Ο Δημήτρης Μπασλάμ και ο Αγησίλαγος

Ο Δημήτρης Μπασλάμ και ο Αγησίλαγος

Με αφορμή την παράσταση «Ο Αγησίλαγος», ο δημιουργός του μιλάει στη MAMAKITA για τη μουσική και τα παραμύθια

baslam-agisilaos
Μουσικός ή συγγραφέας; Πώς προέκυψε η στροφή στο παιδικό κοινό;

Και τα δύο καταλήγουν σε ένα πράγμα. Σε μία ιστορία.

Η στροφή έγινε από ένα μικρό τραγούδι που ήθελα να γράψω για να συμπληρώσω ένα παιχνίδι με την κόρη μου, αλλά όταν άρχισα να γράφω δεν μπορούσα να σταματήσω. Πάνε αρκετά χρόνια από τότε βέβαια, μπορεί να μην παίζω πια με την κόρη μου γιατί μεγάλωσε, αλλά εγώ ακόμα γράφω.

Πώς αντιμετωπίζετε ως μουσικός τη μουσική παιδεία του παιδιού σας; Και πώς ως παραμυθάς, τα παραμύθια που της λέτε σπίτι;

Η ακρόαση της μουσικής μπορεί να επιτελέσει πολλές λειτουργίες: άλλες φορές συναρπάζει, άλλες φορές ησυχάζει, ταράζει ευχάριστα το σώμα.. .Από την άλλη μπορεί να προσφέρει ηρεμία ή εκτόνωση. Με οποιονδήποτε τρόπο σχεδόν πάντα ευχαριστεί́ τα παιδιά. Αυτό και μόνο φτάνει σε πρώτο βαθμό.

Τα παραμύθια πάντα είναι ένα μέσο να ονειρευτούν να σκεφτούν αλλιώς και, όπως λέει και ο ορισμός του, να βρουν παρηγοριά. Έτσι αντιμετωπίζω αυτά τα δύο. Ως κάτι που ένα παιδί σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι ανάγκες που έχουν σήμερα τα παιδιά; Και πώς βοηθούν τα παραμύθια και η μουσική για να καλυφτούν;

Τα παιδιά σίγουρα χρειάζονται ελεύθερο χρόνο.. Να μην κάνουν απολύτως τίποτα αν το θέλουν.. Αυτό το κυνήγι ποιοτικού χρόνου για κάτι χρήσιμο, κάτι ωφέλιμο εκπαιδευτικά, πιστεύω πρέπει λίγο να αναθεωρηθεί από εμάς τους γονείς. Το παιχνίδι, εξάλλου, μπορεί να καλύψει από μόνο του τις περισσότερες ανάγκες στη γνωστική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν. Ως παιχνίδι και ελεύθερος χρόνος.

Ποια η αφετηρία του Αγησίλαγου; Πώς εμπνευστήκατε γι’ αυτό το παραμύθι;

Κλείσιμο
Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να πω στην κόρη μου, όταν ήταν μικρή, πως το ψωμί δεν είναι η μοναδική τροφή στον πλανήτη. Το εύρημα του λαγού στην συνέχεια με οδήγησε να γράψω την ιστορία όχι μόνο για την διατροφική, αλλά και για την γενικότερη μονομανία των ανθρώπων.

Πείτε μας κάτι αστείο για τον εαυτό σας που ΔΕΝ θα μπορέσουμε να το βρούμε στη google;

Μερικές φορές, όταν τρώω, τραγουδάω από τον ενθουσιασμό μου. Τραγουδάω… τρόπος του λέγειν. Μουρμουρίζω, κουνώντας το κεφάλι μου ενθουσιασμένος.

Μετά από 3 χρόνια παραστάσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα η εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση του Δημήτρη Μπασλάμ «Ο Αγησίλαγος» ανεβαίνει φέτος στο ανακαινισμένο θέατρο ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ στο κέντρο της Αθήνας. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Info
Θέατρο ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ, Αμερικής 10
Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 21 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:00
Διάρκεια παράστασης: 60’
Τιμές εισιτηρίων: 8€ & 6€ (σχολικές παραστάσεις-ομαδικές κρατήσεις)
Προπώληση εισιτηρίων: Στην ιστοσελίδα ticket365.gr, στο Τ. 211 100 0365 ή απευθείας από το ταμείο του θεάτρου Αμερικής 10
Κρατήσεις για σχολεία:
Ροζίνα Μαρδιροσιάν, Κ. 697 706 8849
Μαργαρίτα Κυριακού, Τ. 210 325 5444 & 698 3682 869
Ένη Σεμίνη, Κ. 698 058 4336

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το Μαμά Κοίτα mamakita.gr και τη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης