Αρχοντικά με... ένα ευρώ στην Ιταλία

Αρχοντικά με... ένα ευρώ στην Ιταλία

Ποια είναι η «παγίδα» στο ιδανικό σενάριο απόκτησης εξοχικού στη γειτονική χώρα

italia_casa
Παλιά αρχοντικά, σε καταπληκτικά μέρη, με τη θάλασσα κοντά και... μόλις ένα ευρώ κόστος! Πού συμβαίνει αυτό; Στη γειτονική Ιταλία. Εκεί, όπου αρχοντικά που τα έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, έχουν μπει προς πώληση με μόλις ένα 1 ευρώ αντάλλαγμα, καθώς το κόστος συντήρησης και η φορολογία αποδεικνύονται δυσβάσταχτα την εποχή της οικονομικής κρίσης. Η απόκτηση ενός αρχοντικού με μόλις 1 ευρώ μοιάζει υπέροχο σενάριο και όντως είναι. Υπάρχει όμως, μία... μικρή παγίδα. Ο αγοραστής οφείλει μέσα σε διάστημα τριών ετών, να προβεί στην ανακαίνιση του κτιρίου. Αν δεν το κάνει, θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το σπίτι στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του.

Η πώληση σπιτιών σε πολύ χαμηλές τιμές, έως και τσάμπα σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν αποτελεί... προνόμιο μόνο της Ελλάδας. Η Ιταλία, όντας βαθιά στην κρίση, αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης, αλλά και στη φορολογία που θεσπίστηκε για την περιουσία.

Στη γειτονική χώρα, λοιπόν, με αφορμή τη δεδομένη οικονομική αδυναμία πολλών ιδιοκτητών, βρέθηκε ένας τρόπος να προσελκύσουν επενδύσεις, αλλά και κατοίκους, σε περιοχές που μοιάζουν με... ξεχασμένα κάστρα. Πάνω από 500 εγκαταλελειμμένα αρχοντικά σπίτια σε διάφορες περιοχές, αλλά κυρίως στον φτωχότερο Νότο, πωλούνται προς ένα ευρώ, με μοναδικές συνθήκες είτε την μετοίκηση του ιδιοκτήτη στην περιοχή, είτε την ανακαίνιση και αξιοποίηση του ακινήτου.

Ο υποψήφιος αγοραστής θα αγοράσει προς ένα ευρώ το αρχοντικό και θα καταβάλει τραπεζική εγγύηση 7.000 ευρώ. Αν δεν προβεί στην ανακαίνιση του οικήματος μέσα σε τρία χρόνια, θα χάσει «άδοξα» τα 7 χιλιάρικά του και μαζί το σπίτι. Αν ανακαινίσει το σπίτι μέσα στην προβλεπόμενη διορία των τριών χρόνων, θα πάρει πίσω την εγγύηση και θα έχει αποκτήσει ένα αρχοντικό με μόλις ένα ευρώ, συν τα χρήματα που θα δώσει για την ανακατασκευή του.

Οι δήμαρχοι που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, ευελπιστούν σε ανάκαμψη του πληθυσμού των περιοχών τους, αλλά και οικονομική «έκρηξη», καθώς οι ανακαινίσεις των σπιτιών φέρνουν θέσεις εργασίας και χρήματα.

Είναι μία καλή συμφωνία; Σαφώς, αν αναλογιστεί κάποιος ότι με ένα ευρώ δεν αγοράζεις ούτε... τσίχλα, ενώ ένα σπίτι, αποτελεί πάντα επένδυση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης