«Υπερέβη τα εσκαμμένα»
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

«Υπερέβη τα εσκαμμένα»

Διάβασα μια ανάρτηση στο διαδίκτυο σχετικά με τις δηλώσεις για τον εμβολιασμό του Στέφανου Τσιτσιπά και τη μεταφέρω αυτούσια

«… Μήπως κάποιος να του πει ότι η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τα τελευταία έτη οφείλεται στον εμβολιασμό… και αν τροποποιούσαμε τις συνθήκες του τρόπου ζωής θα απομακρύναμε και από τη μέση ηλικία την αθηροσκλήρωση.

… ότι προ τον εμβολιασμών και των αντιβιοτικών η βρεφική θνητότητα ήταν στα ύψη και οι άνθρωποι «έφευγαν» από λοιμώξεις και νόσους που ούτε και η δική μου γενιά διδάχτηκε στην ιατρική σχολή.

… Ότι τα εμβόλια ξεκίνησαν την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και με λιγότερες μελέτες που τώρα έχουμε την πολυτέλεια να διαβάζουμε και όλοι να κρίνουμε με την ιατρική του διαδικτύου.

Και τέλος να τον συμβουλεύσουν οι δικοί του άνθρωποι να μη μιλά αλλά να στοχεύσει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, να σταθεροποιεί τις επιδόσεις και να ενθουσιάζει τα πλήθη και ανάμεσα σε όλους και εμάς τους πιο ασήμαντους…»

Ποιος το έγραψε αυτό; Η Χριστίνα Χρυσοχόου. Είναι καρδιολόγος διευθύντρια του ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας και εξαιρετική κλινική γιατρός και ερευνήτρια.

…Χριστίνα μη στεναχωριέσαι και μη πικραίνεσαι. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ειδικότερα ο φλοιός του εγκεφάλου, έχει δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να ελέγξει το περιβάλλον και να εξελιχθεί. Και όχι μόνο να κυριεύσει τη γη, αλλά να ξεφύγει από τη βαρύτητα που τον είχε για χιλιάδες χρόνια καθηλωμένο και να ταξιδεύσει στο διάστημα. Ακόμη και να στείλει στο μεσοαστρικό χώρο θαυμαστές συσκευές, «κιβωτούς» της ανθρώπινης γνώσης και να αναζητήσει επαφή με άλλους πολιτισμούς.

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, το νευρικό σύστημα του έμφρωνος ανθρώπου, διαθέτει αυτόματα αντανακλαστικά. Με αυτά τα αντανακλαστικά καταφέρνει να επιβιώνει με ασφάλεια ακόμη και σε δυσμενή περιβάλλοντα. Τα αυτόματα αντανακλαστικά αποτελούν χαρακτηριστικό όλης της διαδικασίας εξέλιξης και αποτελούν ίδιο όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και όλων των πλασμάτων του ζωικού βασιλείου. Εξασκώντας κυρίως αυτά τα αντανακλαστικά σε συνεργασία με εγκεφαλικές λειτουργίες, έχουν διακριθεί σημαντικοί αθλητές σε όλα τα αθλήματα και βέβαια στο τένις.

Ένα από αυτούς είναι και ο Σ. Τσιτσιπάς, πολύ σημαντικός αθλητής στο άθλημα που επιδίδεται. Αλλά μέχρι εκεί…

Το να αρνείται τον εμβολιασμό είναι δικαίωμα του. Το να εκφέρει όμως γνώμη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι απαράδεκτο. Αποτελεί ύβρη για τους χιλιάδες επιστήμονες που με ζήλο και αθόρυβα έχουν εξελίξει αυτό το μεγάλο όπλο της επιστήμης ενάντια στον Κορωνοϊό. Για τους χιλιάδες επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει πάνω από 160.000!!! επιστημονικές εργασίες σε αυτό το αντικείμενο, από τις οποίες αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα: ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας είναι και απόλυτα ασφαλή και βέβαια αποτελεσματικά.

Αποτελεί προσβολή προς τους εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες, που με αμοιβές ελάχιστου κλάσματος σε σχέση με τις αμοιβές του συγκεκριμένου αθλητή έχουν καταφέρει διαχρονικά να παράγουν νέα γνώση και να διαμορφώσουν το περιβάλλον που ζει και ο Σ.Τσιτσιπάς με πολύ περισσότερη ασφάλεια από ότι οι πρόγονοι του, προστατευμένος από νόσους που στο παρελθόν αποτελούσαν μάστιγα και αιτία θανάτου σε μικρούς και μεγάλους.

Μη στεναχωριέσαι και μη πικραίνεσαι Χριστίνα… Ένας απ’ αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες είσαι και εσύ. Έχεις αφήσει το ισχυρό αποτύπωμα σου στην επιστημονική έρευνα. Οι πάνω από 350 επιστημονικές εργασίες που έχεις δημοσιεύσει στη διεθνή βιβλιογραφία, απόσταγμα σκληρής εγκεφαλικής εργασίας κατά την άποψη μου υπερέχουν ακόμη και από τις καλύτερες επιδόσεις του Σ. Τσιτσιπά. Χριστίνα συνέχισε στο δρόμο που διάλεξες. Σίγουρα δεν είσαι εσύ και όλοι οι ερευνητές που με πάθος μοχθούν για το καλό της ανθρωπότητας, πιο ασήμαντη από τον αθλητή…

…Μου έρχονται στο νου λόγια του Μανώλη Αναγνωστάκη: ‘’δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε’’

*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ