Τζόνσον: Μαζεύουμε τα πράγματά μας, παίρνουμε τις τσάντες μας και αποχωρούμε στις 31 Οκτώβρη

Τζόνσον: Μαζεύουμε τα πράγματά μας, παίρνουμε τις τσάντες μας και αποχωρούμε στις 31 Οκτώβρη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε σχόλιο για το Brexit την Κυριακή, που είναι αντιφατικό με την προ ημερών κυβερνητική υπόσχεση ενώπιον δικαστηρίου, πως θα ζητήσει αναβολή από τους Ευρωπαίους, σε περίπτωση που δεν προκύψει deal ως τις 19 Οκτωβρίου

boris_Johnson_hulk
Ο Μπόρις Τζόνσον «ξαναχτύπησε» την Κυριακή και φρόντισε να ανανεώσει την υπόσχεσή του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της προθεσμίας που έχει λάβει για την ολοκλήρωση του Brexit. Η κίνηση αυτή του Τζόνσον είναι αντιφατική, βέβαια, με την προ ημερών κυβερνητική υπόσχεση ενώπιον δικαστηρίου, πως θα ζητήσει αναβολή από τους Ευρωπαίους, σε περίπτωση που δεν προκύψει deal μαζί τους.

«Θα μαζέψουμε τα πράγματά μας, θα πάρουμε τις τσάντες μας και θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου» έγραψε σε άρθρο του ο Τζόνσον στις εφημερίδες The Sun και Sunday Express. «Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι αν οι Βρυξέλλες θα μας αποχαιρετήσουν με χαρά με μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ή αν θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από μόνοι μας».

Τα παραπάνω σχόλια του Τζόνσον συντάσσονται με προηγούμενες τοποθετήσεις του, στο βασικό ερώτημα σχετικά με το τι θα κάνει η Βρετανία αν δεν φτάσει σε ένα deal με το ευρωπαϊκό μπλοκ: «θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία». Ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με το έγγραφο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που διαβάστηκε σε ένα δικαστήριο της Σκοτίας την Παρασκευή κι ανέφερε ότι ο Τζόνσον σκοπεύει να συμμορφωθεί με ένα νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο αυτό το μήνα, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ζητήσει καθυστέρηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα επιλύσει τη διαφορά μεταξύ της δημόσιας στάσης του Τζόνσον και της θέσης του δικαστηρίου.

Την Κυριακή, πάντως, ο Τζόνσον παρουσίασε τις προτάσεις του στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα καθορίσουν τις προσεχείς ημέρες εάν είναι δυνατή μια συμφέρουσα συμφωνία «διαζυγίου».

Σημειώνεται πως οι προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού επικεντρώνονται στη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του μέλους της ΕΕ, Ιρλανδίας, σε ένα σημείο που είναι το πλέον κρίσιμο για τη σύναψη της συμφωνίας. Η Βρετανία προτείνει από την πλευρά της, να κρατήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στενά ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ΕΕ για το εμπόριο, για μια, ενδεχομένως, παρατεταμένη περίοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης