«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» έρχονται στο θέατρο Εμπορικόν

«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» έρχονται στο θέατρο Εμπορικόν

Με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Άκη Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά και Ρένια Λουϊζίδου

Magisses_Harlem2
Ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το βραβευμένο αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» θα ανεβάσει το Θέατρο Εμπορικόν την νέα χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Άκη Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά και Ρένια Λουϊζίδου. 

«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα στη δίκη των μαγισσών που έγινε σε ένα χωριό της Μασαχουσέτης το 1692. Πρόκειται για ένα περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων με την κατηγορία της μαγείας. Ο κεντρικός ήρωας Τζον Πρόκτορ, με αφορμή ένα προσωπικό σφάλμα – μια συζυγική απιστία – καθίσταται ύποπτος σ’ έναν κόσμο δογματικών.
Magisses3
Η Ρένια Λουϊζίδου με τον Νικήτα Τσακίρογλου

Το έργο αποτελεί μια διαχρονική καταγγελία των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού. Ο Μίλερ μέσα από το έργο του κατακρίνει την καταπάτηση πολιτικών ελευθεριών και εισάγει τον όρο «κυνήγι μαγισσών» στον 20ο αιώνα. Ο ίδιος εξηγεί: «Όταν η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη ο φόβος παίρνει υπόσταση. Οι άνθρωποι του Σάλεμ έβλεπαν τον εαυτό τους σαν κάτοχο μιας ανώτερης αλήθειας. Αν το φως αυτής της αλήθειας έσβηνε, πίστευαν πως θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου. Όταν έχετε έναν ιδεολογικό κόσμο που θεωρεί τον εαυτό του τόσο αγνό, είναι φυσικό να τείνετε προς τα άκρα».

Όταν ο συγγραφέας ανέβασε το έργο, το 1953 στο Μπρόντγουεϊ, αποσπώντας μάλιστα βραβείο Tony, είχε στόχο να καταγγείλει την αντικομουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ την εποχή του μακαρθισμού και οδήγησε στην φυσική και ηθική εξόντωση απλών πολιτών, ιδεολόγων και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός συγγραφέας, εξάλλου, έχει τροφοδοτήσει το παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο με πολλά και σημαντικά έργα που έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσά τους και τα «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Ο θάνατος του Εμποράκου», «Ψηλά απ’ την Γέφυρα» κ.α.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία για τη μάσκα - Οι μαθητές κλείδωσαν έξω τους καθηγητές

«Μονόδρομος» το Καρά Τέπε, το μήνυμα στους απείθαρχους μετανάστες της Λέσβου

Εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ: Από σήμερα η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης