Κορωνοϊός - Τραμπ: Θα εφαρμόσουμε νόμο πολέμου στη μάχη κατά της νόσου

Κορωνοϊός - Τραμπ: Θα εφαρμόσουμε νόμο πολέμου στη μάχη κατά της νόσου

«Ολοκληρωτικό θρίαμβο» υποσχέθηκε ο πλανητάρχης σχετικά με τη μάχη κατά της πανδημίας κορωνοϊού - Παρομοίασε πάντως την παρούσα κατάσταση με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

trump01-mesa
Δραστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που έχει πλήξει όλες τις πολιτείες της Αμερικής και έχει αφήσει πίσω 117 νεκρούς, λαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει νόμο που εφαρμοζόταν σε καιρό πολέμου για να πιέσει την αμερικανική βιομηχανία να παράξει τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες.

«Ολοκληρωτικό θρίαμβο» υποσχέθηκε συγκεκριμένα ο πλανητάρχης σχετικά με τη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο νόμος που θα ενεργοποιηθεί για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού εφαρμόστηκε το 1950, στο ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας, και δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την εξουσία να διατάξει τη δημιουργία του απαραίτητου εξοπλισμού.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού, θα εξασφαλιστεί βάσει του νόμου, ότι θα παραχθούν περισσότερες προστατευτικές μάσκες και αναπνευστήρες.

«Κάθε γενιά Αμερικανών έχει κληθεί να κάνει θυσίες για το καλό του έθνους» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος συνέκρινε τις προσπάθειες καταπολέμησης του κορωνοϊού με εκείνες που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, ακόμη, το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων ΗΠΑ- Καναδά για όλες τις «μη αναγκαίες» μετακινήσεις.

Κλείσιμο
«Στη βάση μιας αμοιβαίας συμφωνίας, θα κλείσουμε προσωρινά τα βόρεια σύνορά μας με τον Καναδά για όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι εμπορικές συναλλαγές δεν θα πληγούν», συμπλήρωσε.

Ως «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου» αισθάνεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μπροστά στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Με θεωρώ, με κάποιον τρόπο, ως έναν πρόεδρο σε καιρό πολέμου. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγουμε, πρόκειται για μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε, ακόμη, ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο με τον κινεζικό ιό», επαναλαμβάνοντας τη φράση με την οποία περιγράφει τον νέο κορονοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου.

Στο οικονομικό επίπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως η υπόθεση ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί σε 20% στις ΗΠΑ εξαιτίας των ζημιών που θα προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 είναι απλά «το χειρότερο από τα πιο ζοφερά σενάρια».

Το ποσοστό 20% αναφέρθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ενώπιον βουλευτών του Κογκρέσου προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν το σχέδιο εκταμίευσης περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ένα ποσοστό 20% θα ήταν το διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που γνώρισαν οι ΗΠΑ το 2009, ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και σχεδόν εξαπλάσιο από το σημερινό ποσοστό ανεργίας που είναι 3,5%.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την «αναστολή» των εξώσεων και των κατασχέσεων ακινήτων έως τα τέλη Απριλίου για να αμβλυνθεί ο οικονομικός αντίκτυπος του νέου κορονοϊού.

«Ο υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης θα παράσχει άμεση ανακούφιση στους ενοίκους και ιδιοκτήτες αναστέλλοντας όλες τις εξώσεις και τις κατασχέσεις ακινήτων έως τα τέλη Απριλίου», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΗΠΑ: Ο ιός εξαπλώθηκε και στις 50 πολιτείες

Περίπου οι μισοί θάνατοι από τον κορωνοϊό δηλώθηκαν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων στην Αμερική είχε ηλικία άνω των 60 ετών, όπως συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο σε δύο περιπτώσεις, η μία στην Νέα Υόρκη και η άλλη στο Σιάτλ τα θύματα ήταν αντίστοιχα 50 και 40 ετών, ενώ οι 101 θάνατοι σημειώθηκαν μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες.

Την Τρίτη το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ανέβηκε στους 5.600 ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα εκατοντάδες άλλοι μαθαίνουν ότι νοσούν τον ιό καθημερινά.

Την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττουν σφοδρά την αγορά εργασίας και οι απώλειες αναμένονται πολύ πιο μεγάλες από ότι έδειχναν οι εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Τα σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν πριν το καλοκαίρι, λέει ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια

Κορωνοϊός - Τραμπ: Θα νικήσουμε, θα στείλουμε επιταγές σε Αμερικανούς

Kορωνοϊός: Πακέτο 850 δισ. δολαρίων προτείνει ο Τραμπ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης