Από την Ακρόπολη ως το Κολοσσαίο: Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια σε επτά μνημεία και μουσεία
Στα 30 ευρώ η είσοδος στην Ακρόπολη, στα 22 τo εισιτήριο για τον Λούβρο και στα 25 ευρώ η Αγια-Σοφιά - Το «Χαμόγελο της Τζοκόντα γίνεται πανάκριβο, καθώς αν κάποιος θέλει να δει τον πίνακα μόνος του πρέπει να πληρώσει 63 ευρώ
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο υπερτουρισμός, ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος έχουν λειτουργήσει αρνητικά όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών των εισιτηρίων στα σημαντικότερα τουριστικά μέρη του κόσμου, με την αύξηση να κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια από 60% έως 100%.
Οσον αφορά τη δική μας περίπτωση, οι κυμαινόμενες τιμές που καθιέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού από την 1η Απρίλη, ανάλογα δηλαδή με την επισκεψιμότητα των μουσειακών χώρων, έφερε κατακόρυφη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, με την απλή τιμή εισόδου στην Ακρόπολη να κοστολογείται, για παράδειγμα, στα 30 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μουσείο του Λούβρου αύξησε την απλή τιμή του εισιτηρίου από 12 σε 22 ευρώ, η Αγια-Σοφιά στα 25 ευρώ, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από τους Τούρκους που κατηγορούν τον Ερντογάν για ακραία τουριστική εκμετάλλευση του τεμένους.
Παρά όμως τις κατακόρυφες αυξήσεις στα κορυφαία μουσεία και μνημεία του κόσμου, οι τουρίστες παραπονιούνται ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν online το πολυπόθητο εισιτήριο που τους επιτρέπει την πρόσβαση, αφού οι ηλεκτρονικές προκρατήσεις εξαντλούνται γρήγορα και αναγκάζονται σε πολύωρες αναμονές.
Μοναδική λύση φαίνεται να είναι οι πριβέ ξεναγήσεις, που διπλασιάζουν ωστόσο το ήδη υψηλό κόστος και τα ενιαία τουριστικά passes, που όμως δεν ισχύουν σε όλες τις χώρες - μία από τις χώρες που εξαιρούνται είναι η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα
Εχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τότε που τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ενέκριναν ομόφωνα τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας μας που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Πολιτισμού, προκρίνοντας ταυτόχρονα ως απαραίτητη την κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου. Η τελική φάση των αυξήσεων και η οριστική ημερομηνία της εφαρμογής των νέων τιμών ήταν η 1η Απρίλη 2025 και πλέον, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η είσοδος σε υψηλής ζήτησης χώρους, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, είναι 30 ευρώ για όλους τους επισκέπτες.
Κλείσιμο
Σύμφωνα με αυτή την κυμαινόμενη λογική, η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι ανάλογη με τη ζήτηση, δηλαδή τους επισκέπτες κάθε χώρου: εκτός από την Ακρόπολη, που βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης, σε χώρους με επισκεψιμότητα άνω των 200.000 ατόμων (όπως η Αρχαία Ολυμπία και οι Δελφοί) η είσοδος κοστίζει 20 ευρώ, σε χώρους και μουσεία με επισκεψιμότητα από 75.000 έως 200.000 15 ευρώ, από 15.000 έως 75.000 10 ευρώ και σε αυτούς που είναι κάτω από τις 15.000 5 ευρώ (όπως το Βυζαντινό Μουσείο, αν και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μπορεί να χαράζει τη δική του τιμολογιακή πολιτική).
Αυτό σημαίνει ότι τα τέσσερα κρατικά μουσεία που άλλαξαν νομική υπόσταση και από καθαρά δημόσια έγιναν ΝΠΔΔ (δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης) θα μπορούν να επιλέγουν τις δικές τους τιμές και πρακτικές, όπως ακριβώς κάνει εδώ και χρόνια το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που ήταν το πρώτο μουσείο που λειτούργησε -κατ’ εξαίρεση- με αυτή τη μορφή.
Αυτό σημαίνει ότι τα μουσεία θα διαχειρίζονται κατά βούληση τους πόρους τους και θα μπορούν να διαθέτουν πωλητήρια, δηλαδή ειδικά καταστήματα, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα έσοδά τους, εκτός από την απευθείας χρηματοδότηση που θα τους εξασφαλίζουν τα εισιτήρια.
«The Acropolis Experience»: Τι είναι και τι προβλέπει
Ωστόσο, το νέο αυτό καθεστώς δεν επιτρέπει τη λογική του ενιαίου εισιτηρίου και του pass που βλέπουμε να λειτουργεί κατά κόρον σε διάφορες χώρες, γεγονός που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος για έναν τουρίστα που θέλει να επισκεφθεί από κοντά διαφορετικά μουσεία και τοπόσημα της χώρας μας.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Ακρόπολης οι κυμαινόμενες τιμές, ανάλογα με τη ζήτηση και τις ώρες της ημέρας, αναμένεται να βοηθήσουν, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μειωθούν οι ουρές και να αποτραπούν οι επισκέπτες από το να επισκέπτονται τον χώρο τις πρωινές ώρες, που ειδικά το καλοκαίρι εγκυμονούν κινδύνους.
Αυξημένο θα είναι το εισιτήριο για πριβέ και VIP ξεναγήσεις στον Ιερό Βράχο, με το κόστος να κυμαίνεται από 145 έως 5.000 ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν ένα ζευγάρι Ρώσων να έχει ήδη επιλέξει την πριβέ ξενάγηση της βραδινής ζώνης με αποκλειστική πρόσβαση στον χώρο που αγγίζει αυτό το αστρονομικό ποσό (5.000 ευρώ), ενώ αντίστοιχες ξεναγήσεις έχουν κλειστεί για βράδια με πανσέληνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Οι εξατομικευμένες αυτές ξεναγήσεις με τον τίτλο «The Acropolis Experience» δεν προβλέπουν μόνο την αποκλειστική διάθεση αρχαιολόγων σε βραδινές ώρες, αλλά και αναμνηστικά δώρα που προσφέρονται στους επισκέπτες. Η αύξηση των τιμών θεωρήθηκε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι τουριστικοί πράκτορες, κάπως επιβεβλημένη αφού, σύμφωνα με την έγκυρη έρευνα του McKinsey για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα έσοδα ανά επισκέπτη σε ελληνικά μνημεία και τουριστικούς χώρους τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατά μέσο όρο μόλις 6 ευρώ έναντι του 19,7 ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί στους πράκτορες το γεγονός ότι καταργείται το ενιαίο εισιτήριο, αλλά τους προσφέρεται η δυνατότητα για τουριστικά πακέτα που προσφέρουν άλλες διευκολύνσεις και εκπτώσεις ακόμα και σε τέτοιου είδους μνημεία και τοπόσημα. Επίσης, όσον αφορά τις δωρεάν εισόδους, διατηρούνται τα ελευθέρας για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. έως 25 ετών και αυξάνεται κατά μία Κυριακή η ελεύθερη είσοδος για τη χειμερινή περίοδο για όλους τους επισκέπτες, δηλαδή έως πέντε μέρες επιπλέον ετησίως.
63 ευρώ πριβέ αίθουσα Μόνα Λίζα στον Λούβρο
Το πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο στον κόσμο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών, επικαλούμενο την αύξηση των λειτουργικών του εξόδων. Ηταν μάλιστα το πρώτο μουσείο που ανήγγειλε μεγάλη αύξηση στην τιμή εισόδου, με το εισιτήριο να εκτοξεύεται στα 22 ευρώ από τα 12 που ήταν προηγουμένως, κάτι αδιανόητο για τους Γάλλους που συνηθίζουν να επισκέπτονται συχνά και να τιμούν τα μουσεία τους. Η αλλαγή έγινε λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, με αποτέλεσμα όλοι να συνδέσουν τη νέα τιμολογιακή πολιτική του μουσείου με τον επικείμενο αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών από ξένες χώρες.
Δεδομένου ότι η συλλογή του Λούβρου περιλαμβάνει περισσότερα από 35.000 εκθέματα που καλύπτουν 9.000 χρόνια Ιστορίας, εύλογο είναι οι περιοδικές εκθέσεις του να είναι εξίσου ελκυστικές. Ως εκ τούτου, το Μουσείο του Λούβρου δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που δεν έχει σε άλλα μουσεία και αποφεύγοντας τις ουρές να εξασφαλίσει ξενάγηση με audio tour, κάτι που αυξάνει αυτομάτως την τιμή στα 33 ευρώ, χωρίς καν να μιλάμε για προσωπικό ξεναγό που πληρώνεται ανάλογα με την ώρα και τις αίθουσες που θέλει να επισκεφθεί.
Μπορεί ωστόσο κάποιος να προβεί σε ηλεκτρονική προκράτηση του εισιτηρίου των 33 ευρώ εξασφαλίζοντας και άλλες παράλληλες παροχές, όπως βόλτα στον Σηκουάνα με καραβάκι! Και αν έχει και την ευφάνταστη ιδέα να απολαύσει μόνος του την αίθουσα με την περίφημη «Μόνα Λίζα» και όχι με τις ορδές των τουριστών που στέκονται επί ώρα μπροστά από τον διάσημο πίνακα του Ντα Βίντσι, τότε καλείται να πληρώσει το κάπως τσουχτερό αντίτιμο των 63 ευρώ!
Οι Γάλλοι σίγουρα δεν ξεμένουν ποτέ από ιδέες, αρκεί κανείς να απευθυνθεί εγκαίρως στον ταξιδιωτικό πράκτορα ώστε να δει τα συνδυαστικά πακέτα που του προσφέρονται αν θέλει να δει τα πιο διάσημα αξιοθέατα και τοπόσημα του Παρισιού (για παράδειγμα, στον Πύργο του Αϊφελ αλλάζουν οι τιμές ανάλογα με ποιον όροφο θέλεις να επισκεφθείς και τι θέα θες να έχεις!)
Παρίσι: Το Μουσείο του Λούβρο το πρώτο που ανήγγειλε μια μεγάλη αύξηση στην τιμή εισόδου, με το εισιτήριο να εκτοξεύεται στα 22 ευρώ από τα 12 που ήταν προηγουμένως, κάτι αδιανόητο για τους Γάλλους που συνηθίζουν να επισκέπτονται συχνά και να τιμούν τα μουσεία τους
Βατικανό και Κολοσσαίο στα 99 ευρώ
Είναι σπάνιο να ταξιδέψει κάποιος στη Ρώμη χωρίς να επισκεφθεί το Κολοσσαίο και τα μουσεία του Βατικανού μαζί με την περίφημη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου μπορεί να θαυμάσει την «Πιετά» του Μιχαήλ Αγγελου και την Καπέλα Σιστίνα (και όχι Καπέλα Σιξτίνα όπως συνηθίζει λανθασμένα να λέγεται).
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταβάλει το συνδυαστικό αντίτιμο των 99 ευρώ, το οποίο μπορεί να ακούγεται ακριβό, αλλά αξίζει αν αναλογιστεί κανείς ότι 40 ευρώ πρέπει να πληρώσει μόνο για να θαυμάσει από κοντά τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Αγγελου στη Βασιλική, ενώ αν θέλει να δει και τα εντυπωσιακά μουσεία του Βατικανού πρέπει να πληρώσει 74,90 ευρώ. Οσο για το απλό πέρασμα από το Κολοσσαίο, το εντυπωσιακό μνημείο με τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή αρένα που κατασκευάστηκε ποτέ, κοστολογείται στα 16 ευρώ, ένα αντίτιμο που εξασφαλίζει ταυτόχρονη είσοδο στη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατίνο Λόφο.
Ρώμη: Το εντυπωσιακό μνημείο του Κολοσσαίου, με τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή αρένα που κατασκευάστηκε ποτέ, κοστολογείται στα 16 ευρώ, ένα αντίτιμο που εξασφαλίζει ταυτόχρονη είσοδο στη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατίνο Λόφο
Αγια-Σοφιά: Ακριβή η μετατροπή σε τζαμί
Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακήρυττε στο φανατικό ακροατήριό του ότι κατάφερε να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί, αλλά είναι ο πρώτος που εισήγαγε μεγάλη αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου εξαιτίας του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού για την είσοδο στον χώρο.
Δεδομένου μάλιστα ότι προτεραιότητα για είσοδο στον ναό δεν έχουν οι Τούρκοι πολίτες αλλά οι τουρίστες, αυξημένες ήταν οι αντιδράσεις ότι ουσιαστικά η είσοδος δεν είναι δωρεάν όπως υποσχόταν ο Ερντογάν, όταν επέμενε ότι η πρόσβαση σε όλα τα τεμένη θα είναι για τους ντόπιους ελεύθερη.
Οι ουρές των τουριστών μπροστά από την Αγια-Σοφιά είναι τόσο μεγάλες και τα μέτρα τόσο αυξημένα που σπάνια θα δεις ντόπιο να περιμένει για μια επίσκεψη στον χώρο. Οσο για το αυξημένο πλέον αντίτιμο των 25 ευρώ, καλύπτει την απλή επίσκεψη στον ναό και αν θέλει κανείς να έχει ξενάγηση, τότε πρέπει να αγοράσει το VIP ticket, που σημαίνει ότι είναι αναγκασμένος να πληρώσει 47,5 ευρώ.
Σημειωτέον πως το ενιαίο εισιτήριο των 50 ευρώ που έχει καθιερώσει η Τουρκία για τις επισκέψεις στα κορυφαία μουσεία της Κωνσταντινούπολης δεν ισχύει στην περίπτωση της Αγια-Σοφιάς, η οποία εξαιρείται.
33,80 ευρώ για τη Sagrada Familia (χωρίς το κεράκι!)
Η εντυπωσιακή εκκλησία που κατασκεύασε ο Αντόνιο Γκαουντί, εκτός από ένα από τα διάσημα αξιοθέατα της Ευρώπης, είναι και ένα εξαίσιο δείγμα της καταλανικής αρχιτεκτονικής και ένα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς στην Ισπανία.
Η Sagrada Familia είναι ένα θαύμα της τέχνης και αξίζει να τη δει κανείς όχι μόνο εξωτερικά με την περίτεχνη αρχιτεκτονική και την άκρως εντυπωσιακή Πρόσοψη της Γέννησης, αλλά και εσωτερικά, με τις ψηλές κολόνες να μοιάζουν με δέντρα και τα πανέμορφα βιτρό να δημιουργούν μια καλλιτεχνική ψευδαίσθηση.
Μόνο που είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει τους συμβολισμούς και την ιστορία του εξαίσιου οικοδομήματος που κατασκεύασε ο νέος Aγιος της Καθολικής Εκκλησίας (ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε πριν λίγες μέρες το πράσινο φως για την αγιοποίησή του Γκαουντί) χωρίς audio guide, γεγονός που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πληρώσει το ακριβότερο αντίτιμο των 33,80 ευρώ.
Αν μάλιστα θέλει να αποφύγει τις ουρές, καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσει πρόσβαση για την είσοδο στον ναό χωρίς να περιμένει ακόμα και ώρες, τότε πρέπει να προτιμήσει το εισιτήριο της αποφυγής της ουράς (το περίφημο skip-the-line guided tour) που κοστίζει 47 ευρώ.
Βαρκελώνη: Στα 33,80 ευρώ η επίσκεψη στη Sagrada Familia, την εντυπωσιακή εκκλησία του Γκαουντί στη Βαρκελώνη
$57,9 το εισιτήριο στο Μητροπολιτικό Νέας Υόρκης!
Σε μία από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου είναι δεδομένο ότι το εισιτήριο δεν είναι μια φθηνή υπόθεση - πόσο μάλλον στο κορυφαίο της μουσείο που είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα και ολοκληρωμένα μουσεία του κόσμου με 2 εκατομμύρια έργα τέχνης που καλύπτουν 5.000 χρόνια ανθρώπινης δημιουργίας από ένα τεράστιο φάσμα πολιτισμών (είναι γνωστό ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι αμφισβητούμενης προέλευσης συλλογές ελληνικών αρχαιοτήτων).
Είναι επομένως σχεδόν άκαιρο να προτιμήσει κανείς ένα απλό εισιτήριο των 30 δολαρίων χωρίς οδηγό ή ξεναγό, καθώς είναι σχεδόν δεδομένη η πολύωρη αναμονή για απλή πρόσβαση στο μουσείο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επίσης, αν θέλει κανείς να έχει εικόνα ενός μέρους έστω των ατελείωτων έργων τέχνης, πρέπει, εκτός από ξεναγό, να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον τρεις ώρες που διαρκεί το πέρασμα από τις σημαντικότερες αίθουσες, με το αντίτιμο να φτάνει στα 57,90 (σε προσφορά, αντί για 60 δολάρια που είναι η κανονική τιμή).
Κι αυτό εφόσον φροντίσει να κλείσει διαθέσιμο εισιτήριο online. Από την αρχαία αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη μέχρι τους ιμπρεσιονιστές και τους εκπροσώπους της αφηρημένης ή μεταμοντέρνας τέχνης είναι τεράστιο το πεδίο των καλλιτεχνικών κινημάτων που καλύπτει το Μητροπολιτικό Μουσείο (γνωστό και ως Met), γεγονός που δικαιολογεί και το ακριβό εισιτήριό του.
Αν σε όλα αυτά λάβει κανείς υπόψη του και τις άκρως σημαντικές και μοντέρνες περιοδικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο ισόγειο, τότε καταλαβαίνει ότι Νέα Υόρκη χωρίς επίσκεψη στο Met είναι σαν να περάσει κανείς από την Αθήνα χωρίς να ανεβει στον Ιερό Βράχο. Υπάρχει βέβαια πάντα και το ενιαίο εισιτήριο, που εξασφαλίζει πρόσβαση στα σημαντικότερα μουσεία της Νέας Υόρκης που αγγίζει τα 80 δολάρια αλλά αναμφίβολα συμφέρει.
Νέα Υόρκη: Στα 57,90 δολάρια (και μάλιστα σε προσφορά) η επίσκεψη με ξεναγό στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης
Βρετανικό Μουσείο: Δωρεάν είσοδος με ακριβές εκθέσεις
Ενα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο που έχει εξασφαλίσει δωρεάν είσοδο στα μουσεία του είναι η Μεγάλη Βρετανία - τουλάχιστον τα δημόσια και όχι τα ιδιωτικά. Ωστόσο, η παράδοση της δωρεάν εισόδου στα μουσεία που έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια η Μεγάλη Βρετανία αντισταθμίζεται από το τσουχτερό αντίτιμο που καλείται κανείς να πληρώσει αν θέλει να δει κάποια από τις περίφημες αναδρομικές εκθέσεις που συνηθίζουν να οργανώνουν τα κορυφαία μουσεία, ειδικά στο Λονδίνο.
Για παράδειγμα, η Tate Modern συνηθίζει να φιλοξενεί μόνο μεγάλες εκθέσεις, με το εισιτήριό τους να αγγίζει τις 30 λίρες. Δεδομένου επίσης ότι το Βρετανικό Μουσείο τελεί υπό ανακαίνιση, κανείς δεν ξέρει ποιες από τις αίθουσές του, όπως αυτή με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται ως έχουν και ποιες θα μετατραπούν σε ειδικά διαμορφωμένες για να φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις με το αντίστοιχο, φυσικά, αντίτιμο.
Ανάμεσα στα πιο εμβληματικά εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγονται, εκτός φυσικά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Στήλη της Ροζέτας, που αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών και οι μούμιες, ενώ η Αίθουσα της Μεγάλης Αυλής είναι από μόνη της ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.