Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος του Μαδούρο

«Όποιος θέλει να τερματιστεί η αρπαγή της εξουσίας από τον Μαδούρο και υποστηρίζει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές, είναι ευπρόσδεκτος να το συζητήσουμε» δηλώνει ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας

guaido-monos
Ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, παραδέχθηκε το Σάββατο ότι συζήτησε με στελέχη του κόμματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να τα πείσει όπως είπε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθούν νέες εκλογές, μετά τη δήλωση ενός πολιτικού της συμπολίτευσης πως έγινε μια συνάντηση αυτήν την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γκουαϊδό φάνηκε να αποφεύγει την ερώτηση εάν συναντήθηκε με τον Διοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης και ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) του προέδρου Μαδούρο.

Ο 35χρονος Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την Τετάρτη, λίγες ημέρες αφού ο Μαδούρο ορκίστηκε και ανέλαβε δεύτερη θητεία. Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη τον Μάιο, σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση απείχε, καταγγέλλοντας νοθεία και ότι δεν επετράπη σε υποψηφίους της να συμμετάσχουν.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν σχεδόν αμέσως τον Γκουαϊδό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα εάν δεν προκηρυχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Ένα βίντεο που κατά την κυβέρνηση αποτελεί απόδειξη της συνάντησης εικονίζει τον Καμπέγιο και άλλο ένα γνωστό στέλεχος του PSUV του Μαδούρο, τον Φρέντι Μπερνάλ, σε χώρο ξενοδοχείου, ακολουθούμενους από βουλευτές της αντιπολίτευσης κι ένα πρόσωπο με καπέλο μπέιζμπολ και χούντι, που σύμφωνα με έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν ο Χουάν Γκουαϊδό.

Το βίντεο προκάλεσε την αντίδραση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν ένα νήμα αναρτήσεων στο Twitter με την ετικέτα #guaidochallenge, μεταφορτώνοντας φωτογραφίες των ιδίων, φίλων τους, ακόμη και κατοικίδιων με καπέλα και χούντι, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως στο βίντεο θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε.

Κλείσιμο
Αντιδρώντας, σε μια συγκέντρωση όπου μίλησε το Σάββατο, ο Καμπέγιο διαβεβαίωσε πως διαθέτει ηχητική καταγραφή της συζήτησης, στην οποία, όπως εξήγησε, ο Γκουαϊδό απαίτησε από αυτόν να ταχθεί υπέρ της προκήρυξης εκλογών. Ο Καμπέγιο αντέτεινε ότι οι μόνες εκλογές που θα ενέκρινε να γίνουν είναι αυτές για να ανανεωθεί η Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται ο Γκουαϊδό.

Στο Καράκας, ο Γκουαϊδό, εμφανιζόμενος ενώπιον ενός μικρού πλήθους υποστηρικτών του, παραδέχθηκε πως πράγματι συναντήθηκε με στελέχη της συμπολίτευσης, ωστόσο απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια, ή πότε. Είπε πως τον ενδιαφέρει να συζητήσει με οποιονδήποτε, πολιτικό ή στρατιωτικό, που μπορεί να ταχθεί υπέρ του τερματισμού αυτής που αποκάλεσε εκ νέου «αρπαγή» της εξουσίας από τον Μαδούρο, του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης και της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση. «Είμαι έτοιμος. Ένα μήνυμα για τον Φρέντι και τον Διοσδάδο. Το είπα χθες και θα το επαναλάβω σήμερα: όποιος θέλει να τερματιστεί η αρπαγή της εξουσίας, (υποστηρίζει μια) μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές, είναι ευπρόσδεκτος να το συζητήσουμε.»

Ο σκοπός του Γκουαϊδό, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την παράλληλη κυβέρνησή του, που έχει μεν διεθνή υποστήριξη αλλά δεν ελέγχει κανέναν κρατικό θεσμό, μοιάζει να είναι να προσεταιριστεί τυχόν διαφωνούντες που θα μπορούσαν να αποσκιρτήσουν, υποσχόμενος αμνηστία σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολίτες που θα αναλάβουν δράση για να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Η προσπάθεια φάνηκε να καταγράφει μια επιτυχία το Σάββατο, όταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, αναγνώρισε ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό επιλέγοντας να αποκηρύξει τον Νικολάς Μαδούρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης