Βενεζουέλα: Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αποκηρύσσουν τον Μαδούρο - «Τύραννο» τον αποκαλεί ο Ισπανός πρωθυπουργός

Βενεζουέλα: Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αποκηρύσσουν τον Μαδούρο - «Τύραννο» τον αποκαλεί ο Ισπανός πρωθυπουργός

Από τη Λατινική Αμερική, ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας «τύραννο» - Υπέρ Μαδούρο ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ενταχθεί στους ευρωπαίους σοσιαλιστές αρνείται να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό

yrfgtdew
Στο στόχαστρο έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στο καθεστώς  Μαδούρο υιοθετώντας μια διαφορετική στάση από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.  Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ αποκαλεί τύραννο τον Μαδούρο ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που τον στηρίζει.

Ο Σάντσεθ ζητά από το πρόεδρο της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την εξουσία , στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Δομίνικο ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο μόνος που δηλώνει έμπρακτα την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο.
 Όπως  γράφει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παίς», «Η  κρίση στη Βενεζουέλα μονοπωλεί το επίσημο ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στη Λατινική Αμερική.
 
«Μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στον Άγιο Δομίνικο, ο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE, συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σε μια συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI) στην Δομινικανή Δημοκρατία», γράφει το δημοσίευμα.«Είμαστε σοσιαλιστές επειδή υπερασπιζόμαστε την ελευθερία. Όποιος απαντά  με σφαίρες και φυλακή στην επιθυμία για ελευθερία και δημοκρατία δεν είναι σοσιαλιστής, είναι τύραννος. Οι πολίτες της Βενεζουέλας πρέπει να αισθάνονται την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», δήλωσε ο Ισπανός ηγέτης.Την ίδια ώρα στο Βουκουρέστι συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε για να εξεταστεί τι συνέχεια θα δοθεί στη μη απάντηση του προέδρου Μαδούρο.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ ότι συμμετείχε στο «πραξικόπημα» που ενορχηστρώθηκε εναντίον του στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ.Η Ισπανία και πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τον Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας τον ότι αν αυτό δεν γίνει, θα αναγνωρίσουν τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έχουν ήδη κάνει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και ένας αριθμός χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Κλείσιμο
 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ξεσπαθώνει κατά του Μαδούρο λίγες ώρες μετά την έντονη αντίδραση του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, αλλά και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης για τη στήριξη του Tσίπρα στην κυβέρνηση του Καράκας. Ο 35χρονος ηγέτης της εθνοσυνέλευσης άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ. «Καλώ τον κ. Τσίπρα να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» δήλωσε ο Χουάν Γκουαϊδό.Χαρακτήρισε δε ανησυχητική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τον κάλεσε «να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα. Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του άσκησαν, όμως, και διεθνή ΜΜΕ όπως ο βρετανικός Independent. «Τι απέγινε η ελληνική παράδοση της αλληλεγγύης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα;» διερωτήθηκε με άρθρο του στη βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπλερ, Ντένις Μακ Σέιν, και χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη στάση του κ. Τσίπρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης