Οι σελίδες των δρόμων της Αθήνας

athina-vivlio

Ιστορίες που εμπνεύστηκαν από συνοικίες, περιοχές και δρόμους της Αθήνας, "ζωντανεύουν" σε μια σειρά ξεναγήσεων από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Η Αθήνα ως παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018 φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων κάθε μήνα του έτους.

Δράσεις και εκδηλώσεις παρουσιάζονται και φιλοξενούνται σε σημαντικούς χώρους στην πόλη με σκοπό να δοθεί μια ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου και να προσεγγίσει νέο κοινό οποιασδήποτε ηλικίας.

Τον Οκτώβριο -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μήνα- παρουσιάζεται η πρωτοβουλία «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου».

Για 7 ημέρες –με έναρξη την 6η και λήξη την 21η Οκτωβρίου– θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε γειτονιές της Αθήνας που «είτε έγιναν σκηνικό μυθοπλασίας ή έδωσαν έμπνευση κι έγραψαν ιστορία με οδηγούς τους ίδιους τους συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 6/10 η Κατερίνα Σχινά προσκαλεί παιδιά 8-12 ετών στην Αθήνα των Ατρόμητων Κοριτσιών, σε μια διαδρομή εμπνευσμένη από τις ηρωίδες του βιβλίου «Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες»- ηρωίδες που κατάφεραν να πρωτοτυπήσουν και να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα.

Στις 7/10 η Μανίνα Ζουμπουλάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, σε μια λογοτεχνική διαδρομή που διαγράφουν τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με». Αφηγήσεις που αναφέρονται σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και προσώπων στη σημερινή Αθήνα της κρίσης κι εξελίσσονται με αστυνομική πλοκή!

Στις 10/10 η Αθηνά Κακούρη, με τη βοήθεια του Θανάση Γιοχάλα, πραγματοποιεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην Πρώτη Ακαδημία, στη μοναδική δηλαδή σε όλο τον κόσμο ιστορία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», που ιδρύθηκε το 1861 για «την προώθηση της γνώσης».

Στις 13/10 με αφορμή το βιβλίο «Το αγόρι στο θεωρείο», η Αγγελική Δαρλάση και ο Νίκος Νικολαΐδης, πραγματοποιούν έναν περίπατο που αναπλάθει μνήμες από την υποδοχή και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Με αφετηρία την είσοδο του Δημαρχείου Αθηνών περνούν από την πλατεία Κοτζιά σ τη Βαρβάκειο Αγορά και τις οδούς Ευριπίδου και Αιόλου, με κατάληξη το ζαχαροπλαστείο «Κρίνος».

Στις 14/10 ο Αλέξης Σταμάτης μας ξεναγεί στην πόλη ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων του σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το Πολυτεχνείο μιας Κυριακής εκλογών, διασχίζει τα Εξάρχεια και καταλήγει στο Κολωνάκι. Εκεί ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του, «Ο Έβδομος Ελέφαντας» θα συναντηθεί φευγαλέα με τον ήρωα του υπό έκδοση μυθιστορήματός του «Ο άντρας της πέμπτης πράξης».

Στις 20/10 η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου ξεκινώντας από την οδό Ακαδημίας και ανηφορίζοντας ως το λόφο του Στρέφη περπατά με τους συμμετέχοντες στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ σε ιστορικά σημεία της διαδρομής πραγματοποιούνται αναγνώσεις από τα βιβλία «Ο καιρός της σοκολάτας» και «Τραγούδι για τρεις».

Στις 21/10 η Άρτεμις Σκουμπουρδή, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Μοναστηράκι- Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών», περιηγείται στην αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης όπου δοξάζεται η Αθηναϊκή διαχρονία, κατά μήκος του αρχαίου δρόμου της οδού Τριπόδων και στα μνημεία διαφόρων εποχών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

o-kosmos-tis-evripidou

Για 34 χρόνια, από το 1977 έως το 2011η φιλόλογος-λαογράφος κα Ζωή Ε. Ρωπαϊτου εργάσθηκε στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ερευνήτρια, ενώ έχει προλάβει να «γράψει» 4 βιβλία για πρόσωπα, επαγγέλματα, γειτονιές της πρωτεύουσας.Στις αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο της βιβλίο για την Ευριπίδου

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν

apli-metavasi

«Είναι ένα πρωτότυπο μιούζικαλ για μια γενιά που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι ο κόσμος τής ανήκει και βρέθηκε εκτεθειμένη σ’ έναν κόσμο που δεν περίμενε», διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την παράσταση Απλή Μετάβαση πού έρχεται στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου τον Φεβρουάριο του 2019

dirfis

2 πανεπιστήμια και 1 ερευνητικό κέντρο (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), έχοντας στο πλευρό τους μια από τις πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες, την εταιρία Μανιτάρια Δίρφυς ανέλαβαν να αναπτύξουν και να παράγουν ένα πολυδύναμο λειτουργικό τρόφιμο από μανιτάρια

timon-o-athinaios

«Ο Σαίξπηρ δεν κάνει τίποτα μικρό, αναμετριέται πάντα με κάτι πολύ μεγάλο….» σημειώνει ο Στάθης Λιβαθινός, που καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού, το έργο «Τίμων ο Αθηναίος»