LIVE

Κορωνοϊός

ilias_makos_blog

Κραυγή από τους Βλάχους των Σκοπίων: Η Ελλάδα μας ξέχασε!!!

π. Ηλίας Μάκος

Στις γραμμές που ακολουθούν δεν είναι η συναισθηματική περιπλάνηση που κυριαρχεί.

Είναι η αναζήτηση των βημάτων των λησμονημένων Ελλήνων Βλάχων των Σκοπίων ("Βόρεια Μακεδονία", ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών) με τον πόθο να αποκαλυφθεί το παρόν, που θα ξυπνήσει καθήκοντα και θα αναστατώσει συνειδήσεις.

Γνωστός μας, λίγο πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός, είχε βρεθεί στο Μοναστήρι των Σκοπίων για επαγγελματικούς λόγους.

Αναζήτησε ένα ξενοδοχείο για να κοιμηθεί.

Μίλησε αγγλικά στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και του έδωσε το διαβατήριο για την καταγραφή των στοιχείων.

Μόλις αυτός είδε την καταγωγή του πελάτη, του είπε σε άριστα Ελληνικά:

"Κι εγώ Έλληνας Βλάχος είμαι. Από την Ήπειρο. Μπορεί να μη το ξέρουν πολλοί εδώ, αλλά το μολογάει η καρδιά μου".

Και πρόσθεσε, σχεδόν θυμωμένος και θλιμμένος μαζί: "Η Ελλάδα μας ξέχασε"...

Κάποτε στο Μοναστήρι, όπως και στο Κρούσοβο, υπήρχε ζωντανή Ελληνοβλάχικη κοινότητα.

Τώρα, μετά από πολλά χρόνια προπαγάνδας και καταπίεσης έχει συρρικνωθεί, ωστόσο μέσα τους οι Βλάχοι των Σκοπίων νιώθουν και είναι Έλληνες και Ορθόδοξοι.

Μπορεί στις στατιστικές του κράτους των Σκοπίων να μη συμπεριλαμβάνονται ως ξεχωριστή κοινότητα και να συνυπολογίζονται ως Σκοπιανοί, στην πραγματικότητα δεν έχουν χάσει την Ελληνορθόδοξη συνείδησή τους, έστω και αν φοβούνται να την εκδηλώσουν.

Πολλοί από αυτούς είναι Βλάχοι Ηπειρώτες, που μετοίκησαν στην περιοχή κυρίως από την Κόνιτσα, αλλά και το Μέτσοβο Ιωαννίνων, πριν δύο και πλέον αιώνες.

Μπορεί η πολιτική εξουσία των Σκοπίων να διέσπασε και να διέλυσε το Σύλλογο Βλάχων "Η Μοσχόπολη", που λειτουργούσε φροντιστήριο Ελληνικής γλώσσας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, επιβάλλοντας στη διοίκηση άτομα της αρεσκείας της, ωστόσο η ιστορία δεν διαγράφεται, όσο και αν το επιδιώκουν κάποιοι.

Οι προσπάθειες, παρά τις διώξεις, λίγων, αλλά αρκετών για να στείλουν το μήνυμα, Βλάχων στη γειτονική χώρα να διασώσουν τα αναζωογονητικά και αναγεννητικά σημάδια του Ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, είναι μια απόδειξη της παρουσίας, έστω και σιωπηρής, του Ελληνισμού στα Σκόπια.

Τα αρχοντικά, μοναδικής αρχιτεκτονικής, όπως της Ελληνοβλάχικης οικογένειας Ρούμπη στην Αχρίδα, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά και τα εκκλησιαστικά μνημεία, που μεθοδεύτηκε η παραχάραξή τους, είναι η κληρονομιά των Βλάχων στα Σκόπια, που θυμίζει τις ημέρες της ακμής τους.

Η ύπαρξη των Βλάχων στα Σκόπια δεν μετριέται, παρά μόνο με το μέτρο της καρδιάς.

Το δείχνουν τα λόγια, που τα συνόδευαν δάκρυα του Βλάχου ξενοδόχου στο Μοναστήρι προς το φίλο μας: "Είμαι Ηπειρώτης. Κρατώ στη χούφτα μου χώμα από το Πωγώνι, στουρναρόπετρα από την Κόνιτσα και χαλίκια από τον Αώο".

Στη γκρίζα στράτα της ζωής τους αυτοί οι άνθρωποι, δουλωμένοι εξωτερικά, αλλά λευτερωμένοι εσωτερικά, πορεύονται με τις σημαίες της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας στην ψυχή τους.

Αυτά τα λάβαρα τα κρατούν υψωμένα μέσα τους οι Βλάχοι των Σκοπίων και είναι το κύμα της αντίστασής τους και η θύελλα της αντοχής τους...

Ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να μην τους αφήσει μόνους, αλλά να τους βοηθήσει να κρατήσουν την Ελληνική συνείδησή τους, που φτερουγίζει πάνω από τα απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος και να απαιτήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων τους...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Νηρεας

Να είστε καλα που βρέθηκε κάποιος να γράψει αυτά τα λίγα.. Το Μοναστήρι... Χιλιάδες ελληνες τους έδιωξαν από την περιοχή Μας τρέλαναν στην προπαγάνδα. Ψέμα είναι τα παραπάνω...

Marvel

Η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική της real politik. Σε τι βοηθάει αλήθεια στα Βαλκάνια να σκαλίζουμε μειονότητες ; Έχουμε καμία ορεξη να σκαλίζουν τις δικές μας; Οι βαλκανικοί ευτυχώς τελείωσαν πριν αν έναν αιωνα και ως πιο μάγκες πήραμε τη μερίδα του λέοντος. Μας ρίξαν στην Β. Ήπειρο , αλλα μα το δεις σύνολικα κερδισμένοι ήμασταν. Απο τότε ακολουθούμε πολιτική ομογενοποίησης και καλά κάνουμε. Αρνούμαστε άλλες μειονότητες στην Ελλάδα , αλλα γιαυτο δε διεκδικούμε και εμείς άλλες μειονότητες. Άμα τα σκαλίζεις στο τέλος μπορεί να την πατήσεις σαν του Σέρβους. Αν ανοιξουμε θέμα για 10-15 χιλιάδες βλάχους (και αν ειναι τόσοι) να περιμένουμε και απο τους άλλους να ζητήσουν σκοπιανή , σλαβοφωνη μειονότητα (πού ειναι μάλλον παραπάνω). Στο φιναλε οποίου δεν του αρέσει εκεί που μένει (βλαχου στα σκοπιά, Σλάβου στην Ελλάδα) ας αλλάξει χώρα να τελειώνουμε. Δε μας συμφέρουν αλλαγές συνόρων στήν περιοχή ( καθως ειμαστε οι πιο ευνοημενοι). Αν αρχίσεις και μιλάς για μειονότητες μετά αρχίζουν οι αλυτρωτισμοι. Η ήπειρος στην Ελλάδα ειναι απο τις πιο φτωχές περιοχές , θελουμε αλήθεια και την ακόμα πιο φτωχή Β ήπειρο; Η μήπως θελουμε τα πάμφτωχα και χωρίς πορους νότια σκοπια; Καλοι πιω συναισθηματισμοί αλλα ακόμα καλύτερη η πραγματικότητα. Τα σκοπια ειναι μια δυνητικά φιλική χώρα με αρκετά γεωπολιτικά συμφέροντα γαι μας. Δεν υπάρχει λόγος να ξύνουμε πληγές. Λήθη; Ναι λήθη, αν ειναι για το συμφέρον μας. Και οι Σκοπιανοί έχουν επίσης σοφάδες επιλέξει τη λήθη . Τους είδε κανεις να ασχολούνται με όταν σλαβόφωνους τις Ελλάδας; Οι πραγματικοί κινδύνοι για μας που δεν πρέπει ουδέποτε να υποχωρήσουμε για γεωποπιτικος λόγους ειναι το αιγαιο η Κύπρος και η ανατολικη Μεσογειος. Εκεί παίζεται το παιχνιδι ποιος θα εχει το πανω χέρι τα επόμενα 100 χρονια. Και την ελληνική μειονότητας στην Αλβανία πρακτικά τη χρησιμοποιούμε επειδή οι Αλβανοί ειναι μαλακες , σαν μοχλό πίεσης (οπως πιω Τούρκοι χρησιμοποιούν τους μουσουλμάνους της Θράκης). Κοινώς αν αρχίσουν οι Αλβανοί κόλπα όπως με τους Σέρβους να έχουμε νόμιμο λόγο εμπλοκής . Και καθένας φορά που πιω γείτονες θα θέτουν ένα ενοχλητικό θέμα , Θα βάζουμε στο τραπέζι τη μειονότητα (όπως οι Τούρκοι). Οι βλάχοι των Σκοπίων δυστυχώς ειναι λίγοι και δεν μας προσθέτουν κάποιο πλεονέκτημα πέρα απο το να ξυνουν πληγές γαι την πολύ εθνικότητα της περιοχής . Αν ζητήσουμε την αναγνώριση τους θα πρέπει κογω αμοιβαιότητας να αναγνωρίσουμε σλαβοφωνη μειονότητα . Το θελουμε;

Τ9

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις νοιάζονται περισσότερο για τους λαθρομεταναστες παρα για τους απανταχου Ελληνες .

χ

Οι αιλυννικές κυβερνήσεις μισούν του Έλληνες γι αυτό τους πολεμάνε με νύχια και με δόντια όπου κι αν βρίσκονται.

Makedonas

Se ligo ta pite pos eine ena ekatomirio i vlahi stin makedonia

Ο.Ε

Ο αρχιπροδότης "αλβανοτσάμης" τι λέει για όλα αυτά? Και όλοι οι άλλοι, όλων κομμάτων και αποκομμάτων, γιατί δεν αντιδρούν? Σκεφτείτε αν στη θέση μας ήταν οι Τούρκοι και τα τουρκικά κόμματα το τι θα πάθαιναν οι γυφτοσκοπιανοί και όλοι εκείνοι που τους καλύπτουν. Ντροπή μας Έλληνες και Ελληνίδες. Ντροπή μας να μα χορεύουν στο ταψί οι απόγονοι των Βουλγαροκομιτατζήδων και τα εγγόνια των ΣΝΟφιτών συμμοριτών. Με τέτοια καθυστερημένα αποβράσματα κλείσανε διακρατικές συμφωνίες οι τσίπρας, κομμένος και κοτζιάς. Ειδικό Δικαστήριο τούς πρέπει τούς άθλιους...

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ

Φιλε η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ αλλα λέει.ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1913 ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΓΡΑΦH EIXE 500.000 TOΥΡΚΟΥΣ( ΠΟΥ ΦΥΓΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΟ 1922)-300,000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ 160,000 ΣΛΑΥΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΟΠΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕς ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΕΡΒΙΑ( ΤΟΤΕ) ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ-ΟΧΡΙΔΑ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΙΡΙΝ(ΜΕΛΕΝΙΚΟ Κ.Λ.Π).ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΓΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ.

@ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ

πες μερικές πηγές της πραγματικής ιστορίας σου... και η βόρεια Κύπρος έχει τώρα πιο πολλούς Τούρκους, τί σημαίνει αυτό; Η πλύση εγκεφάλου που σου έχουν κάνει από μικρό παιδάκι, φαίνεται από χιλιόμετρα.

Ησυχία όλοι

Βγαλτε όλοι το σκασμό επιτέλους και καταλάβετε ότι έτσι όπως πάμε θα χάσουμε την Ελλάδα και η διχόνοια που εκφράζετε συνεχώς δεν βοηθάει να επιβιώσουμε σαν έθνος. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι διχασμένη και με χιλιάδες εχθρούς και προβλήματα. Σκάστε και σκεφτείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε! Όχι να τσακωνόμαστε. Αυτό ισχύει και για τους πολιτικούς μας που είναι μια απογοήτευση για όλους μας.

αλεξ

οι βλαχοι στων σκοπιων ας πανε στην χωρα καταγωγης τους τη ρουμανια να τους θημηθουνε,αλλα ξεχασα η ρουμανια ειναι πολυ φτωχη χωρα,δεν τους βολευει,ενω στην ελλαδα βλεπουν προνομια..

Νικ

Αντε, πες τα, Χρισόστομε! Και εν τω μεταξύ για τους Σλαβομακεδονες που τους αλλάξαμε τα φώτα τσιμουδιά ο ποιμήν. 😉

SAMOS

ΚΥΡΙΕ ΗΛΙΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ -<<ΠΙΑ ΕΛΛΑΔΑ>>ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ <<ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ>>>ΕΔΩ ΚΥΡΙΕ ΗΛΙΑΜΑΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΘΝΟΤΕΡΜΙΤΕΣ ΘΑ ΞΕΓΡΑΨΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤ-ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ και μασ γραφεις για μια μικρη μιονοτητα-------αστα ναπανε ΙΔΩΜΕΝ

φακολι

Πάντοτε έτρωγε τα παιδιά της η ιερή χώρα των μη ελληνικών κυβερνήσεων

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία