H γήρανση του πληθυσμού απειλεί την ανθρωπότητα

H γήρανση του πληθυσμού απειλεί την ανθρωπότητα

Γονατίζει την οικονομία σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα - Μέχρι το 2050, η ανθρωπότητα αναμένεται να έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια κατοίκους, ηλικίας 60 ετών και άνω, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2017 - Για πρώτη φορά οι G20 αναγνωρίζουν τη γήρανση ως παγκόσμια απειλή

H γήρανση του πληθυσμού απειλεί την ανθρωπότητα
Για πρώτη φορά στην ιστορία του G20, οι ηγέτες των είκοσι πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη ανέδειξαν το γήρας ως μια παγκόσμια απειλή.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο «France 24», οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του γήρατος στην παγκόσμια οικονομία, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

«Η γήρανση του πληθυσμού όπως και συρρίκνωση των γεννήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Ασο, μεταφέροντας την εμπειρία που έχει από την πατρίδα του.

«Αυτό που λέμε είναι:« Εάν το ζήτημα της γήρανσης αρχίσει να δείχνει τις επιπτώσεις του προτού να γίνετε πλούσιοι, πραγματικά δεν θα μπορέσετε να λάβετε αποτελεσματικά μέτρα εναντίον του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία είναι πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία της και προειδοποίησε ότι τα έθνη πρέπει να είναι έτοιμα να δράσουν προτού η γήρανση του πληθυσμού γονατίσει την οικονομία.

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και η συρρίκνωση των ποσοστών στις γεννήσεις, ιδίως σε πλούσια έθνη, οδήγησαν σε ταχεία αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αλλά το μοντέλο δεν περιορίζεται μόνο στις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στις αναδυόμενες δυνάμεις όπως τη Βραζιλία και την Κίνα να αντιμετωπίζουν επίσης "ταχεία δημογραφική αλλαγή" σε σχέση με το αρχικό στάδιο ανάπτυξης τους, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Μέχρι το 2050, η ανθρωπότητα αναμένεται να έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια κατοίκους, ηλικίας 60 ετών και άνω, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2017.

«Το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται», όπως επισημαίνει ο Γ.Γ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία , στο περιθώριο της G20.
Κλείσιμο
«Βασικά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας που γερνάει και κατά συνέπεια το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Αλλά θα έλεγα ότι ειδικότερα η G20 γηράσκει γρηγορότερα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης