Οι σελίδες των δρόμων της Αθήνας

athina-vivlio

Ιστορίες που εμπνεύστηκαν από συνοικίες, περιοχές και δρόμους της Αθήνας, "ζωντανεύουν" σε μια σειρά ξεναγήσεων από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Η Αθήνα ως παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018 φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων κάθε μήνα του έτους.

Δράσεις και εκδηλώσεις παρουσιάζονται και φιλοξενούνται σε σημαντικούς χώρους στην πόλη με σκοπό να δοθεί μια ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου και να προσεγγίσει νέο κοινό οποιασδήποτε ηλικίας.

Τον Οκτώβριο -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μήνα- παρουσιάζεται η πρωτοβουλία «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου».

Για 7 ημέρες –με έναρξη την 6η και λήξη την 21η Οκτωβρίου– θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε γειτονιές της Αθήνας που «είτε έγιναν σκηνικό μυθοπλασίας ή έδωσαν έμπνευση κι έγραψαν ιστορία με οδηγούς τους ίδιους τους συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 6/10 η Κατερίνα Σχινά προσκαλεί παιδιά 8-12 ετών στην Αθήνα των Ατρόμητων Κοριτσιών, σε μια διαδρομή εμπνευσμένη από τις ηρωίδες του βιβλίου «Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες»- ηρωίδες που κατάφεραν να πρωτοτυπήσουν και να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα.

Στις 7/10 η Μανίνα Ζουμπουλάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, σε μια λογοτεχνική διαδρομή που διαγράφουν τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με». Αφηγήσεις που αναφέρονται σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και προσώπων στη σημερινή Αθήνα της κρίσης κι εξελίσσονται με αστυνομική πλοκή!

Στις 10/10 η Αθηνά Κακούρη, με τη βοήθεια του Θανάση Γιοχάλα, πραγματοποιεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην Πρώτη Ακαδημία, στη μοναδική δηλαδή σε όλο τον κόσμο ιστορία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», που ιδρύθηκε το 1861 για «την προώθηση της γνώσης».

Στις 13/10 με αφορμή το βιβλίο «Το αγόρι στο θεωρείο», η Αγγελική Δαρλάση και ο Νίκος Νικολαΐδης, πραγματοποιούν έναν περίπατο που αναπλάθει μνήμες από την υποδοχή και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Με αφετηρία την είσοδο του Δημαρχείου Αθηνών περνούν από την πλατεία Κοτζιά σ τη Βαρβάκειο Αγορά και τις οδούς Ευριπίδου και Αιόλου, με κατάληξη το ζαχαροπλαστείο «Κρίνος».

Στις 14/10 ο Αλέξης Σταμάτης μας ξεναγεί στην πόλη ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων του σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το Πολυτεχνείο μιας Κυριακής εκλογών, διασχίζει τα Εξάρχεια και καταλήγει στο Κολωνάκι. Εκεί ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του, «Ο Έβδομος Ελέφαντας» θα συναντηθεί φευγαλέα με τον ήρωα του υπό έκδοση μυθιστορήματός του «Ο άντρας της πέμπτης πράξης».

Στις 20/10 η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου ξεκινώντας από την οδό Ακαδημίας και ανηφορίζοντας ως το λόφο του Στρέφη περπατά με τους συμμετέχοντες στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ σε ιστορικά σημεία της διαδρομής πραγματοποιούνται αναγνώσεις από τα βιβλία «Ο καιρός της σοκολάτας» και «Τραγούδι για τρεις».

Στις 21/10 η Άρτεμις Σκουμπουρδή, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Μοναστηράκι- Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών», περιηγείται στην αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης όπου δοξάζεται η Αθηναϊκή διαχρονία, κατά μήκος του αρχαίου δρόμου της οδού Τριπόδων και στα μνημεία διαφόρων εποχών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

apokopos

Ένα ντοκιμαντέρ για τη στήριξη της υποψηφιότητας του νησιού στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

glogg

Το βιβλίο Ο επίμονος ιστορικός του Βρετανού ιστορικού είναι «η γοητευτική ιστορία μιας συναρπαστικής όσο και δραματικής εποχής, όπως την έζησε ο συγγραφέας στη διάρκεια της πολύχρονης ενασχόλησής του με τη μελέτη και τη διδασκαλία της νεώτερης ελληνικής ιστορίας»

cryptocard

Τέσσερα εργαστήρια στο Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου

peiraios-260

Η Ισπανίδα Angélica Liddell με μια παράσταση πάνω στο μύθο της Μήδειας και την Παλαιά Διαθήκη αλλά η nora chipaumire με μία δυνατή περφόρμανς, εμπνευσμένη από τη ζωή της στη Ζιμπάμπουε ανοίγουν το πρόγραμμα των ξένων παραγωγών στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών

efklidis

Σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός δάσκαλος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής μιας απαιτητικής θεατρικής σκηνής που πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πράξης ο 44χρονος Αλέξανδρος Ευκλείδης φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα με το άνοιγμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ευρύτερο κοινό και με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία…

asteroeidis

Μια παράσταση βασισμένη σε ένα κείμενο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ -«Κλυταιμνήστρα ή το Έγκλημα», γραμμένο το 1934- ανεβαίνει τον Μάϊο σε αθηναϊκή σκηνή

magks

Ο 31χρονος Κωνσταντίνος Μαγκούφης, διπλωματούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διακρίθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας & επιχειρηματικότητας των Τρικάλων με μια ενδιαφέρουσα πρωτότυπη λύση

3