«Επενδύω στον Πειραιά»
boutsikakis01

Χριστόφορος Μπουτσικάκης

«Επενδύω στον Πειραιά»


Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» αναμένεται να δώσει μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Η αξία του δεν περιορίζεται μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων. Με το σύνολο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζονται συγχρόνως όλες εκείνες οι παθογένειες του διαχρονικά εμποδίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και, γενικότερα, την καλή λειτουργία της αγοράς.

Ενόψει της κατάστασης και στην περιφέρεια που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις συνέπειες των προηγούμενων -κατ’ ευφημισμό- «αναπτυξιακών» νόμων, που εγκλώβιζαν τους επενδυτές σε ατέρμονες διαδικασίες, με υπερβολικές καθυστερήσεις και αβέβαιη κατάληξη.

Δυστυχώς, παρά πολλά έργα στην περιφέρειά μας έχουν «κολλήσει» και ακόμα περισσότερα παραμένουν στα «χαρτιά». Ενδεικτικά αναφέρω ότι, η αδυναμία λειτουργίας των ιαματικών λουτρών στα Μέθανα, που προσέλκυαν χιλιάδες επισκέπτες για δύο αιώνες, έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής. Επιπλέον, τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν μπορούν να αποκτήσουν τις αναγκαίες μαρίνες, που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη του yachting, με δημιουργία θέσεων εργασίας, προσέλκυση εύπορων τουριστών και πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η επέκταση του αεροδρομίου των Κυθήρων, που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα προσγείωσης μεγάλων αεροσκαφών στο νησί, που θα συνέβαλλε σημαντικά στην τουριστική του ανάπτυξη.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Οι επενδυτές είτε δεν έρχονται καθόλου, είτε έρχονται αλλά αργά ή γρήγορα φεύγουν, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία και όλες τις δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό είναι βέβαια απολύτως αναμενόμενο όταν, εξαιτίας αυτών των στρεβλώσεων, μια επένδυση δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί, να λειτουργήσει και να αποδώσει στην πράξη.

Κλείσιμο
Για να έρθουν επενδυτές, δεν αρκεί να μην υπάρχει ένα, αλλά πρέπει να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, το οποίο θα έθετε την επένδυσή τους σε κίνδυνο. Και αυτό ακριβώς επιχειρούμε με το παρόν νομοσχέδιο. Αντί για τις συνήθεις αποσπασματικές ρυθμίσεις, προωθούμε συνολικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της Εργασίας, των Υποδομών και της Αγοράς.

Ειδικότερα, προωθούμε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Ανασχεδιασμού και Απλούστευσης Διαδικασιών. Απλοποιούμε τις δημόσιες συμβάσεις. Επιταχύνουμε την αδειοδότηση και λειτουργία των νέων επιχειρήσεων. Διευκολύνουμε την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε σύγχρονα επιχειρηματικά πάρκα. Λαμβάνουμε μέτρα για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας. Επιταχύνουμε την απονομή της Δικαιοσύνης. Αποτυπώνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα σε «Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη». Θεσμοθετούμε «Εθνικό Μητρώο Υποδομών» με τον καθορισμό των περιοχών υποδοχής επενδύσεων. Και τόσα άλλα…

Τώρα είναι η ώρα να αναπτυχθεί επιτέλους και ο Πειραιάς, με ένα δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων, με έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη, ώστε η αλματώδης ανάπτυξη του λιμανιού να συνδυαστεί και να αποφέρει αντίστοιχη ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Να γίνει, δηλαδή, ο Πειραιάς, τουριστικός προορισμός, αντί για είναι ένα απλό «πέρασμα» για τους τουρίστες όπως είναι σήμερα.

Ενόψει, λοιπόν, και της ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ως Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους ενδιαφερομένους να επενδύσουν στην περιφέρειά μας. Ώστε να επεκταθεί η βάση κρουαζιέρας του ΟΛΠ για να μπορεί να δέχεται περισσότερα κρουαζιερόπλοια, να κατασκευαστούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, να ανεγερθούν σύγχρονα εμπορικά κέντρα, να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, πρασίνου και άθλησης.

Σε ό,τι με αφορά, δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα δίπλα στους επιχειρηματίες, στους εργαζομένους, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Θα είμαι δίπλα σε όλους εκείνους που θα αξιοποιήσουν το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» για να επενδύσουν στον Πειραιά. Και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, ώστε να συμβάλω και εγώ, με όσες δυνάμεις διαθέτω, στην ταχεία και απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου πλαισίου, για την ίδρυση και λειτουργία πολλών νέων επιχειρήσεων, τη δημιουργία πολλών νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην πόλη μας και στα νησιά.

Άρθρο του Χριστόφορου Μπουτσικάκη,
Βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ