Γνωρίζετε τι είναι το «αρβανίτικο»;

arvanitiko

Το «αρβανίτικο» είναι ένα σαγανοτύρι (ημίσκληρο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα) που έγινε επώνυμο προϊόν χάρις στη δουλειά του νεοσύστατου Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας που έχει την έδρα του στον Αλίαρτο και αριθμεί 36 μέλη

Ο σπόρος της ιδέας έπεσε πριν ένα χρόνο περίπου σε μια τυχαία συνάντηση φίλων κτηνοτρόφων σε ένα κατάστημα με ζωοτροφές στη πόλη της Λειβαδιάς. Η κουβέντα τους και τα θέματα της σχεδόν μονότονα ίδια και απαράλλακτη. Η διάθεση και οι τιμές του γάλακτος που παράγουν τα ζώα τους – πρόβατα και γίδια που βόσκουν ελεύθερα στα μέρη της Βοιωτίας.

Ο σπόρος έπεσες και η ιδέα βλάστησε και έγινε μέσα με μικρό χρονικό διάστημα ένας συνεταιρισμός νέας γενιάς και μαζί του, μια αναγνωρισμένη από την Πολιτεία ομάδα παραγωγών. Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας που σήμερα έχει 36 μέλη και αξιοποιεί ο ίδιος ο συνεταιρισμός το γάλα - 12.000 λίτρα επεξεργάσιμου γάλακτος την ημέρα- που προέρχεται από τους κτηνοτρόφους- μέλη (70% πρόβειο και 30 % γίδινο).

Ο Συνεταιρισμός των Βοιωτών επικεφαλής του οποίου είναι ο Δημήτρης Δανιάς (με επιτυχημένη προσωπική επαγγελματική και οικογενειακή επιχειρηματική δραστηριότητα στην αγορά της ένδυσης) παρουσιάζει ορισμένες χαρακτηριστικές πρωτοτυπίες που του παρέχουν εξ αρχής μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Η πρώτη πρωτοτυπία – θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως πρόκειται για καθαρή καινοτομία- είναι ότι στον Συνεταιρισμό συμμετέχει και ένα τυροκομείο. Για την ακρίβεια του πράγματος πρέπει να διευκρινιστεί ότι μέλος στο Συνεταιρισμό είναι ο Αθανάσιος Ανδρέου, ιδιοκτήτης ενός παραδοσιακού οικογενειακού τυροκομείου. Και αυτή η σύνδεση έδωσε αμέσως την δυνατότητα της πρόσβασης σε μια μονάδα με εμπειρία καταστάσεων και μπόλικη τεχνογνωσία προκειμένου τα επώνυμα προϊόντα του Συνεταιρισμού να βρεθούν στο ράφι των πρώτων καλών παντοπωλείων (η αρχή γίνεται αυτή την εβδομάδα).

Τόσο η συνεργασία - στη βάση του win–win - με το τυροκομείο όσο και η ευρύτητα της σύνθεσης των μελών του συνεταιρισμού έδεσαν καλά το εγχείρημα που βρήκε άμεσα θετική ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία και αγορά.

Μια δεύτερη πρωτοτυπία που πιστώνεται εξ αρχής στον Συνεταιρισμό είναι ότι τα προϊόντα του είναι ήδη γνωστά πολύ πριν κολληθούν στις συσκευασίες οι ετικέτες. Με άλλα λόγια, δοκιμάστηκαν και επιδοκιμάστηκαν από τους ίδιους του καταναλωτές πολύ πριν ανέβουν και επίσημα στο ράφι…
arvanitiko-1

Αλλά, ας σημειωθεί και μια τρίτη πρωτοτυπία. Τα μέλη του Συνεταιρισμού δεν είναι αποκλειστικά και μόνο κτηνοτρόφοι. Έχουν στην μεγάλη πλειοψηφία τους τις δικές τους δουλειές και τις δικές τους επαγγελματικές και επιχειρηματικές ενασχολήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Μια πρώτη, σχεδόν αυθόρμητη απάντηση δεν μπορεί παρά να επισημαίνει την αντοχή του σχήματος στις πρώτες δυσκολίες. Με άλλα λόγια, ο Συνεταιρισμός και το εγχείρημα του μπορεί να αντέξει ακριβώς γιατί μπορούν να αντέξουν τα μέλη του. Και αυτό φάνηκε στη πράξη. Ο Συνεταιρισμός μέχρι τα τώρα ζει και δουλεύει χωρίς να πάρει ευρώ δανεικά… με αυτοχρηματοδότηση από τα ίδια του τα μέλη. Εκείνα τον στήριξαν και εκείνα θα τον στηρίξουν και στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπροστά μας ένα νοικοκυρεμένο Συνεταιρισμό νέας γενιάς – ευέλικτο ως προς την λειτουργία του και προσανατολισμένο σωστά ως προς την αγορά. Δεν διαθέτει απλώς το γάλα του, αλλά το αξιοποιεί ο ίδιος μέσα από τις δικές του παραγωγικές διαδικασίες δίνοντας προστιθέμενη αξία στο αιγοπρόβειο γάλα - ο «λευκός χρυσός» που λέει και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Δανιάς.

Και η προστιθέμενη αξία έχει να κάνει με το branding των προϊόντων, την εταιρική/προϊόντική εικόνα που συνοδεύουν το τελικό προϊόν στο ράφι. Σε αυτό το σημείο αξίζει μια μνεία για τη δουλειά του Αντώνη Παναγιωτόπουλου Πιπεριάν και της Νατάσσας Σέρβου από το δημιουργικό Πατητήρι.

Στη διαδρομή τους μέχρι εδώ τα μέλη της αρχικής ιδρυτικής ομάδας του Συνεταιρισμού είχαν την βοήθεια καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου – ενδεικτική αναφορά στους κ. Ιωσήφ Μπιζέλη και Θεοφύλακτο Μασούρα.

Άλλος δρόμος δεν υπήρχε λοιπόν παρά ο δρόμος που περνούσε μέσα από την αυτοδιαχείριση και το ράφι. Και το ράφι είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να σηκώσει μια ευρεία γκάμα προϊόντων – Φέτα, Φορμαέλα, Το Αρβανίτικο, Ξηρή Μυζήθρα, Ανθότυρο, Κεφαλοτύρι, Ρυζόγαλο Κρέμα, Γιαούρτι Πρόβειο, Γιαούρτι Κατσικίσιο Φρέσκο Βούτυρο και Οψιμοτύρι.

Προϊόντα στο ράφι με πιστοποιητικό καταγωγής και ισχυρή τοπική ταυτότητα, παραδοσιακά ως προς την παραγωγή τους που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις σημερινές διατροφικές επιταγές. Και όλα αυτά χάρις όπως λέει και ο πρόεδρος Δημήτρης Δανιάς στη συνεισφορά των μελών και την σωστή εκτροφή των ευλογημένων αιγοπροβάτων τα οποία ταΐζονται βιοδυναμικά. Η συνέχεια στο ράφι…

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Τέλης

Είναι καταπληκτικά τα προϊόντα τους. Μπράβο παιδιά κατακτήστε την αγορά της Ελλάδας και μετά άμεσα εξαγωγή και στο εξωτερικό....να γλύφεις και τα δάχτυλα σου είναι τα τυριά τους

@Τέλης 01/04/2019, 00:51

Ώστε εμείς έχουμε δικαίωμα να βγούμε με προϊόν "Αρβανίτικο" στην διεθνή αγορά, αλλά οι Σκοπιανοί δεν επιτρέπουμε να λένε Μακεδονικά τα προϊόντα τους. Λίγο χοντρο, θα έλεγα. Με κάτι τέτοιες μ@λ@κίες και φανταστικά ονόματα σε μη παραδοσιακά προϊόντα σκάβουμε μόνοι μας τον λάκκο μας. Τώρα, βέβαια, τί νοιάζει τον κ. Τέλη και τον Συνεταιρισμό η ζημιά των προϊόντων της Μακεδονίας μας από τέτοιες ψευτομαγκιές με τα γιαλαντζί ονόματα σε τόσο πονηρούς καιρούς. Η πάρτη τους να είναι καλά. Η Μακεδονία είναι μακράν.

Μερακλής

Είναι σαν το Οθωμανικό ή το Ισπανικό, αλλά με αιγοπρόβατα;

Τυροφάγος

Η Αλίαρτος από πότε άλλαξε άρθρο-φύλο κι έγινε ο Αλίαρτος; Εκτός από το "Αρβανίτικο", που δεν γνωρίζω πώς είναι διότι δεν έφαγα ακόμη, όλα τα άλλα τυριά πλην του κεφαλοτυριού, είναι τα κατ' εξοχή τυροκομικά της Φωκίδας και ιδίως της ορεινής Δωρίδας. Αχ και να είχα λίγο οψιμοτύρι Λιδωρικιώτικο...

Γνωρίζετε τι είναι το «αρβανίτικο»;

Ναι, 10 εκατομμύρια Ελλήνων ψηφοφόρων!

εγώ μόνο τον αρβανίτης της συριζοερτ ξέρω

Τον κρατικοδίαιτο προπαγανδιστή του συριζα που τον χρυσοπληρώνουνε οι Έλληνες φορολογούμενοι.

itio

Εχει καμια σχεση με την φορμαελα Αραχωβας ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες