Βενεζουέλα: Ανοιχτό ενδεχόμενο συνομιλιών Μόσχας-Βρυξελλών για την κρίση

Βενεζουέλα: Ανοιχτό ενδεχόμενο συνομιλιών Μόσχας-Βρυξελλών για την κρίση

Στο Βουκουρέστι αποφασίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. - Η Μόσχα αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο διαλόγου - «Μυστήριο» γύρω από το Boeing και το χρυσό

huan-guaido-venezuela
Στο Βουκουρέστι συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα για την κατάσταση στη Βενεζουέλα με το Νικολάς Μαδούρο να μην... κουνιέται από την καρέκλα του.

Την ίδια ώρα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Σιτσόφ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι Μόσχα και Βρυξέλλες μπορεί να έχουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τις εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Έχουμε καθημερινές επαφές με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, συζητάμε για αυτό το ζήτημα, ιδίως», ανέφερε ο μόνιμος εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «TASS». «Δεν υπήρξαν επαφές υψηλού επιπέδου αλλά μπορεί να πραγματοποιηθούν», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα θεωρεί πως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένα για ότι συμβαίνει στη Βενεζουέλα.

Λίγο πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Βουκουρέστι, Γερμανία και Γαλλία εξήραν την αναγκαιότητα νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα. «Ο Νικολάς Μαδούρο στερείται δημοκρατικής νομιμότητας και δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε ομιλία του σε Γάλλους βουλευτές, τόνισε ότι ο Μαδούρο «δεν απάντησε» στο αίτημα των Ευρωπαίων για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών όταν δήλωσε έτοιμος να προκηρύξει βουλευτικές, όχι όμως και προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς μεταβαίνει αύριο στο Μαϊάμι όπου θα έχει συναντήσεις με πολίτες της Βενεζουέλας που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Πενς θα συναντήσει και πολιτικούς κρατούμενους αλλά και πρώην εκλεγμένους αξιωματούχους που εγκατέλειψαν τη χώρα της Νότιας Αμερικής εξαιτίας των πολιτικών διώξεων.

Κλείσιμο
Ο Τραμπ παρέχει την πλήρη στήριξή του στον Χουάν Γκουαιδό, τον 35χρονο ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης ο οποίος δηλώνει τώρα ότι βρίσκεται σε μυστικές διαβουλεύσεις με τον στρατό ενισχύοντας για υποψίες για λιποταξίες στους κόλπους του «υπ' αριθμόν 1» υποστηρικτή του Μαδούρο: το στράτευμα.

Παρά το γεγονός ότι ο Γκουαιδό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας στα μέλη των ένοπλων δυνάμεων που δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς Μαδούρο, ο πρόεδρος της χώρας εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του στρατεύματος.

Την ίδια ώρα, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μαδούρο καθώς το Σάββατο εκπνέει το τελεσίγραφο της Ε.Ε που του ζητά να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.

Μετά την χθεσινή δίωρη διαδήλωση των υποστηρικτών του Γκουαιδό στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας με αίτημα την ελευθερία της Βενεζουέλας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που έχει αυτοανακηρυχθεί σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, καλεί τους συμπολίτες του να διαδηλώσουν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα θέλει να αλλάξει σελίδα. Το βράδυ του Σαββάτου, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει στον Μαδούρο η Ε.Ε. προκειμένου να ορίσει πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο εξακολουθεί να οχυρώνεται πίσω από την υποστήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας και ανθίσταται στις ασφυκτικές πιέσεις για πολιτική διέξοδο από την εκρηκτική κρίση μέσω πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, έχει απορρίψει το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για τη διεξαγωγή προώρων εκλογών.


Ρωσικό αεροσκάφος παρέλαβε 20 τόνους χρυσού από το Καράκας

Την ίδια ώρα, πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση με το ρωσικό Boeing 777 που προσγειώθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Καράκας για να παραλάβει 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η πληροφορία αυτή δόθηκε από τον βουλευτή της Βενεζουέλας, Χοσέ Γκέρα σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο Twitter. Ο ίδιος δεν παρουσιάζει αποδείξεις όσον αφορά τους ισχυρισμούς του, όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν εργαζόταν ως οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ενώ συνεχίζει να έχει επαφές με τους πρώην συναδέλφους του που εργάζονται εκεί.
Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δική του πηγή, γράφει ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να μεταφέρει στο εξωτερικό 20 τόνους χρυσού αξίας 840 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας.

Άμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μείνετε μακριά από το χρυσό που έκλεψε η μαφία του Μαδούρο», αναφέρει ο ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας τις πληροφορίες του Bloomberg. O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, δηλώνει: «Η συμβουλή μου προς τους τραπεζίτες, τους μεσίτες, τους εμπόρους, τους διαμεσολαβητές και άλλες επιχειρήσεις: μην κάνετε συναλλαγές σε χρυσό, πετρέλαιο ή άλλα προϊόντα της Βενεζουέλας που εκλάπησαν από τη Μαφία του Μαδούρο».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του πρώην οδηγού λεωφορείων Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης