Η κλιματική αλλαγή και η κομματική ιδεοληψία
karydas

Φώτης Καρύδας

Η κλιματική αλλαγή και η κομματική ιδεοληψία

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», λέει μία αμερικανική παροιμία. Τι γη όμως και τι περιβάλλον όμως θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Η κλιματική αλλαγή έχει… χτυπήσει την πόρτα της γης και επηρεάζει όλες τις περιοχές του πλανήτη. Οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας αναβαίνει, επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε βροχοπτώσεις, είτα καύσωνες και ξηρασίες. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχιστούν ενώ η εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν στη μείωσή τους είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Αρκεί βέβαια να υπάρξει θέληση από όλους.

Από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου, η Γλασκώβη αποτελεί την έδρα για τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή. Ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν εκεί προκειμένου να βάλουν το δικό τους… πετραδάκι ώστε τη γη που «δανείστηκαν» από τα παιδιά τους να παραδοθεί στις επόμενες γενεές με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ανάλογη συνάντηση ήταν πριν από, περίπου, τριάντα χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τις χώρες να υπογράψουν μια σύμβαση για το κλίμα που θα δεσμεύει κάθε χώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έκτοτε, οι χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση - επισήμως αποκαλούνται «συμβαλλόμενα μέρη» - συνεδριάζουν ετησίως για να συζητήσουν την πρόοδο και τις προκλήσεις.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στην εφετινή Σύνοδο ήταν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, είναι γνωστή η ευαισθησία που έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός για θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Η Ελλάδα, παρόλο που έχει χαμηλό αποτύπωμα ρύπων, δήλωσε δυναμικό «παρών» προκειμένου να συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση. Η Ελληνική Κυβέρνηση, πρωτοπόρος και σε αυτό, ανάλαβε πρωτοβουλίες ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείσιμο
Ανάμεσα στις άλλες πρωτοβουλίες είναι και η σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς. Πρόκειται για την πρωτοβουλία GR-eco, την οποία εγκαινίασε στη Χάλκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα θα ωφελήσει τους κατοίκους του νησιού καθώς θα συμψηφίζεται η ενέργεια που καταναλώνουν με εκείνη που παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκο. Η «πράσινη» ενέργεια από το φωτοβολταϊκό αντικαθιστά την πετρελαϊκή παραγωγή ρεύματος από τις μονάδες της Ρόδου με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να φτάνει τους 1.800 τόνους ετησίως.

Το GR-eco, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους και θα μετατρέψει σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ελλάδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα μεγάλο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Μέχρι το 2023 αναμένεται να κλείσουν οι μονάδες λιγνίτη ενώ, μέσα από την Αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης κλπ., στόχος είναι έως το 2050 η Ελλάδα να καταστεί κλιματικά ουδέτερη. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμφωνία με την Αίγυπτο για νέα ηλεκτρική διασύνδεση. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη.

Το project περιλαμβάνει υπεράκτια αιολική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, μέτρα προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων κ.α.

Και εκεί που περιμένεις οι άνθρωποι που ηγούνται της μείζονος αντιπολίτευσης –και όχι μόνο- να στηρίξουν την προσπάθεια και να καταθέσουν τις προτάσεις τους που θα βοηθήσουν ως προς αυτό τον σκοπό, καθώς η γη θα παραδοθεί και στα δικά τους παιδιά, διαπιστώνεις με έκπληξη ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση εγκλωβίζονται σε μία μικροκομματική ιδεοληψία, ασύλληπτη για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο. Λες και αυτοί ζουν σε άλλον πλανήτη που δεν επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.

Την ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει βήματα προς το μέλλον, η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της –από επώνυμους και ανώνυμους λογαριασμούς σε social media- στην ενδυμασία του Πρωθυπουργού και γιατί μπήκε σε μία βάρκα. Την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου προσπαθούν να μετριάσουν την καταστροφή που προκαλείται στον πλανήτη κάποιοι ενδιαφέρονται να αμαυρώσουν την εικόνα ενός εξ αυτών. Την ώρα που το δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι κάποιοι –μη νοήμονες για να το πούμε ευγενικά- κοιτάζουν το δάχτυλο.

*Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network