Αρώματα από το παρελθόν

Αρώματα από το παρελθόν

Το περιοδικό Monocle ταξιδεύει στην Ύδρα και συναντά στις προθήκες ενός ιστορικού οικογενειακού φαρμακείου ένα άρωμα σύκου

monocle
Στο shopping list του Monocle (τεύχος Σεπτεμβρίου 2018) μεταξύ των 11 επιλογών συμπεριλαμβάνεται και ένα άρωμα από ένα ιστορικό φαρμακείο από το νησί της Ύδρας. Η επιλογή ξαφνιάζει όπως και το προϊόν που έρχεται από τα παλιά και διεκδικεί μέσα από την χειροποίητη απλότητα του ένα μερίδιο στην καρδιά ενός υποψιασμένου κοινού αγοραστών.

Η ετικέτα στο γυάλινο διαφανές πλακέ μπουκάλι είναι όλα τα λεφτά. Στο πάνω μέρος, δίπλα στο λογότυπο με την άγκυρα η ταυτότητα του ιστορικού φαρμακείου του νησιού: Ευαγγ. Α. Ραφαλιάς. Φαρμακοποιός. Εν Υδρα (όλα κεφαλαία). Βεβαίως, από την ετικέτα δεν λείπει ούτε και η ημερομηνία ίδρυσης του φαρμακείου (στα αγγλικά, παρακαλώ): Founded in the year 1890. Πάντως, στο κέντρο φιγουράρει η ένδειξη Eau De Toilette Fig- Σύκο.
monocle-1


Σε κάθε περίπτωση, το Monocle και η συντάκτρια που έκανε και την πρόταση (υπογράφει με τα αρχικά της DK) έκανε μια δύσκολη επιλογή καθώς ανάμεσα στα διαθέσιμα αρώματα – «αρώματα από τα παλιά»- του ιστορικού φαρμακείου ανασύρει από τις προθήκες του και προβάλει το Σύκο. Το άρωμα όπως διαβάζουμε στο site του φαρμακείου: «Σε καθαρό οινόπνευμα 90° με 10% Αιθέριο έλαιο».

Στην ενότητα «Ιστορία» του site rafalias.com διαβάζουμε σχετικά με τη διαδρομή μέσα στο χρόνο: «Στα 1890 ιδρύθηκε στην Ύδρα το φαρμακείο του Ευαγγέλου Ραφαλιά (1869-1936), παππού του σημερινού ιδιοκτήτη και φαρμακοποιού.

Κλείσιμο
Ο τελευταίος διαφύλαξε σε ένα παλιό τετράδιο της μητέρας του, Κυριακής Γιαννουκάκου – Ραφαλιά (η οποία ήταν απ’τις πρώτες γυναίκες φαρμακοποιούς στην Ελλάδα στα μέσα του περασμένου αιώνα και σύζυγος του γιατρού Ανδρέα Ραφαλιά) συνταγές όπου η ίδια είχε δημιουργήσει βασισμένη στην Ελληνική φαρμακοποιία του 1924 και 1931 φτιάχνοντας κρέμες, λοσιόν και αρώματα από αγνά υλικά, όταν ανέλαβε το φαρμακείο τον Μάιο του 1947.

Μάζευε το χαμομήλι, γιασεμί, φούλια και γαρδένιες, άνθη λεμονιάς, πορτοκαλιάς και αγιόκλημα για να βγάλει τα αιθέρια έλαιά τους και έφτιαχνε αρώματα και σαπούνια από αγνό λάδι ελιάς. Μοναδικές, ζηλευτές κρέμες με λογιών λογιών μυρωδιές, από αποστάγματα τριαντάφυλλου, μέντας, σανταλόξυλου, δαφνέλαιου και λεβάντας.

Σήμερα επαναλαμβάνει ο ίδιος τις συνταγές του της μητέρας του και του παππού του».

Στο site μπορείτε να δείτε και να δώσετε τις παραγγελίες για τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν: κρέμες, σαπούνια, λοσιόν σώματος και αρώματα. Ξεχωρίσαμε: Μια απαλυντική κρέμα σώματος για όλους τους τύπους, με ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, κερί μέλισσας, ουρία και πρωτεΐνες γάλακτος, ένα σαπούνι από 100% βιολογικό ελαιόλαδο από την Ύδρα και γάλα κατσίκας, μια λοσιόν σώματος με άνθη ελιάς και το άρωμα λεβάντας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης