Υπνοβατώντας προς τον Γ´ Παγκόσμιο Πόλεμο
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Υπνοβατώντας προς τον Γ´ Παγκόσμιο Πόλεμο

27 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πόλεμος κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης

Η Ρωσία ισοπεδώνει ολόκληρες πόλεις της Ουκρανίας. Η Μαριούπολη, δυστυχώς, γίνεται σύμβολο της βαρβαρότητας και της αγριότητας του πολέμου. Τουλάχιστον 200.000 κάτοικοι της Μαριούπολης κινδυνεύουν από λιμό ή ξαφνικό θάνατο από πυρά πυροβολικού και βόμβες.

Αχτίδα φωτός για εκεχειρία ή ανακωχή δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Αντιθέτως.

Ο Πούτιν ενισχύει τις επιθέσεις του. Χρησιμοποιεί και υπερηχητικούς πυραύλους που δεν μπορούν να καταρριφθούν από την ισχυρή ουκρανική αεράμυνα. Έβαλε στον πόλεμο και τις ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Μετά τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από θαλάσσης στην Μαύρη Θάλασσα, τα ρωσικά πολεμικά πλοία τις ουκρανικές πόλεις στα παράλια.

Οι Ουκρανοί επιμένουν να ζητούν από το ΝΑΤΟ μαχητικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και τουλάχιστον άλλες 10 χώρες στέλνουν στην Ουκρανία χιλιάδες αντιαρματικά και άλλα έξυπνα όπλα. Δίνουν στις δυνάμεις του Ζελένσκι πληροφορίες από δορυφόρους, υποκλοπές επικοινωνιών και intelligence ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους Ρώσους επιτιθέμενους. Οι Αμερικανοί κάνουν λεπτό-λεπτό wireless training στον Ζελένσκι μέσω ασφαλούς δορυφορικού κρυπτοτηλεφώνου. Αντί για no fly zone πάνω από την Ουκρανία -που θα σήμαινε κατάρριψη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών που θα έμπαιναν στο FIR της Ουκρανίας- δυτικές χώρες εφοδιάζουν το Κίεβο με αντιαεροπορικά συστήματα.

Η Μόσχα απειλεί την Πολωνία ανοιχτά. Ο Πούτιν και ο Λαβρόφ προειδοποιούν ότι όλες οι εφοδιοπομπές όπλων προς την Ουκρανία είναι στρατιωτικοί στόχοι.

Ο πόλεμος συνεχίζεται. Δεν είναι πλέον μια σύγκρουση ολίγων ημερών. Ρωσική εφημερίδα έγραψε για 9.861 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς ήδη. Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων πάνω από 100 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς. 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, με 3,5 εκατομμύρια γυναικόπαιδα να έχουν ξενιτευτεί και ακόμη 6,5 εκατομμύρια να έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές κοντά στις εμπόλεμες ζώνες.

Ο Παγκόσμιος Ψυχρός Πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι χώρες του πλανήτη διαλέγουν στρατόπεδο. Έχουν δημιουργηθεί ήδη σκληρά μπλοκ συμμαχιών: το αντιρωσικο, οι φιλοπουτινικοι και λίγοι επιτήδειοι ουδέτεροι-βλέπε Τουρκία.

Η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές για την ενεργειακή της τροφοδοσία ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από την Ρωσία. Οικονομικές κυρώσεις στραγγαλίζουν την οικονομία της Μόσχας. Σε αντίποινα, ο Πούτιν εκτοξεύει τις τιμές στα εξαγώγιμα ρωσικά προϊόντα, αδιαφορώντας αν θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Κλείσιμο
Ο Ρώσος προεδρος κάνει φιέστα για την προσάρτηση της Κειμαιας, καταμεσής του πολέμου, και είναι αμετακίνητος στην ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Ο Ζελένσκι λέει ότι δεν θα παραδώσει στην Μόσχα κανένα τμημα της ουκρανικής επικράτειας και δεσμεύεται για δημοψήφισμα ώστε ο λαός να εγκρίνει πιθανή συμφωνία ειρήνευσης που επι του παρόντος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Πώς θα συμφιλιωθούν οι αντιμαχόμενοι; Πώς θα πειστεί ο Πούτιν να αποκλιμακώσει την ώρα που κάθε μέρα φορτώνει όλο και πιο πολύ; Πώς θα βρεθεί τρόπος να οπισθοχωρήσουν όλοι ώστε να βρεθεί μια λύση φιλανδοποιησης της Ουκρανίας; Ποιος θα γεφυρώσει το χάσμα ώστε η Ουκρανία να γίνει γέφυρα φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; Μήπως υπνοβατούμε προς τον Γ´ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να το έχουμε καταλάβει;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ