Ο «τροχός» της ζωής

o-troxos-tis-zois

Μια αλληγορική παράσταση του κύκλου της ζωής του ανθρώπου φιλοξενεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στη «Συλλογή φορητών εικόνων και ξυλόγλυπτων» της μόνιμης έκθεσής του

«Οι επτά ηλικίες των ανθρώπων». Με χρονολόγηση του, τον 18ο με 19ο αιώνα, και με μια ιδιαίτερα σημαντική τιτλοφορία, εκτίθεται ο πίνακας με αριθμό αντικειμένου: ΒΧΜ 02366 στη «Συλλογή φορητών εικόνων και ξυλόγλυπτων» στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας.

Στην φωτοθήκη του Εικονικού Μουσείου στην ιστοσελίδα του Β.Χ.Μ. διαβάζουμε τα εξής: «Η παράσταση είναι αλληγορική. Το θέμα της είναι το νόημα που έχει ο χρόνος που κυλάει από τη γέννηση έως τον θάνατο κάθε ανθρώπου: στην εξωτερική περιφέρεια ενός κινούμενου τροχού κάθονται προσωποποιημένες οι επτά ηλικίες. Η κάθε ηλικία καλύπτει δέκα έτη: από τα δέκα έως και τα εβδομήντα. Στο κάτω μέρος του τροχού, ένας δράκοντας που συμβολίζει τον θάνατο ετοιμάζεται να καταβροχθίσει τον εκπρόσωπο της έβδομης ηλικίας. Δεξιά και αριστερά από τον δράκοντα παριστάνονται δύο μορφές που συμβολίζουν την Ημέρα και τη Νύχτα και κινούν τον τροχό του χρόνου».

Στην ίδια θεματική ενότητα διαβάζω σχετικά για την συλλογή που φιλοξενεί το Μουσείο και τα παραθέτω εδώ: «Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες του Μουσείου συγκροτούν μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες συλλογές του. Πρόκειται για περίπου 3.000 έργα με ποικιλία εικονογραφικών θεμάτων. Καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα μέσα βυζαντινά έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια και προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο καθώς και από τη Ρωσία.

Στη συλλογή εικόνων ανήκουν επίσης 250 περίπου δίπτυχα και τρίπτυχα, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν στην πλειονότητα τους έργα ιδιωτικής λατρείας».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kapetanos

Ο 32χρονος οικονομολόγος Δημήτρης Σίμος πέραν των οικονομικών και επιχειρηματικών ενασχολήσεων και δραστηριοτήτων του είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας (το τρίτο του βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2019)

apokopos

Ένα ντοκιμαντέρ για τη στήριξη της υποψηφιότητας του νησιού στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

glogg

Το βιβλίο Ο επίμονος ιστορικός του Βρετανού ιστορικού είναι «η γοητευτική ιστορία μιας συναρπαστικής όσο και δραματικής εποχής, όπως την έζησε ο συγγραφέας στη διάρκεια της πολύχρονης ενασχόλησής του με τη μελέτη και τη διδασκαλία της νεώτερης ελληνικής ιστορίας»

cryptocard

Τέσσερα εργαστήρια στο Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου

peiraios-260

Η Ισπανίδα Angélica Liddell με μια παράσταση πάνω στο μύθο της Μήδειας και την Παλαιά Διαθήκη αλλά η nora chipaumire με μία δυνατή περφόρμανς, εμπνευσμένη από τη ζωή της στη Ζιμπάμπουε ανοίγουν το πρόγραμμα των ξένων παραγωγών στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών

efklidis

Σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός δάσκαλος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής μιας απαιτητικής θεατρικής σκηνής που πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πράξης ο 44χρονος Αλέξανδρος Ευκλείδης φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα με το άνοιγμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ευρύτερο κοινό και με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία…

asteroeidis

Μια παράσταση βασισμένη σε ένα κείμενο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ -«Κλυταιμνήστρα ή το Έγκλημα», γραμμένο το 1934- ανεβαίνει τον Μάϊο σε αθηναϊκή σκηνή