24 ώρες στο «Καπάνι»!

24 ώρες στο «Καπάνι»!

Η παραδοσιακή αγορά «Καπάνι» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλάζει όψη για το 24ωρο της 6ης Οκτωβρίου, φιλοξενώντας την 3η συνάντηση «Kapani Project» παρουσιάζοντας μουσικούς, ηθοποιούς και καλλιτέχνες ανάμεσα στον εμπορικό της Αγοράς

kapani
Μπορεί μια αγορά κεντρικών οδών μιας πόλης να μετατραπεί σε ένα Φεστιβάλ;

Αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας τις 2 προηγούμενες διοργανώσεις του «Kapani Project» τότε η απάντηση είναι θετική.

Στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, στην Ασκήτου, στην Κυδωνιάτου, στην Βλάλη και στις γύρω οδούς, υλοποιείται για 24 ώρες, στις 6 Οκτωβρίου και για 3η συνεχόμενη χρονιά, το «Kapani Project».
kapani-1


Όπως διαβάζουμε σχετικά σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα www.kapaniproject.gr: «Η καλλιτεχνική συνάντηση είναι µια δράση πολιτισµού, πολυσδιάστατη και φρέσκια στην πόλη της Θεσσαλονίκης που πραγµατοποιείται στο Καπάνι, την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης και σηµείο αναφοράς άλλοτε για την εµπορική ζωή της πόλης. Ως δηµιουργική αντίδραση στη σταδιακή εγκατάλειψη της αγοράς, το project συστήνει ξανά το Καπάνι ως τόπο αλληλεπίδρασης όπου η γνώση και η παράδοση συναντούν τη δηµιουργία, την κοινωνική και επαγγελµατική κινητικότητα.

Κλείσιμο
Ανάµεσα σε ψάρια, φρούτα, µυρωδιές, υφάσµατα, αρώµατα, χρώµατα και παραδόσεις, µουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες εικαστικοί συµπράττουν µε τους εµπόρους της αγοράς, µε φόντο τα ανοιχτά παραδοσιακά καταστήµατα και τους πολύβοους δρόµους της αγοράς -πειραµατίζονται και συνδηµιουργούν».

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα -με ελεύθερη είσοδο- συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί, μπάντες, dj΄ s, ομάδες performance αλλά και Interactive Installation στην οποία αποτυπώνεται «ένα ταξίδι δέκα ετών μέσα από την προσωπική ματιά ενός φωτογράφου, από τις υδάτινες πύλες της Ανατολίας και τον Ευφράτη ποταμό, στο πολυποίκιλο μωσαϊκό πολιτισμών και παραδόσεων, το χωνευτήρι της Μέσης Ανατολής, στις πύλες του Δούναβη και της Μολδαβίας».

Για την ιστορία, το όνομα «Καπάνι» προέρχεται από την Τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο).

Για την Αγορά, διαβάζουμε στην σχετικά: «Θεωρείται η κεντρικότερη αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία τη φθήνια και την ποικιλία. Βέβαια για αυτούς που δεν στέκονται στην καταναλωτική τους πλευρά, οι συγκεκριμένες στοές στις μέρες μας φιλοξενούν μερικά από τα πιο συμπαθητικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία του ιστορικού κέντρου της πόλης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης