Σπίρτζης καλεί Καραμανλή
kapsis

Παντελής Καψής

Σπίρτζης καλεί Καραμανλή

Ο κ. Σπίρτζης έκανε μια σωστή κίνηση

Ζήτησε τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που προβλέπει το Σύνταγμα, προκειμένου να εξεταστούν οι κατηγορίες εναντίον του. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει, θα μπορέσει να αποδείξει ότι είναι αθώος. Η κυβέρνηση τον κατηγόρησε για υποκρισία, επειδή το αδίκημα του έχει παραγραφεί και δεν είναι δυνατόν να του καταλογιστούν ποινικές ευθύνες, δεν έχει όμως δίκιο. Δεν ευθύνεται ο Σπίρτζης για την παραγραφή, και η συγκρότηση της Επιτροπής είναι ο μόνος τρόπος που έχει στη διάθεση του για να προστατέψει την προσωπικότητα του. Η υποκρισία αρχίζει από εκεί και πέρα.

Κατ αρχήν από την κομματική εφημερίδα, η οποία ανέβασε την είδηση με τον τίτλο «παραιτείται της ασυλίας για τα Τέμπη». Πρόκειται για παραμύθια της Χαλιμάς. Ο Σπίρτζης δεν παραιτείται καμίας ασυλίας, ούτε έχει την ανάγκη να παραιτηθεί. Η συγκρότηση της Επιτροπής δεν αναιρεί την παραγραφή. Δεν θα υπάρξει καμία ποινική συνέπεια ακόμα και αν προκύψει ότι πράγματι είναι ένοχος απιστίας, αδίκημα για το οποίο τον θεωρεί ύποπτο η Ευρωπαία εισαγγελέας.

Εξ ίσου υποκριτική όμως είναι και η πρόσκληση που απηύθυνε ο Σπίρτζης στα «υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα» να υποβάλουν ανάλογο αίτημα.

Το μόνο άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο, όπως γνωρίζουμε, είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δεν μπορεί να υποβάλει ανάλογο αίτημα επειδή γι αυτόν, το αδίκημα της «υπεξαίρεσης» στο οποίο αναφέρεται η εισαγγελέας, δεν έχει παραγραφεί. Με μια έννοια ο κ. Καραμανλής βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Δεν μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής επειδή στην περίπτωση του κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους αλλά ούτε η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών θα έλυνε το πρόβλημα του, επειδή δεν είναι αυτό το αδίκημα που του προσάπτει η εισαγγελέας. Ο Καραμανλής κατηγορείται επειδή προχώρησε στην παράταση της σύμβασης, αντί να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο. Ενέργεια δηλαδή η οποία θα είχε οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης. Ενδεχομένως αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο τα κόμματα που ζητούν προανακριτική δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Είναι δύσκολο να κατηγορείται ένα πρόσωπο και γιατί προχώρησε μια σύμβαση αλλά και γιατί καθυστέρησε να την υλοποιήσει.

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον αν ο κ. Καραμανλής «σήκωνε το γάντι», για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο της κομματικής εφημερίδας, και έκανε μια δήλωση ότι θέτει και τον εαυτό του υπό την κρίση της Επιτροπής που ζητά ο κ. Σπίρτζης. Ότι την εξουσιοδοτεί να εξετάσει και το κατά πόσον διαπράχτηκε το αδίκημα της υπεξαίρεσης, όπως υποστηρίζει η εισαγγελέας. Φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο δεν είναι θεσμικά δυνατόν, παρότι η τύχη της σύμβασης θα μπορούσε να εξεταστεί ενιαία, από την ημερομηνία της υπογραφής της ως την τελική υλοποίηση της. Σε αυτή την περίπτωση, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, θα είχαμε άλλη μία επιτροπή να εξετάζει τα ίδια λίγο πολύ ζητήματα, με διαφορετική μεν σύνθεση αλλά με το ίδιο μη-αποτέλεσμα. Χωρίς ποινικές συνέπειες δηλαδή. Θα υπογράμμιζε με ωραίο τρόπο τον παραλογισμό του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network