Φωτογραφικό ταξίδι σε μια άλλη Αθήνα

Φωτογραφικό ταξίδι σε μια άλλη Αθήνα

Γνωριμία με μία άγνωστη εποχή της ελληνικής πρωτεύουσας

Φωτογραφικό ταξίδι σε μια άλλη Αθήνα
Μία φωτογραφική έκθεση, που έρχεται να συμπληρώσει μία άλλη έκθεση. Και οι δύο εστιάζουν στην Αθήνα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Και οι δύο αναδεικνύουν το παρηκμασμένο αρχαίο κάλλος της. Μόνο που η πρώτη το κάνει μέσα από τα συγγράμματα και τα καλλιτεχνικά έργα των Ευρωπαίων περιηγητών της εποχής, ενώ η δεύτερη μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας που τότε βρισκόταν ακόμα στα σπάργανά της.



Κλείσιμο
Η έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας» φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αποκαλύπτοντας πτυχές μίας άγνωστης στους περισσότερους εποχής της ελληνικής πρωτεύουσας. Αυτή την έκθεση έρχεται να συμπληρώσει μία νέα φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Άνθρωποι στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από το 19ο στον 20ό αιώνα» που παρουσιάζεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και θα διαρκέσει από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Μαΐου.

Εδώ τον πρώτο ρόλο έχει η φωτογραφία, ενώ οι άνθρωποι παραμένουν σταθερά μέρος του κάδρου. Πρόκειται για μία έκθεση που εστιάζει στην εξέλιξη της φωτογραφικής απεικόνισης της ανθρώπινης παρουσίας στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από τον 19ο ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Με αφετηρία την πρώτη φωτογραφική λήψη που έγινε στην Ελλάδα το 1839, ξεδιπλώνεται ένα πανόραμα φωτογραφικών και τρισδιάστατων παρουσιάσεων με εκτυπώσεις και στερεοσκόπια του 1900.



Βρισκόμαστε στην εποχή που η φωτογραφική τέχνη δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει ακόμα την τυχαία στιγμή. Δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ταχύτητα της πραγματικότητας. Κάπως έτσι οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν πολλές φορές σαν σκιές στο κάδρο με φόντο τα αρχαία ερείπια της Αθήνας. Και οι πολύτιμες αυτές φωτογραφίες μετατρέπονται σε έργα τέχνης.

Η έκθεση αυτή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών και φέρει την επιμέλεια του ιστορικού φωτογραφίας, Χάρη Γιακουμή, που ζει στο Παρίσι και εργάζεται στον εκδοτικό οίκο Kallimages. Είναι μία από τις πρώτες δράσεις του Μουσείου στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης