Οι 24 του Αττικού Αμπελώνα

Οι 24 του Αττικού Αμπελώνα

Ούτε ένας, ούτε δύο … αλλά 24 οινοποιοί παρουσιάζουν μεταξύ άλλων τα κρασιά τους σε μια ειδική εκδήλωση που προβάλλει τον πιο ιστορικό αμπελώνα όλης της υφηλίου

volta-ston-attiko-ampelona
«Βόλτα στον Αττικό Αμπελώνα», μέσα από τα κρασιά των οινοποιών του παλαιότερου οργανωμένου αμπελώνα του κόσμου που διατηρείται ζωντανός παρά τα «τραύματα» του οργανώνει η Ένωση Οινοποιών της περιοχής (ΕΝΟΑΑ). Η εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν 24 οινοποιεία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή- 9 Δεκεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα- στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Πειραιώς 206.

Η διοργανώτρια της εκδήλωσης, η Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA) ιδρύθηκε το 1999 για να προωθήσει τα προϊόντα του μεγαλύτερου και αρχαιότερου αμπελώνα της Ελλάδας. Ξεκίνησε με 12 μέλη και σήμερα αριθμεί 34 ενεργούς οινοπαραγωγούς. Και όπως δηλώνουν: “Οργανώνουμε πολιτιστικές και τουριστικές δράσεις για την ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας του αμπελώνα και του πολιτισμού της Αττικής. Βελτιώνουμε, με την βοήθεια της τεχνολογίας, την ποιότητα του κρασιού και των παραγώγων του, πιστοί πάντα στην παράδοση του τόπου μας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους σχετικούς φορείς κρατικούς και μη, ελληνικούς και διεθνείς για την προβολή των προϊόντων. Έχουμε σημαντική και συνεχή παρουσία σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τελικός σκοπός μας είναι ο Αττικός Οίνος να μπει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, μια θέση που τη δικαιούται και που οφείλουμε να την κατακτήσουμε”.
volta-ston-attiko-ampelona-1

Κλείσιμο
Στην «βόλτα» συμμετέχουν με τα κρασιά τους τα οινοποιεία:1) Κρασιά Αγγέλου, 2) Κρασιά Παπαγιάννη, 3) Οινοποιΐα Αλλαγιάννη, 4) Αμπελώνες Μάρκου, 5) Κτήμα Βασιλείου, 6) Οικογένεια Γεώργα, 7) Γκίκας Winery, 8) Άωτον Winery, 9) Κτήμα Δάβαρη, 10) Εύοινος, 11) Κτήμα Κοκκοτού, 12) Οινότρια Γη, 13) Οινοποιείο Λιέπουρη, 14) Οινοποιείο Μάρκου Βασίλη, 15) Μικροοινοποιΐα Μυλωνά, 16) Οινοποιΐα Νικολακόπουλος, 17) Κτήμα Παπαγιαννάκου, 18) Κελλάρι Παπαχρήστου, 19) Κρασιά Σίνη, 20) Οινοποιείο Νικολού, 21) Σταμάτης Wines, 22) Στροφιλιά, 23) Κρασιά Τσούρη, 24) Οινοποιείο Φράγκου Αναστασία.

Η είσοδος στοιχίζει 5 ευρώ ανά άτομο.

Στην εκδήλωση περιλαμβάνονται και 2 Masterclasses. Το ένα, Μaster Class – Cheese & Wine Pairing Made In Attica! με τον Ευάγγελο Μπερή. Το αγαπημένο χόμπυ των απανταχού οινόφιλων και γαστρολατρών είναι τα παντρέματα τυριών και κρασιών.Η Αττική μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει και τα δύο. Φρέσκα, αρωματικά, πλούσια κρασιά και μοναδικά τυριά αξιόλογων παραγωγών.Ο Δρ. Αμπελουργίας Ευάγγελος Μπερής συνδυάζει τα τυριά του γνωστού Τυροκομείου Κωσταρέλου με 12 κρασιά του Αττικού Αμπελώνα σε ένα σεμινάριο γεύσεων και εκπλήξεων (Στις 13.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου).

Το δεύτερο, Master Class Ρετσίνας με τον Άρη Σκλαβενίτη.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών διαβάζουμε: «Παρελθόν, παρόν και μέλλον.Το ελληνικό DNA έχει καταγεγραμμένη τη ρετσίνα ως το εθνικό ποτό, μαζί με το ούζο και το τσίπουρο. Η φημισμένη, κοσμοταξιδεμένη, πολυασχολιασμένη ρετσίνα της Αττικής μεταφέρει ένα βαρύ φορτίο παράδοσης αλλά κι ένα φρέσκο βλέμμα που κοιτάζει μπροστά και διεκδικεί επάξια τη θέση της στο επώνυμο ποιοτικό κρασί.Ο οινολόγος, οινοχόος και wine expert Άρης Σκλαβενίτης μας οδηγεί από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον της ρετσίνας Αττικής, ενώ παράλληλα δοκιμάζουμε παλαιωμένες, ερυθρωπές, βαρελάτες, κλασικές και σύγχρονες ρετσίνες». (Στις 16.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου). Κόστος συμμετοχής ανά Masterclass 10 ευρώ με κατάθεση στον λογαριασμό της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 6301720410005041093326071 (Στην αιτιολογία να αναφέρεται Ονοματεπώνυμο και επιθυμητό Masterclass. Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κωδικός MC#1CW ΓΙΑ ΤΟ Master Class – Cheese & Wine Pairing
Κωδικός MC#2R ΓΙΑ ΤΟ Master Class Ρετσίνας)

Τέλος, το εστιατόριο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη Clap The Restaurant και ο chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης, προτείνουν ένα ειδικό μενού συνδυασμένο με κρασιά του Αττικού Αμπελώνα για όλη την περίοδο των γιορτών! (Πληροφορίες στο εστιατόριο Clap The Restaurant: 210 341 1908)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης