Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που εξουδετερώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από την άνοια

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που εξουδετερώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από την άνοια

Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι και ότι προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε - Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διάφορων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη

190506213823_old_man-1280x720
Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation, παρόλο που οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια την προστατευτική επίδραση της άσκησης, μυστήριο παραμένει ο λόγος που έχει αυτή την επίδραση στον εγκέφαλο. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience φωτίζει κάπως αυτό το ζήτημα, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι η σωματική άσκηση τροποποιεί τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων του εγκεφάλου, μειώνοντας τη φλεγμονή.

«Ο εγκέφαλος περιέχει μια κατηγορία ειδικών ανοσοκυττάρων που λέγονται μικρογλοία τα οποία ‘σκανάρουν’ συνεχώς τον εγκεφαλικό ιστό για βλάβη ή φλεγμονή και καθαρίζουν τα απορρίμματα ή τα κύτταρα που πεθαίνουν. Επίσης, κατευθύνουν την παραγωγή νέων νευρώνων μέσω της νευρογένεσης, η οποία συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη», εξηγεί η καθηγήτρια φυσιολογίας στο Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου, Δρ. Áine Kelly. Με άλλα λόγια τα μικρογλοιακά κύτταρα κυρίως υπεύθυνα για την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού, την εξάλειψη των απορριμάτων και τη διατήρηση της ομοιόστασης του νευρώνα.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης