλκιδέων

είχε καμιά 30ριά πόλεις - πόσες από αυτές έχουν αποκαλυφθεί;

ΤΡΕΛΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ

Αχ Ελλαδα σε αγαπω.

Nikki

Εχει πανω απο ενα χρόνο που λένε οι αμερικάνοι οτι ειναι ο τάφος του γιου του Μ. Αλέξανδρου ή της γυναίκας του. Ποια μεγάλη αποκάλυψη ; Απλά έπρεπε να σταματήσει η γκρίνια για τον ΕΝΦΙΑ. "Θα μιλάει όλος ο κόσμος" και κάτι παραμύθια της χαλιμας. Yesterday's news tomorrow.

δεν νομίζω...

Και για πιο λόγο ο τύμβος είναι μισό χιλιόμετρο; Για πιο λόγο είχε ένα λιοντάρι 5 μέτρων στην κορυφή; Για την βασίλισσα και τον γιό της; Αν είναι έτσι του Φιλίππου ο τύμβος θα έπρεπε να είναι υπερδιπλάσιος… Δεν είμαι ειδικός αλλά η λογική μιλάει από μόνη της…

νινα

γιατι μετα τον μ αλεξανδρο υπηρχε περισσοτερο χρημα

Ρεμπελάκης

Και υπήρχε και άλλη αντίληψη. Ο Φίλιππος ήτανε βασιληάς με τον τρόπο τον ελληνικό, ο Αλέξανδρος και οι επίγονοί του πήρανε ιδέες από τους Πέρσες. Άρχισαν να βλέπουν κάτι το θεϊκό στο πρόσωπο του Βασιληά και να τού αποδίδουνε τιμές που φαίνονταν απόλυτα υπερβολικές στα ελληνικά μάτια. Το αυτοκρατορικό ιδεώδες δεν γεννήθηκε στην Ρώμη, αλλά στα χρόνια του Αλεξάνδρου και των επιγόνων του.

Γιαννης

Μια κατα τυχη ανακαλυψη απο το αριστερων φρονηματων κρατος απο το 1974 που μισει καθε τι Ελληνικο.Εγω πιστευω οτι ειναι ο ταφος του στρατηλατη Μ.Αλεξανδρου.Θα μας γεμισει εθνικη υπερηφανεια και θα διωξει τον κοσμο απο την υποδουλη στην αριστερα Νεα δημοκρατια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

amityvlle

Καταρρακτώδης  βροχή  ταινιών. Πάνω από δέκα.  Για όνομα του θεού και της παναγίας. Η μία εναντίον της άλλης. Να βγάλουν τα «μάτια» τους. Τόσο μίσος. Ανώτερη όλων, by far, το  κομψοτέχνημα Animation “Το νησί  των σκύλων”. Σχεδόν αριστούργημα!

dogs8

Το “Isle of Dogs” (“Τον νησί των σκύλων”) του Γουές Άντερσον διαβάζεται και ως I Love Dogs (αγαπώ τα σκυλιά). Θα μπορούσε να είναι «Αγαπώ τα σκυλιά ΚΑΙ την Ιαπωνία». Γιατί ο Γουές Άντερσον εδώ παντρεύει δυο από τις εμμονές του σε πολλαπλούς φόρους τιμής και στα τετράποδα φιλαράκια μας αλλά και στη γιαπωνέζικη κουλτούρα.