Τασούλας για Αμφίπολη: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο βδομάδες ακόμη;»

Τασούλας για Αμφίπολη: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο βδομάδες ακόμη;»

Για «πολύ σημαντικό εύρημα» στον τάφο της Αμφίπολης κάνει λόγο ο υπουργός Πολιτισμού σε δηλώσεις του στο protothema 

Τασούλας για Αμφίπολη: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο βδομάδες ακόμη;»
«Πρόκειται για πολύ σημαντικό τάφο. Προφανώς υπάρχει κάποιο πολύ σημαντικό εύρημα σ' αυτό τον τάφο», επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας με δηλώσεις του στο protothema.gr. Σε ερώτημα για το πότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι υπάρχει στον τάφο ο κ. Τασούλας σημειώνει: «Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο-τρεις βδομάδες ακόμη;». 

Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη. Οπως μας εξηγεί ο υπουργός Πολιτισμού ουσιαστικά έχει «αποκαθηλωθεί» ένας ολόκληρος λόφος και τα χώματα έχουν μεταφερθεί σε διπλανή τοποθεσία. Ο μνημειακός περίβολος του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου διεξάγονται οι ανασκαφές είναι μοναδικός. Ο περίβολος, φτάνει τα 497 μέτρα και είναι σε κυκλικό σχήμα, «ένας σχεδόν τέλειος κύκλος», σμιλεμένος από το ολόλευκο μάρμαρο Θάσου. Στην κορυφή του τύμβου, έστεκε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, ο «Λέων της Αμφίπολης», σε ύψος πάνω από 5 μέτρα.

Σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο κ. Τασούλας σε ένα σημείο του περιβόλου το μάρμαρο είναι ανέπαφο, γεγονός που αποδίδεται στο αμμώδες χώμα το οποίο ευνοεί την συντήρηση του λευκού μαρμάρου από τη Θάσο. 

Κλείσιμο


Ο υπουργός Πολιτισμού μετέβη σήμερα στην Αμφίπολη συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη από την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το σημερινό υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα να παρακολουθεί από κοντά τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και να τον ενημερώνει για κάθε νεότερη εξέλιξη.

Χθες Δευτέρα το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την εκταμίευση ακόμη 50.000 ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού. Για το κρίσμο ερώτημα τι υπάρχει στον εντυπωσιακό τάφο, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη δύο με τρεις βδομάδες, μέχρις ότου προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης