«Οι Μάσκες Ανέβηκαν»
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

«Οι Μάσκες Ανέβηκαν»

Μάσκα είναι ένα κάλυμμα του προσώπου. Η αρχική χρήση της μάσκας, αφορούσε ένα κάλυμμα του προσώπου κάποιου, που θέλει να καλύψει τα χαρακτηριστικά του.

Οι μάσκες έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως και σε όλες τις χρονικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας με διαφορετικές χρήσεις και συμβολισμούς. Αρχικά, στους πρωτόγονους λαούς, μάσκες χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές και άλλες ιεροτελεστίες. Πίστευαν ότι εκείνος που τη φορούσε, ταυτιζόταν με το αντίστοιχο πνεύμα που αναπαριστούσε η μάσκα. Ειδικότερα, στην αρχαία Ελλάδα, εκτεταμένη χρήση μάσκας αναφέρεται στις περίφημες Διονυσιακές τελετές και στο αρχαίο θέατρο.

Εκτός όμως από την «μαγική» χρήση της μάσκας, έχουμε μάσκες προστασίας αυτού που τις φοράει, όπως είναι οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, οι μάσκες προστασίας του προσώπου σε εργαζόμενους σε επικίνδυνα επαγγέλματα και οι μάσκες για ιατρική χρήση.
Ειδικότερα, οι ιατρικές μάσκες, προστατεύουν τόσο τον γιατρό που διενεργεί μια επέμβαση, όσο και τον ασθενή, από μικροβιακές ή ιογενείς μολύνσεις.

Υπάρχει όμως και η μεταφορική χρήση της λέξης « μάσκα». Με την πολύ διαδεδομένη φράση «έπεσαν οι μάσκες», εννοούμε ότι αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις κάποιου ή κάποιων, και ότι αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Τέτοιες «μάσκες» φορούν πολλές φορές διάφοροι πολιτικοί. Συνήθως λαϊκιστές, που με απίστευτες υποσχέσεις, προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό, να του αποσπάσουν την ψήφο του και να καταλάβουν την εξουσία…

Τέτοιες «πολιτικές μάσκες», ο Ελληνικός λαός, έχει δει πολλές, τα τελευταία ιδίως χρόνια. Με αυτοσκοπό την άνοδο τους στην εξουσία με κάθε μέσο, λαϊκιστές πολιτικοί , με παγιωμένο επικοινωνιακό χαμόγελο, έταξαν τα πάντα στους πάντες, με ευκολία και επιπολαιότητα, στην καλύτερη περίπτωση, και δολιότητα στην χειρότερη…

Αύξηση μισθών και συντάξεων. Μείωση φορολογίας. Αύξηση κατώτερου μισθού. Άμεση έξοδο από τα επαχθή μνημόνια. Πάταξη της διαφθοράς. Εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του κράτους. Ευημερία για όλους!

Κλείσιμο
Ο πολύπαθος λαός έδωσε επιτέλους την ψήφο του . Η νέα όμως κυβέρνηση που προέκυψε, περίεργο μίγμα όλου του ιδεολογικού φάσματος, εκτός από το μόνιμο συμπαθές χαμόγελο, δεν έκανε τίποτε από αυτά. ΄Η μάλλον έκανε, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ακριβώς το αντίθετο…

Έτσι, «οι μάσκες έπεσαν». Παρέμεινε το παγωμένο χαμόγελο, που όμως δεν μπορεί να πείσει ξανά την μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Γιατί, σχεδόν καμία από τις υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκε.

…Σήμερα η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη.

Η ανθρωπότητα βρέθηκε ξαφνικά, μπροστά σε ένα αόρατο εχθρό, ανέτοιμη. Ένα πρωτόγονο οργανισμό, που κατάφερε να κλονίσει την παγκόσμια οικονομία, την κοινωνική συνοχή και τις δομές υγείας. Κατάφερε, ότι δεν κατάφεραν οι διεθνείς κρίσεις μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο… Ότι δεν κατάφεραν , ούτε ο ψυχρός πόλεμος, ούτε η πετρελαϊκή κρίση, ούτε οι περιοχικοί πόλεμοι, όπως του Βιετνάμ, της Μέσης Ανατολής και άλλοι…

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας του προσώπου απέναντι στον αόρατο εχθρό, αποτελεί μέχρι στιγμής, τον ασφαλέστερο τρόπο ελέγχου της πανδημίας. Γνωρίζουμε , ότι η μετάδοση του επικίνδυνου ιού, γίνεται από το ανώτερο αναπνευστικό, με τα σταγονίδια που οι πάσχοντες ή οι φορείς εκπέμπουν. Επομένως, μέχρι να βρεθούν και να δοκιμαστούν αποτελεσματικά φάρμακα, μέχρι να κατασκευασθεί και να διατεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο, η χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους και σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες , είναι απαραίτητη.

Προστατευτική μάσκα από όλους . Και τους πολίτες και του πολιτικούς…

Και πιστεύω, ότι ένα θετικό από αυτή την ιστορία, εκτός από την προφύλαξη από τον κορωνοϊό, θα είναι , ότι με την κάλυψη του προσώπου των λαϊκιστών με την μάσκα, θα καλυφθεί και το παγωμένο και παγιωμένο χαμόγελο ορισμένων που κυβέρνησαν πρόσφατα την πατρίδα μας. Ενός ακραία επικοινωνιακού χαμόγελου, που δεν ήταν και δεν είναι συμβατό, ούτε με την εκφορά του λόγου τους, ούτε με την ψυχική διάθεσή τους, αλλά ούτε και με την πραγματικότητα…

Ίσως, η χρήση της μάσκας από τους λαϊκιστές του πρόσφατου παρελθόντος, που δυστυχώς προσπαθούν να ανακάμψουν χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές όταν απευθύνονται με παγωμένο και παγιωμένο χαμόγελο στον λαό, βοηθήσει στην απαξίωση του λόγου τους.

Σε αυτή την περίπτωση, θα ισχύσει, όχι «οι μάσκες έπεσαν…» αλλά
«οι μάσκες ανέβηκαν» και έκρυψαν την υποκρισία !...

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network