Κι όμως, μπορεί
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Κι όμως, μπορεί

Ο ιδιοφυής Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε έναν απλό συλλογισμό. Διαλεκτικής προελεύσεως. Δεν το είπε έτσι, αλλά απ’ αυτόν τον συλλογισμό προέκυψε μια πρόβλεψη τόσο απαισιόδοξη, όσο και εφιαλτική

Αφού, σκέφτηκε, η συσσώρευση αρνητικής ενέργειας πολλαπλασιάζεται. Αφού οι μάχες συνεχίζονται. Αφού ουδείς εμπλεκόμενος ηγέτης και καμία πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν κι έτσι να ταπεινωθούν, τότε το σενάριο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου προ των πυλών.

Είχε προηγηθεί η σύσταση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών προς τους πολίτες να εξασφαλίσουν αποθέματα νερού και τροφίμων. Μια σύσταση με διπλή ανάγνωση. Η πρώτη αφορούσε το πιθανό -σχεδόν βέβαιο- σενάριο επισιτιστικής κρίσης. Δηλαδή άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ από προϊόντα. Και η δεύτερη ανάγνωση, η ανατριχιαστική, αφορούσε την πιθανότητα ο πόλεμος να διευρυνθεί προς τη μεριά της Δυτικής Ευρώπης.

Ολα αυτά καταλήγουν στις οικονομίες και στην ψυχολογία κάθε πολίτη. Ιδιαίτερα της Ευρώπης και ακόμα περισσότερο στους κατοίκους αυτής της έρμης χώρας. Που εδώ και 12 χρόνια από τις αλλεπάλληλες οικονομικές «διαταραχές» δεν κλείνουν μάτι.
Τα πορτοφόλια αδειάζουν. Οι τιμές του φυσικού αερίου καλπάζουν. Οι κυρώσεις προς το Κρεμλίνο ξαφρίζουν τις τσέπες των πολιτών. Μια μεγάλη οικονομική κρίση, με ανυπολόγιστες συνέπειες προ των πυλών.

Αυτή η ασταμάτητη κατηφορική πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών -μάλιστα μερικοί ισχυρίζονται ότι η αγορά είναι κλινικά νεκρή- προκαλεί αντιδράσεις τριπλής κατευθύνσεως:

Η πρώτη είναι ο φόβος. Επομένως οι πολίτες με το κεφάλι κάτω συσπειρώνονται προς τις κυβερνήσεις. Η δεύτερη, με την αντίθετη φορά, σπρώχνει σε άλλες, τιμωρητικές αλλά και ακραίες σκέψεις. Και η τρίτη, ακόμα χειρότερα, οι τιμωρητικές σκέψεις μπορεί να καταλήξουν σε μια τυφλή, ακαθοδήγητη και ασύμμετρη εξέγερση. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Κλείσιμο
Αυτό το σκηνικό φέρει τα χαρακτηριστικά πρελούδιου ακραίων πολεμικών συγκρούσεων. Ενα σκηνικό που περίπου μοιάζει με το τέλος του Μεσοπολέμου και την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε που άλλαξαν τα πάντα. Και στον συσχετισμό των Μεγάλων Δυνάμεων. Και στην εκτίναξη του καπιταλισμού. Και στην κυριαρχία της πολεμικής βιομηχανίας. Και στη συμφιλίωση με την ιδέα ενός πυρηνικού αφανισμού.

Με απλά λόγια, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το φιτίλι. Οι απειλές είναι το σπίρτο. Και επομένως είναι ζήτημα χρόνου ποιος πρώτος θα το ανάψει και μέχρι πού το φιτίλι και η διάρκεια της φωτιάς θα φτάσει.

Ολα ρευστά. Κάθε πιθανότητα, ακόμα και η πιο εφιαλτική, μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί αληθινή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτή την καλπάζουσα και σχεδόν ανεξέλεγκτη ακρίβεια, οι πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές είναι και αυτές κλινικά και εγκεφαλικά νεκρές.

Τουτέστιν, όσοι βαυκαλίζονται με την ιδέα ενός σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου πλανώνται πλάνη παραπλανητική και επικίνδυνη. Γιατί όχι μόνο τα κρατικά ταμεία στεγνώνουν, αλλά και επειδή η μεγάλη αγορά είναι κυνική, ασυγκράτητη και αχόρταγη. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Οσοι βαυκαλίζονται με την ιδέα ενός αριστερού, ίσως και κομμουνιστικού, μοντέλου, είτε το κάνουν προς άγρα ψήφων, είτε από δογματική ακαμψία και πολιτικοκοινωνική μυωπία. Αλλά και όσοι νομίζουν ότι με μια καλή διαχείριση οι κίνδυνοι θα περιοριστούν και έτσι στο τέλος το «ορνιθοτροφείο» θα προστατευτεί από «αλεπούδες» και «λύκους», κι αυτοί θα διαψευστούν.

Τρία τα αποτελέσματα αυτού του σύγχρονου και ίσως χειρότερου Αρμαγεδδώνα. Ο περιορισμός των ελευθεριών. Η άνοδος των ακραίων φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Το ποσοστό του σχεδόν 42% στη Μαρίν Λεπέν, το πιο εκκωφαντικό. Και η σοβαρή πιθανότητα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κι όμως, μπορεί να συμβεί κι αυτό. Η απληστία, η αχόρταγη μανία, η δύναμη, η εξουσία και η επιθυμία για παγκόσμια κυριαρχία είναι τα υλικά της γόμωσης πυραύλων που θα αφανίσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Θα μου πείτε πως είναι τρελό. Θα σας απαντήσω ως εξής: θρίαμβος παράνοιας και πανωλεθρία ορθολογισμού. Κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ούτε ακόμα η ιδέα της δικής τους καταστροφής!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK