«Η τέχνη της καραντίνας»: Η Ιωάννα Λαχανά στην πρώτη της έκθεση ζωγραφικής
Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τετάρτη 26 Μαΐου, μετά τις 19.30, στο Comme il FauX Bar της πλατείας Καρύτση, ο Τάσος Μπιρσίμ θα σκηνοθετήσει την performance «Σύνδρομο Stendhal», στην οποία πρωταγωνιστεί η Μαρία Εγγλεζάκη
Η Ιωάννα Λαχανά είναι γνωστή ποινικολόγος με διακεκριμένη ακτιβιστική δράση. Οι κοινωνικοί της αγώνες έχουν καταγραφεί, το ίδιο και η παροιμιώδης αλληλεγγύη της προς τους χρήζοντες δικανικής βοήθειας, και όχι μόνο.
Τί "γυρεύει", όμως, μια γνωστή ποινικολόγος στα εικαστικά πεδία; Η Ιωάννα Λαχανά ζωγραφίζει πάνω σε δικαιικό καμβά. Η Τέχνη της ερευνά και αποκρυπτογραφεί τα θεμέλια, που εφαρμόζεται το Δίκαιο. Άλλωστε, το Δίκαιο και η Τέχνη είχαν πάντα κοινούς τόπους με μικρές οντολογικές διαφορές και περισσότερες ομοιότητες, εννοιολογικές και υπαρξιακές.
Η "Τέχνη της καραντίνας" είναι το αμφίδρομο εικαστικό αποτύπωμα του Δικαίου από το φυσικό σκοτάδι στο κοινωνικό φως και καταδεικνύει πώς η καταστολή και η ματαίωση, που όλοι βιώσαμε εδώ κι ένα χρόνο, γεννά και παράγει Τέχνη. Η "ιαματική"... διαμεσολάβηση της "Τέχνης της καραντίνας" είχε αρχικούς αποδέκτες όλους τους φίλους της Ιωάννας Λαχανά. Τώρα ήρθε η ώρα να μοιραστεί αυτό το «αποτύπωμα» με το ευρύτερο κοινό.
Ο αριστοτέλειος ορισμός της τραγωδίας είναι αυτός που αποτυπώνει την σχέση Δικαίου και Τέχνης. Η "μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας" που καταλήγει στην "τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" είναι οι παράλληλοι δρόμοι δύο διαφορετικών πεδίων έκφρασης, κοινωνικής και καλλιτεχνικής τάξης και φύσης.
Στα εγκαίνια της έκθεσηςτην Τετάρτη, 26/5, μετά τις 19.30, στο Comme il FauX Bar της πλατείας Καρύτση, ο Τάσος Μπιρσίμ θα σκηνοθετήσει την performance "σύνδρομο Stendhal", στην οποία πρωταγωνιστεί η Μαρία Εγγλεζάκη. Μετά το... overdose Τέχνης ο δικαστικός επιμελητής Αντώνης Σαραντίδης θα... επιδώσει ένα έργο της Ι. Λαχανά στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που υποστηρίζει την εκδήλωση. Στην επιμέλεια ο Eddie D' Argento.
Είτε είστε φανατικοί του camping είτε σκέφτεστε να το δοκιμάσετε για πρώτη φορά, το Simos Camping προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για να ανακαλύψετε έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών. Με σύγχρονες εγκαταστάσεις, υψηλό επίπεδο οργάνωσης και όλες τις απαραίτητες παροχές.
Από τους ασπροπίνακες, στα μαθητικά lockers και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αιθουσών διδασκαλίας: Tο πρόσωπο της εκπαίδευσης αλλάζει και μία ελληνική εταιρεία πρωτοπορεί.
Στους μήνες που απουσίασε από τη δουλειά της λόγω άδειας μητρότητας, η Κατερίνα Πετράκη παρακολούθησε από απόσταση μια αλλαγή που εξελισσόταν με ταχύτητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη άρχιζε να περνά από τη θεωρία στην πράξη, αποκτώντας θέση στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων επαγγελμάτων. Αυτό που μέχρι πρότινος έμοιαζε με μια τεχνολογία του μέλλοντος, γινόταν σταδιακά μέρος του παρόντος.