Επίθεση στη London Bridge: Νεκροί δύο πολίτες - Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη

Επίθεση στη London Bridge: Νεκροί δύο πολίτες - Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη

 Βίντεο σοκ από τη στιγμή που η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη - Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζουν οι αρχές την επίθεση  που έγινε με μαχαίρι - Ο δράστης φορούσε ψεύτικο γιλέκο με εκρηκτικά

londino350
Δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους μετά την επίθεση με μαχαίρι, σήμερα το μεσημέρι στη London Bridge, σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου. Νεκρός από αστυνομικά πυρά είναι και ο δράστης της επίθεσης. 

Οι αρχές αντιμετωπίζουν την επίθεση, που έγινε δύο λεπτά πριν τις 4, ως τρομοκρατική. Ο δράστης φορούσε γιλέκο, με εκρηκτικά που αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν ψεύτικα και προκάλεσε τον τραυματισμό πολιτών πριν ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Η σοκαριστική σκηνή έχει καταγραφεί σε βίντεο. Μάλιστα, οι αρχικές πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές έκαναν λόγο για «περιστατικό με πυροβολισμούς» -όπως φαίνεται, πρόκειται για τους πυροβολισμούς των αστυνομικών σε βάρος του δράστη που έκανε επίθεση με μαχαίρι. 

Η Μητροπολιτική Αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθεί η ταυτότητα και το κίνητρο του δράστη, ενώ διερευνά το εάν υπήρχαν συνεργοί. 

London Bridge


Κλείσιμο
Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια

Ο Νιλ Μπασού, εκπρόσωπος της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έξω από τα γραφεία της Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη, ο οποίος πέθανε στο σημείο.

Στην αρχή υπήρχαν αναφορές ότι ο δράστης φορούσε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, όμως σύμφωνα μετ ον Μπασού, η αστυνομία πιστεύει ότι το γιλέκο ήταν ψεύτικο.

Η αστυνομία έχει ανακηρύξει το συμβάν ως τρομοκρατικό.


Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι στις 2 περίπου το μεσημέρι, η Αστυνομία δέχθηκε κλήση για επίθεση με μαχαίρι σε εγκαταστάσεις κοντά στη London Bridge. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έσπευσαν στο σημείο, όπου βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας της πόλης του Λονδίνου και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

«Ένας άνδρας ύποπτος πυροβολήθηκε από ειδικά οπλισμένους αστυνομικούς της πόλης του Λονδίνου και επιβεβαιώνω ότι ο ύποπτος πέθανε στη σκηνή.

Ένας αριθμός προσώπων τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Όταν μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες ενημερώσεις για την κατάστασή τους, θα το κάνουμε», είπε.

«Όπως αναμένεται από τη φύση του περιστατικού, το αντιμετωπίσαμε ως σχετιζόμενο με την τρομοκρατία. Είμαι σε θέση τώρα να επιβεβαιώσω ότι κηρύχθηκε τρομοκρατικό περιστατικό», πρόσθεσε.

Στο σημείο βρέθηκαν αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής, που έχουν αναλάβει την έρευνα. Ωστόσο οι αρχές παραμένουν ανοιχτές στο να διερευνήσουν όλα τα σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό, ενώ η συσκευή που βρισκόταν στο σώμα του ήταν ψεύτικος εκρηκτικός μηχανισμός».

Η αστυνομία καλεί όποιον έχει πληροφορία, εικόνα ή βίντεο από τη περιστατικό να το μοιραστεί μαζί τους.

Πώς ξεκίνησε το περιστατικό

Ο συναγερμός σήμανε στη 1:58 μ.μ. [τοπική ώρα] στο κέντρο του Λονδίνου, όταν η αστυνομία δέχθηκε τηλεφώνημα για επίθεση με μαχαίρι. Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακούστηκε σειρά από πυροβολισμούς.

Στο σημείο βρέθηκαν και δυνάμεις της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Λονδίνου. Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν πολλά αστυνομικά αυτοκίνητα και λεωφορεία στη γέφυρα και ένα φορτηγό να καταλαμβάνει περισσότερες από μία λωρίδες.

Ένα βιντεοκλίπ 14 δευτερολέπτων στο Twitter που γυρίστηκε από προνομιακή θέση στην απέναντι πλευρά του δρόμου δείχνει τρεις αστυνομικούς να οπισθοχωρούν από έναν άνδρα που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο.

Η Γέφυρα του Λονδίνου ήταν το σημείο μιας επίθεσης τον Ιούνιο του 2017 όταν τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Βρετανία μείωσε το επίπεδο απειλής για τρομοκρατία στο «σημαντικό» από «σοβαρό», το χαμηλότερο από το 2014.


«Είδα έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος με ένα μαχαίρι δίπλα του»

Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για «πολλούς πυροβολισμούς», σημειώνοντας ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος με ένα μαχαίρι δίπλα του.

Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκονταν περίπου δέκα αστυνομικοί με πολλά εκπαιδευμένα σκυλιά για να εξουδετερώσουν τον ύποπτο.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από τον χώρο εργασίας αυτού του μάρτυρα περίπου μισή ώρα αργότερα δείχνει έναν άνδρα να απομακρύνεται με φορείο και έναν άλλον, τραυματισμένο στον ώμο, να συνοδεύεται από τους τραυματιοφορείς.

Άλλος μάρτυρας είπε και αυτός ότι είδε έναν άνδρα στο έδαφος, με ένα μαχαίρι και ένα σακίδιο κοντά του.

«Ενημερώνομαι για το περιστατικό στο London Bridge και θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας για την άμεση ανταπόκρισή τους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. 


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «σοκαριστικό» συμβάν και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Στην αντιμετώπιση του περιστατικού από την αστυνομία ως τρομοκρατικού έδωσε έμφαση ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν. «Παραμένω σε στενή επαφή με την Μητροπολιγική Αστυνομία και ενημερώνομαι για τα γεγονότα. Επιβεβαιώνεται ότι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση. Η καρδιά μου είναι μαζί τους, στις οικογένειές τους και σε όσους επηρεάζει», αναφέρει.

Ο Σαντίκ Καν ευχαρίστησε τις υπηρεσίες ασφαλείας που καθημερινά θέτουν σε κίνδυνο της ζωής τους για να κρατήσουν το Λονδίνο ασφαλές.

«Πρέπει να μείνουμε -και θα μείνουμε- αποφασισμένοι να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι στο πρόσωπο του τρόμου. Αυτοί που θα επιχειρήσουν να μας επιτεθούν και να μας χωρίσουν, δεν θα τα καταφέρουν»

Ο δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν προς ώρας τη γέφυρα του Λονδίνου, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά στο περιστατικό, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αξιωματικών στο σημείο.





















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης