Αλφαβητάρι σωστής διακυβέρνησης

vourloumis

Ο Παναγής Βουρλούμης γνωρίζει εκ των έσω τα μυστικά της διοίκησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και μας παραδίδει ένα συναρπαστικό βιβλίο με αποστάγματα γνώσης και εμπειρίας

Μετά από 35 χρόνια ως επαγγελματίας δημοσιογράφος αναρωτιέμαι σε κάθε ευκαιρία αν θα μπορούσαν δημόσια πρόσωπα με ανεξαρτησία σκέψης και βίου θα μπορούσαν να διευθύνουν τις τύχες αυτού του τόπου. Φέρνω στο μυαλό μου τον Παναγή Βουρλούμη. Ο ίδιος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας statesman, ένα δημόσιο πρόσωπο -εδώ και δεκαετίες- που έχει κατακτήσει με το σπαθί του την εκτίμηση με όχημα το ίδιο του, το έργο του. Ένας «λιτός αστός» όπως τον χαρακτήριζε η εφημερίδα «Η Καθημερινή» ( τίτλος σε άρθρο της κας Μαριλης Μαργωμενου, 10/5/2008).

Διαβάζοντας το καινούργιο του βιβλίο Η σημασία της σωστής διακυβέρνησης/ Θεωρία και πράξη (εκδόσεις Ποταμός, 2018) βρήκα τις απαντήσεις που ζητούσα και έλυσα τις όποιες απορίες μου. Στη σελίδα 152 διαβάζω: «Η επαγγελματική επάρκεια και η ανεξαρτησία δημιουργούν ανασφάλεια στους πολιτικούς. Στους κύκλους τους, ο όρος “τεχνοκράτης” υποδηλώνει έναν εχθρό, ένα άτομο που δεν δυνατόν να ελεγχθεί. Μια εν δυνάμει απειλή. Η πολιτική τάξη έχει σκόπιμα αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της διοίκησης γιατί την εμποδίζει να ασκεί η ίδια άμεση διαχείριση. Όμως, για τη διαχείριση αυτή τα στελέχη της δεν είναι ούτε κατάλληλα ούτε εκπαιδευμένα. Ο τυπικός πολιτικός έχει προσχωρήσει σε ένα κόμμα από νεαρή ηλικία και από εκεί έχει κατόπιν ανέβει στην ιεραρχία. Οι κύριες δεξιότητες του αφορούν την επικοινωνία, τεχνικές μάρκετινγκ και την εκμετάλλευση ανθρώπων και καταστάσεων. Το σοβαρότερο ζήτημα που τον απασχολεί είναι οι επόμενες εκλογές. (…) Οι επαγγελματίες πολιτικοί περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μιλώντας (και όχι ακούγοντας) και ταξιδεύοντας για συναντήσεις. Δεν διαθέτουν το χρόνο, την υπομονή, την πειθαρχία και την ισορροπημένη προσωπικότητα που χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να διοικήσουν σωστά».

Ο Παναγής Βουρλούμης διατυπώνει άποψη «μετά λόγου γνώσεως», με βάση τις εμπειρίες του από τις θέσεις ευθύνης του – στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας που πέρασε από την ιδιοκτησία Ανδρεάδη στο κράτος, στον ιδιωτικό τομέα (Alpha Finance και οι θυγατρικές της στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια), στον όμιλο ΟΤΕ στη δεκαετία του ‘2000 σε μια κρίσιμη στιγμή μετάβασης του από το κράτος στους Γερμανούς της DT.

Σε ένα μικρό κείμενο που φιλοξενείται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Υπάρχει ελπίδα για το χρεοκοπημένο βασίλειο των μοιρολατρών; Ο Παναγής Βουρλούμης απαντά στο ερώτημα αντλώντας από την πείρα του. Υπηρετώντας σε διοικητικές θέσεις κοντά στα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων έζησε από πρώτο χέρι τις αιτίες της διάλυσης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Χωρίς αυταπάτες, ο ίδιος όμως απέδειξε ότι με την εφαρμογή σωστών κανόνων διακυβέρνησης πολλά διορθώνονται. Βέβαια αυτό προϋποθέτει συγκρούσεις με ισχυρά συμφέροντα και βαθιά ριζωμένες κακές συνήθειες. Αυτήν την πείρα του ο συγγραφέας θέλει να μεταφέρει, καταλήγοντας στην ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Ένα συναρπαστικό βιβλίο από έναν τολμηρό διανοητή που συγχρόνως επέτυχε στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί και να ξανα- διαβαστεί. Δίνει λύσεις, λειτουργεί ως οδηγός για μάνατζερς και πολιτικούς αλλά κυρίως για όλους όσοι επιθυμούν να έχουν παρουσία και παρέμβαση στα δημόσια πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Κρητικός

Βάλτε τον πρωθυπουργό να αγοράσει τον Σκορπιό έναντι 10 δις και να πουλήσει ολόκληρη την Ελλάδα για 15 δις !! Καλά .... δεν ντρέπεστε να προβάλετε αυτό το Αρχιλαμόγιο ??? Δεν ντρέπεστε ??? Τις λαμογιές τις δικές του και κάποιων άλλων σαν και αυτόν πληρώνουμε τώρα !! Θάνατος στα λαμόγια !! Να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω χωρίς συνοδεία !!

βαλτε κανα

δυο τρεις τυπους σαν κ αυτον και να δειτε πως η Ελλαδα ανακαμπτει σε 2 χρονια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

corphes

Ο Αστέριος Γκανάς και ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος δημιούργησαν μια σειρά βοτάνων και αρωματικών φυτών αποσπώντας τα πολυπόθητα αστεράκια στον διαγωνισμό Great Taste Awards

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1
leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

22