Απόστολος Κούστας: Μέχρι τις 8 Απριλίου η έκθεση του χαράκτη και ζωγράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Απόστολος Κούστας: Μέχρι τις 8 Απριλίου η έκθεση του χαράκτη και ζωγράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά ανάτυπα, ζωγραφική, φορητές τοιχογραφίες, γλυπτά και σχέδια – ορόσημα της δουλειάς μιας εικοσαετίας 

apostolos_koustas
Ως το Σάββατο 8 Απριλίου παρατείνεται η ατομική έκθεση του Απόστολου Κούστα, «Εναγκάλιση», που παρουσιάζεται στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του ατομική έκθεση «Βραχογραφίες» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει χαρακτικά ανάτυπα, ζωγραφική και φορητές τοιχογραφίες, γλυπτά και σχέδια ορόσημα της δουλειάς μίας εικοσαετίας.

O Aπόστολος Κούστας κατάγεται από το Μεσολόγγι. Στα 35 χρόνια που υπηρετεί την τέχνη κατάφερε να περάσει τα καλλιτεχνικά σύνορα της Ελλάδας κάνοντας ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό και μάλιστα να βραβευτεί το 1991 στη Διεθνή Τριεννάλε Χαρακτικής της Οζάκα, στην οποία διαγωνίστηκαν 67 χώρες με 1748 καλλιτέχνες.

Στα πρώτα βήματα της δουλειάς του επηρεάστηκε από σημαντικούς χαράκτες, όπως τον Τάσο Σικελιώτη, τον Γιώργο και ιδιαίτερα τη Βάσω Κατράκη, της οποίας υπήρξε βοηθός και μετά μαθητής. Στο εργαστήριο της τελευταίας ο καλλιτέχνης κατάφερε να περάσει τη χαρακτική από το ξύλο στην πέτρα απελευθερώνοντας έτσι την τέχνη της χαρακτικής από την εξάρτηση της τυπογραφίας και της διαφήμισης. Παράλληλα έμαθε να αξιοποιεί με ποιητική σύνεση τον εικαστικό ποιητικό λόγο, να χρησιμοποιεί με έμπνευση κι εγκράτεια το χρώμα της ζωγραφικής στην χαρακτική και τέλος κατάλαβε τον πρωτεύοντα ρόλο του ζωγραφικού σχεδίου στη χαρακτική.

Ο Απόστολος Κούστας χρησιμοποιεί στη δουλειά του επιφάνειες που ο ίδιος φτιάχνει, το δικό του κουρασάνι, και ως αληθινός μάστορας εκτελεί ο ίδιος με τα χέρια του κάθε στάδιο της διαδικασίας υλοποίησης του έργου χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου ή τη βοήθεια μηχανήματος. Το υλικό, σε συνδυασμό με την κατάλληλη επιλογή χαρτιού και χρωστικών ουσιών, παρέχει πλήθος εκφραστικών δυνατοτήτων που παραμένουν, ωστόσο άρρηκτα συνδεδεμένες με την έμπνευση του Απόστολου Κούστα: νέες αναλογίες που ενίοτε αναζητούν το μνημειώδες, απέριττες και ιερατικές γραμμές, πυκνότητα και ζεστασιά της υφής των χρωμάτων με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της χαρακτικής. Τα έργα του Απόστολου Κούστα διαπνέονται από μυθική διάσταση. Ο καλλιτέχνης ανασταίνει, χωρίς καμιά ανεκδοτική πρόθεση, μερικές από τις μεγάλες μορφές ή τις μεγάλες στιγμές της μυθολογίας ή ακόμα προσδίδει μυθική διάσταση σε όλα τα θέματά του, που εμπνέονται από τη φύση, τη χριστιανική και βυζαντινή παράδοση.

axeronteios_xoros


Κλείσιμο
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.apostoloskoustas.com

Συμβουλευτείτε το ωράριο λειτουργίας των Γκαλερί για να οργανώσετε την επίσκεψή σας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ομίλου EUNICE ENERGY GROUP, ως αποκλειστικού χορηγού.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, κάθε Κυριακή και το Σάββατο 25 Μαρτίου κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης