LIVE

Κορωνοϊός

asdf

Έκκληση υπέρ ενός εθνικού consensus για το προσφυγικό

Οδυσσέας Βουδούρης

Η εξέλιξη του «προσφυγικού» βάζει την Ελλάδα σε μια θέση που θυμίζει αρχαίες τραγωδίες, όπου ο ήρωας αντιμετωπίζει μια απειλή, για την πρόκληση της οποίας δεν ευθύνεται, ενώ στερείται μέσων να την υπερβεί.

Το προσφυγικό αποκτά απειλητική διάσταση διότι τροφοδοτείται από μια πηγή, η οποία συνεχώς το τροφοδοτεί. Όσο η κατάσταση σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν παραμένει έκρυθμη, η Ελλάδα θα υποβάλλεται σε ένα συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό τσουνάμι. Το πάνω χέρι της διαχείρισης αυτού του τσουνάμι το έχουν οι ισχυροί παίκτες, η Τουρκία και η ΕΕ, αποσκοπώντας στις δικές τους σκοπιμότητες, άσχετες, τόσο με την μοίρα των προσφύγων, όσο και με την τύχη της χώρας μας. Αυτή η διαπίστωση καθιστά το προσφυγικό θέμα, πρωτίστως εθνικό. Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, του οποίου τα χτυπήματά θα της αποδώσουν οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ όμως, πλην εξαιρέσεων και πέρα από τα ανέξοδα καλά λόγια, θέλουν την Ελλάδα ως τάφρο όπου θα βυθίζονται οι ροές των προσφύγων.

Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει πραγματικά ως «Ένωση». Οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα της Ελλάδας και όχι ως ευθύνη της Ένωσης. Ανταλλάσει κάποια κονδύλια με την δέσμευσή μας να μπλοκάρουμε τους πρόσφυγες στο έδαφός μας. Δηλαδή, η ΕΕ αντιμετωπίζει ουσιαστικά την Ελλάδα, όπως αντιμετωπίζει και την Τουρκία: «πάρτε χρήματα για να μην ασχοληθούμε εμείς με το προσφυγικό».

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μεταξύ Τουρκικής σφύρας και Ενωσιακής άκμονος. Το πρόβλημα αφορά την χώρα μας ως σύνολο, και η αντιμετώπισή του ως αντικείμενο διακομματικής πολεμικής οδηγεί σε αδιέξοδο. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η τωρινή υποβάλλονται στις ίδιες πιέσεις. Για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το προσφυγικό με κάποια πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να δυνατά μιλήσει με ενιαία φωνή. Το consensus των πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαίος όρος. Αλλά για να γίνει και ικανός, πρέπει να ενισχυθεί και από άλλους φορείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το αίτημα της Ελλάδας πρέπει να συνοψίζεται σε μια απλή θέση αρχής και να ακολουθείται από την επεξήγηση της πρακτικής εφαρμογής της. Θέση αρχής είναι το γεγονός πως η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπάγεται την αντιμετώπιση των Ευρωπαϊκών προβλημάτων από την ίδια την Ένωση. Αν δεν υπάρξει κοινή, ισοβαρής αντιμετώπιση του προσφυγικού, τίθεται σε αμφιβολία η οντότητα της ΕΕ.

Η επίκληση της γεωγραφίας, που φέρνει τους πρόσφυγες να μπαίνουν στην ΕΕ από Ελληνικό έδαφος, δεν δικαιολογεί την ανισομερή κατανομή των βαρών. Ούτε αυτή αποκαθίσταται απλά με οικονομικές καταβολές. Διότι οι χρηματικές ενισχύσεις, αδυνατούν να λύσουν όλες τις πτυχές του προβλήματος. Ισοβαρής αντιμετώπιση σημαίνει οικονομική συμμετοχή αναλογική με το μέγεθος κάθε χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), αλλά ταυτόχρονα συμμετοχή όλων στην εκπλήρωση του έργου. Το να πληρώνουν ορισμένοι για να «σηκώνουν τα μανίκια» αποκλειστικά κάποιοι άλλοι, δεν είναι ούτε ισοβαρές, ούτε δίκιο, αλλά ούτε και αποτελεσματικό.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα: πως μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί η ισομέρεια; Στις γενικές γραμμές, η απάντηση είναι αυτονόητη. Οι πρόσφυγες που εισέρχονται στο Ενωσιακό έδαφος, πρέπει να υπόκεινται άμεσα σε Ενωσιακή διαχείριση. Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να κατανέμονται εξαρχής μεταξύ των χωρών-μελών. Όποια αρχική διαδικασία αφορά πρόσφυγες σε κλειστές δομές ολοκληρώνεται σε Ελληνικό έδαφος, με Ενωσιακή διαχείριση. Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, που φιλοξενούνται σε ανοιχτές δομές, κατανέμονται στις Ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά με τον πληθυσμό τους, μέχρι να κριθεί η αίτησή τους. Βέβαια, η θέσπιση αυτών των διαδικασιών χρειάζεται πιθανότατα, νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι Ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχουν κάθε λόγο να προωθήσουν μια τέτοια πρόταση.

Θα ήταν βέβαια αφελές να πιστέψουμε, ότι μια τέτοια λύση, επειδή είναι σωστή και δικαιώνει την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γίνει εύκολα αποδεκτή. Όμως, ο αγώνας για την επίτευξή της, ακόμα και αν δεν είναι πλήρως επιτυχής, θα ενισχύσει την θέση της Ελλάδας στο γίγνεσθαι των διεθνών διαπραγματεύσεων.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης διετέλεσε πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής των προσφύγων και είναι επικεφαλής του Κοινωνικού ΕΚΑΒ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (52)

Βασίλης

Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι η χρήση τής λέξης εθνικής ατόν τίτλο τού άρθρου. Εθνική συνεννόηση γιά τήν κατάργηση τού έθνους; Τελικά έχει χιούμορ καί δέν τού τό είχα.

Μαριάνκα

Έχασα το consensus μου, μήπως το βρήκε κανείς;;;;

Άγγελος

Κε Βουδούρη, ως επιστήμονας, θα έπρεπε να μιλάτε και να γράφετε σωστά τα Ελληνικά. Το "consensus" στην γλώσσα μας μεταφράζεται σε "ομοφωνία". Επιπλέον, η χρήση της λέξης "πρόσφυγες" για να περιγράψει αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι σωστή, δεδομένου ότι καμμία από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται δεν συνορεύει με την Ελλάδα.

Το φιλο - λαθρομεταναστευτικό "Προοδευτικό Μέτωπο" και η μαρμάγκα...

Ο Σύριζα αδυνατώντας να αντιμετωπίσει μόνος του τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκει να συμπήξει "Προοδευτικό Μέτωπο", (υπό την ηγεσία του...). με κύριο χαρακτηριστικό τη φιλική στάση προς τους λαθρομετανάστες. Σε ποια κόμματα απευθύνεται; Προφανώς, στα αριστερά κόμματα, (κάθε απόχρωσης...). Ποια είναι αυτά τα κόμματα; Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και τα ακροαριστερά κομματίδια, (Πλεύση Ελευθερίας, Ανταρσύα, ΛΑΕ κλπ.). Ποια από αυτά τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τη σύμπηξη "Προοδευτικού Μετώπου"; Το ΚΚΕ, (το οποίο ζει στο δικό του κόσμο) και τα ακροαριστερά κομματίδια, (Πλεύση Ελευθερίας, Ανταρσύα, ΛΑΕ κλπ.), τα οποία κατηγορούν τον Σύριζα για ανεπίτρεπτη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία. Ποια κόμματα απομένουν; Το Κίνημα Αλλαγής, (το οποίο έχει αποφασίσει την αυτόνομη κάθοδό του στις επόμενες εθνικές εκλογές και απέρριψε την σχετική πρόταση του Σύριζα, στις 14-05-2020, ενώ το 70 % των οπαδών του οποίου δεν θέλουν τον Σύριζα ούτε ζωγραφιστό...) και το Μέρα 25, (του οποίου ο επικεφαλής Γιάννης Βαρουφάκης είναι στα μαχαίρια με τον Αλέξη Τσίπρα). Συμπέρασμα: το φιλο - λαθρομεταναστευτικό "Προοδευτικό Μέτωπο" το έχει ήδη φάει η μαρμάγκα...

Δεν πάμε πουθενά "βοθροδύτη" μάγκα...

Διότι μας έφαγε η μαρμάγκα.

ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ;;

'" να κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικο αποτέλεσμα, αποτελεί τον ορισμό της παράνοιας" - Αϊνστάιν. Με αυτούς που ξαναεκαναν κυβέρνηση η "σανοφαγοι", σε λίγο θα γίνουμε εμείς πρόσφυγες!

Koyzoylos

Φίλε μου πλέον δεν λυπάμαι κανεναν.. Οπότε μου παραπονιέται κάποιος το πρώτο πράγμα που ρωταω "τι ψηφισες περισυ"? Πάντως έως τώρα δεν εχω βρει ούτε ενα που να ψηφισε νδ! Περίεργο, πως στο καλο βγήκαν αυτοδυναμοι?😀😂

Καταλαβαμε

Ολοι μαζι για αδιακοπες ανεξαντλητες ροες λαικης εξαθλιωσης κι εξισλαμισμου ωστε ολη η Ευρωπη να γινει σαν τα μουτρα μας .

Σαφης

Να πιεζουμε τους εταιρους να μας ελαφρυνουν ωστε να μας ξαναγεμιζουν οι Τουρκοι δουλεμποροι και....παει λεγοντας επειδη το δογμα Οζαλ ειναι δικαιο που πρεπει να γινει πανευρωπαικη πραξη .

Να τα λεμε ολα

Η Ελλαδα παρ ολο που δεν συνορευει με εμπολεμες χωρες....δεν εφαρμοζει την νομιμοτητα για παρανομη εισοδο στην χωρα .Η Ελλαδα προσβαλλει και το Τουρκικο πολιτευμα χορηγωντας...αβλεπι πολιτικα ασυλα σε καθε Τουρκο πολιτη που δηλωνει οτι θελει .Η Ελλαδα υποθαλπτει και καταζητουμενους λιποτακτες των εμπολεμων πατριδων τους .Οποιος θελει ερχεται οπως μπορει και δηλωνει οτι θελει για να εχει δωρεαν οσα δεν ειχε στην πατριδα του και να παιρνει καθε μηνα λεφτα στο χερι απολαμβανοντας οσα δεν μπορει να εχει η Ελληνικη φτωχολογια .Η πλακα ειναι που οι παραδοσιακοι μας προδοτες απαιτουν απο τις σοβαρες χωρες να καταντησουν....Ελλαδα .Το ζητουμενο τους βεβαια ειναι να αδειαζουν θεσεις για να ερχεται νεο εμπορευμα και για να τα λεμε ολα...συνεργαζονται γι αυτο με Τουρκους δουλεμπορους .Αμφοτεροι κυκλοφορουν με ανθρωπιστικες προβιες και θελουν να θεωρουμε...προσφυγικη την λαθρομεταναστευτικη ισλαμομαστιγα λαικης εξαθλιωσης κι αφελληνισμου .

Κοινός Νους

Δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι πρόσφυγες, υπάρχουν μουσουλμάνοι τυχοδιωκτες. Μεταναστευουν λόγω υπεργεννητικοτητας και μόδας. Αυτό αρκεί... Το τι πιστεύουν ιδεοληπτικοι αριστεροί που ζουν από το "προσφυγικο" δεν με αφορά...

Αντιθετη Αποψη

Ενας...κοινος νους θα αναγνωριζε πως ειναι πολλα τα λεφτα και ολα τα αλλα ειναι του βολου τα εννιαμερα .Δεν ειναι θεμα ιδεοληψιας αλλα χοντρης κονομας .

Λαθρομεταναστευτικη μαστιγα

Συμφωνα με το Διεθνες Δικαιο ΜΟΝΟ οι αμαχοι που δεν μπορεσαν να καταφυγουν σε μη εμπολεμες περιοχες της πατριδας τους και κατεφυγαν στην πλησιεστερη μη εμπολεμη γειτονικη τους χωρα ειναι προσφυγες πολεμου .Αν δεν τους αρεσει αυτη η μη εμπολεμη χωρα μπορουν μεσω αυτης να αιτηθουν προσφυγικα ασυλα σε χωρες της αρεσκειας τους κι αν αυτα γινουν δεκτα τοτε μονο μπορουν να ταξιδεψουν νομιμα σε αυτες .Προφανως αυτη η νομιμοτητα που ασφαλως γνωριζετε...δεν εξυπηρετει τα καλα και συμφεροντα σας .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία