Η επόμενη μέρα για τους μηχανικούς
Γιώργος Στασινός

Γιώργος Στασινός

Η επόμενη μέρα για τους μηχανικούς

Μετά από ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας φαίνεται επιτέλους φως στο τούνελ, εφόσον βέβαια έχουμε τη στοιχειώδη λογική να εμβολιαστούμε. Όπως όλα τα επαγγέλματα, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, έτσι και το επάγγελμα του μηχανικού επηρεάστηκε αρκετά από την κρίση. Πολλές φορές έχω δημόσια αναφέρει ότι ο κλάδος μας κινείται παράλληλα με την ανάπτυξη της χώρας. Όταν έχουμε ύφεση αποτελούμε τον κλάδο που επηρεάζεται αρνητικά άμεσα και σε τεράστιο βαθμό και όταν υπάρχει ανάπτυξη είμαστε από τους πρώτους που ωφελούμαστε.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Αυτή τη βδομάδα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που προφανώς αγγίζουν και όλους τους μηχανικούς άμεσα, αλλά και όλους όσους επενδύοντας ενισχύουν την εργασία στον κλάδο μας. Μειώνεται σημαντικά η προκαταβολή φόρου και στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα, αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και μειώνεται και ο φόρος νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων. Παράλληλα μέσω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής χρηματοδοτούνται σημαντικά ψηφιακά αναπτυξιακά έργα όπως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, η ψηφιοποίηση των φυσικών φακέλων των οικοδομικών αδειών, η ψηφιακή αποτύπωση των υδατορεμάτων. Επίσης αναπτυξιακά έργα που δεκαετίες είχε ανάγκη η χώρα για να προχωρήσει μπροστά, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ο επανακαθορισμός των ορίων οικισμών, η ψηφιακή καταγραφή των οδών στην εκτός σχεδίου δόμηση, ο καθορισμός ζωνών μεταφοράς συντελεστή δόμησης προχωρούν άμεσα με «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα. Αυτό σημαίνει για τον κλάδο των μηχανικών ότι το σύνολο των μελετητών στους παραπάνω τομείς θα έχει αρκετή δουλειά τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄οίκον που προσφέρει εργασία στους μηχανικούς και σε ολόκληρο τον κλάδο της οικοδομής θα έχει πολλαπλάσιους πόρους, που θα διατεθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα δημόσια έργα που λόγω της έλλειψης ωριμότητας είχαν βαλτώσει, φαίνεται ότι μετά από συστηματική δουλειά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα ξεκινήσουν να προσφέρουν άμεσα στην ανάπτυξη της χώρας με διάθεση πόρων άνω των 10 δις. Τέλος μετά από συστηματική δουλειά στο Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρούν σημαντικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος των μηχανικών της Πρωτεύουσας όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα έχουν δοθεί σημαντικά κίνητρα στην οικοδομή, μέσω της θέσπισης της αναστολής του ΦΠΑ και της σημαντικής βελτίωσης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ταυτόχρονα φαίνεται μετά από αρκετό διάστημα να ξεμπλοκάρει ο Αναπτυξιακός Νόμος. Και φυσικά θετικές εξελίξεις θα υπάρχουν στον χώρο των ΑΠΕ.

Πολύ συνοπτικά περιέγραψα τις ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τον κλάδο των μηχανικών, κάτι που είναι και αποτέλεσμα της ουσιαστικής και παραγωγικής συνεργασίας που έχει το ΤΕΕ με την Κυβέρνηση.

Προσωπικά εκτιμώ ότι τώρα μπήκε το νερό στο αυλάκι και ότι αν όλοι, Πολιτεία, κοινωνικοί φορείς, ιδιωτικός τομέας, αλλά και οι πολίτες λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Χώρα πραγματικά μπορεί να αφήσει πίσω τα πέτρινα χρόνια και να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους Πολλούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ