Πώς πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας;

Πώς πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας;

Μιλάνε οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε μέσα στην καραντίνα από Έλληνες, με πάνω από 800 συμμετοχές από 60 και παραπάνω χώρες

pandemic-architecture-open-call-2-scaled
Ο διαγωνισμός «Pandemic Architecture» ξεκίνησε ως ιδέα του Βασίλη Μπαρτζώκα επικεφαλή της εταιρείας Design Ambassador και του site αρχιτεκτονικής και design, Archisearch, στη συνέχεια η Τίνα Μαρινάκη ανέλαβε την επιμέλεια του όλου εγχειρήματος που διαδίδονταν έξω από τα σύνορα της χώρας, την εποχή που όλοι ήταν σε καραντίνα, σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά. Μόνο που σε αντίθεση με τον λίβα, ο σκοπός του εν λόγω διαγωνισμού ήταν καλός.

Πώς πρέπει να οργανωθούν σχεδιαστικά οι κατοικίες και οι πόλεις σε μια εποχή πανδημίας; Μπορεί η αρχιτεκτονική να προστατέψει την υγεία μας; Γρήγορα στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού μπήκαν τα μεγαλύτερα ονόματα της αρχιτεκτονικής και του design όπως ο Ora Ito από το Παρίσι, o Roberto Palomba από το Μιλάνο, η Λυδία Καλλιπολίτη από τη Νέα Υόρκη και η Σοφία Βυζοβίτη από την Αθήνα, η Associate Director του βραβευμένου Ολλανδικού γραφείου UN STUDIO Μαριάνθη Τατάρη, ο Διευθυντής του φημισμένου γραφείου Gensler στο Λονδίνο Tom Lindlbom και ο Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς, Αρχιτέκτων απο το γραφείο Heathwick στο Λονδίνο.

Συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν αρχιτέκτονες, designers, συγγραφείς και γενικότερα δημιουργικοί άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη. Η επιτυχία του διαγωνισμού ήταν τεράστια. Καλύφθηκε και απο ρεπορτάζ μεγάλων ξένων μέσων όπως το BBC. Σημείωσε πάνω από 400 συμμετοχές προερχόμενες από 65 χώρες συνθέτουν την παγκόσμια «Pandemic Architecture community»! Η ομάδα της Design Ambassador και του Archisearch επιμελήθηκαν με τη βοήθεια του ταλαντούχου σκηνοθέτη Σταύρου Συμεωνίδη αυτό το πολύ ανθρώπινο video μια συρραφή των εικόνων που μας έστειλαν συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα!

Τα project τους θα φιλοξενηθούν σε ειδική έντυπη και online έκδοση που θα αφορά τον διαγωνισμό «Pandemic Architecture». Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία να γίνει μια interactive συζήτηση ανάμεσα στα πιο δημιουργικά μυαλά του πλανήτη για το πώς θα διατηρηθεί το πολυπόθητο ευ ζην στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας οποιασδήποτε περιοχής στον κόσμο όταν αυτή απειλείται από μια πανδημία όπως αυτή που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό ή αλλιώς COVID-19.

Κλείσιμο
Ο καθένας από τους συμμετέχοντες μιλάει για το κονσεπτ της πρότασης του στο κινητό του και εν συνεχεία στέλνει το ασπρόμαυρο βίντεο της πρότασης του. Προαιρετικά μπορεί να στείλει και ένα δεύτερο βίντεο όπου θα εξηγεί αναλυτικά τα σημεία της πρότασης του.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στέλνουν τα βίντεο τους σε μορφή MP4 και είναι ασπρόμαυρα. Σε διάρκεια 2 και 30 δευτερολέπτων maximum θα εξηγούν το project που προτείνουν στα πλαίσια του διαγωνισμού. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην έννοια των πόλεων και των κατοικιών συμπεριλαμβάνουμε και τις ξενοδοχειακές μονάδες όλων των μεγεθών όπως και τους οποιουσδήποτε χώρους εργασίας. Ο διαγωνισμός αυτός απέδειξε, μέχρι στιγμής, ανάμεσα σε άλλα, ότι μέσα σε μια κατάσταση κρίσης μπορεί να χάνονται κάποιες ευκαιρίες αλλά σίγουρα κάπου αλλού υπάρχουν άλλες, ακόμα μεγαλύτερες! Αρκεί να μην μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αφού η τύχη δεν ευνόησε ποτέ τους άπραγους αλλά τους τολμηρούς.

Ειδήσεις σήμερα:

O Πούτιν έφτιαξε την απόλυτη μοτοσικλέτα


Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ: Έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Πέντε συλλήψεις και 17 παραβάσεις των μέτρων για τον κορωνοϊό από καταστηματάρχες χθες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης