ΗΠΑ κατά Σνόουντεν: Αγωγή για παραβίαση όρου συμφωνίας στην έκδοση του βιβλίου

ΗΠΑ κατά Σνόουντεν: Αγωγή για παραβίαση όρου συμφωνίας στην έκδοση του βιβλίου

Ο Σνόουντεν δημοσίευσε το βιβλίο του χωρίς να το υποβάλει σε CIA και  Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για αναθεώρηση και έγκριση πριν από τη δημοσίευση, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσαν οι ΗΠΑ 

snowden
Αγωγή εναντίον του Έντουαρντ Σνόουντεν κατέθεσαν σήμερα, Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος προχώρησε στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Το Μεγάλο Φακέλωμα» (Premanent Record), κατά παράβαση των συμφωνιών περί μη αποκάλυψης πληροφοριών που είχε συνάψει, τόσο με τη CIA όσο και με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι ο Σνόουντεν δημοσίευσε το βιβλίο του χωρίς να το υποβάλει στους παραπάνω οργανισμούς για αναθεώρηση και έγκριση πριν από τη δημοσίευση, παραβιάζοντας, έτσι, τις ρητές υποχρεώσεις του βάσει των συμφωνιών που είχε υπογρλαψει. Επιπλέον, η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Σνόουντεν έχει μιλήσει δημόσια για θέματα που σχετίζονται με ευαίσθητες πληροφορίες πληροφοριών, παραβίαζοντας επίσης τις συμφωνίες περί μη αποκάλυψης.

Η αγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιδιώκει να σταματήσει ή να περιορίσει τη δημοσίευση ή τη διανομή του βιβλίου. Αντίθετα, σύμφωνα με το δεδικασμένο του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην υπόθεση «Snepp κατά Ηνωμένων Πολιτειών», η κυβέρνηση επιδιώκει να καρπωθεί όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου βιβλίου.

Η αγωγή ονομάζει επίσης ως κατηγορούμενους τις εταιρείες που εμπλέκονται στη δημοσίευση του βιβλίου. Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τον εκδότη να διασφαλίσει ότι δεν έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση κεφαλαίων στον Σνόουντεν ο οποίος σήμερα ζει σε άλλη χώρα.

Η νέα αγωγή είναι ξεχωριστή από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του Σνόουντεν για τις εικαζόμενες αποκαλύψεις διαβαθμισμένων πληροφοριών. Αυτή η αγωγή είναι αστική και βασίζεται αποκλειστικά στη μη τήρηση εκ μέρους του κατηγορούμενου των σαφών υποχρεώσεών του για αναθεώρηση της έκδοσης πριν από τη δημοσίευση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης