Ο παραμορφωμένος από τις πλαστικές «προμηθευτής» κοκαϊνης του «Ελ Τσάπο» καθήλωσε το δικαστήριο!

Ο παραμορφωμένος από τις πλαστικές «προμηθευτής» κοκαϊνης του «Ελ Τσάπο» καθήλωσε το δικαστήριο!

Όταν το «Face/Off» γίνεται πραγματικότητα... 

tsapo
Αν έχετε δει την ταινία «Αδίστακτα Πρόσωπα» (Face/Off), με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Τζον Τραβόλτα, θα θυμάστε ίσως τον χαρακτήρα του Κάστορ Τρόι, ενός εγκληματία που δεν δίστασε να αλλάξει δραματικά το πρόσωπό του, «κλέβοντας» εκείνο ενός πράκτορα του FBI, για να συνεχίσει ανενόχλητος την εγκληματική του δράση.

Σκηνές αυτής της ταινίας θύμισε στο δικαστήριο στο Μπρούκλιν η χθεσινή κατάθεση του Χουάν Κάρλος Ραμίρεζ Αμπάντια, του πρώην αρχηγού του καρτέλ ναρκωτικών Νορθ Βάλεϊ, ο οποίος μίλησε εχθές για την πολυετή συνεργασία του με τον Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν, μέσω της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι κοκαϊνης πέρασαν στις ΗΠΑ.

Ο «Τσουπέτα» (Γλειφιτζούρι), όπως ήταν το παρατσούκλι του Αμπάντια, άλλαξε τελείως το πρόσωπό του με πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, όταν η δράση του έγινε αντιληπτή από τις Αρχές.

«Έκανα πολλές αλλαγές, στο σχήμα του σαγονιού, στα ζυγωματικά μου, στα μάτια μου, το στόμα μου, τα αφτιά μου και τη μύτη μου», εξήγησε εχθές ο Αμπάντια στου ενόρκους. Στην περίπτωσή του πάντως, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά πιο αλλόκοτο από εκείνο στην προαναφερόμενη ταινία, αφού πλέον ο πρώην βαρόνος ναρκωτικών θυμίζει... ερπετό, με το κατάλευκο δέρμα του να είναι τεντωμένο πάνω στα υπερβολικά έντονα ζυγωματικά του, πάνω από ένα εξίσου τεράστιο στόμα.

Ο Αμπάντια περιέγραψε πώς άρχισε να «σβήνει» την ταυτότητά του σιγά σιγά από τη δεκαετία του 90, πληρώνοντας αστυνομικούς και αξιωματούχους για να εξαφανίσουν κάθε φωτογραφία και αρχείο για την ύπαρξή του. Σύντομα όμως κατάλαβε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Έτσι ξεκίνησε τις δραστικές αλλαγές στην εμφάνισή του με πλαστικούς χειρούργους στη Βραζιλία.

Τελικά, ακόμα και η πλήρης μεταμόρφωση δεν κατάφερε να τον προστατέψει. Συνελήφθη το 2007 όταν αναγνωρίστηκε η φωνή του σε μία κλήση που παρακολουθούσαν οι Αρχές.

Κλείσιμο
Abadia diz que pagou propina a policiais


Στα 20 χρόνια της δράσης του ως βαρόνος ναρκωτικών, ο Αμπάντια υπολογίζει ότι βοήθησε να μεταφερθούν στις ΗΠΑ πάνω από 400.000 κιλά κοκαϊνης, ενώ διέταξε την εκτέλεση τουλάχιστον 150 ανθρώπων. Ο Ραμίρεζ «περνούσε» το εμπόρευμά του στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού, ρίχοντας τα φορτία της κοκαϊνης σε προκαθορισμένα σημεία από τα αεροπλάνα του. Εκεί, αναλάμβαναν δράση άλλα καρτέλ, μεταξύ των οποίων και εκείνο του Ελ Τσάπο, που μετέφεραν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ και τα διακινούσαν.

Ο Γκουσμάν ζητούσε υψηλότερο ποσοστό από τον προμηθευτή του συγκριτικά με άλλους διακινητές (40% αντί για 37%) ωστόσο, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, άξιζε μέχρι δεκάρας τα παραπάνω χρήματα.

«Μου είπε ότι είναι ο πιο γρήγορος απ' όλους. "Δοκίμασέ με και θα δεις" μου εξήγησε. Και πραγματικά δεν απογοητεύτηκα», κατέθεσε ο Αμπάντια στο δικαστήριο.

Στην πρώτη παραλαβή, οι άνδρες του Ελ Τσάπο παρέλαβαν τα ναρκωτικά και ανεφοδιάσαν τα αεροπλάνα αστραπιαία, παρουσία των «φεντεράλες» που είχαν προσληφθεί για να τους προσέχουν. Οι πιλότοι του Αμπάντια είχαν πάθει την πλάκα τους. «Μέχρι που τους τάισαν κιόλας. Δεν έβλεπαν την ώρα να ξαναπάνε. Ήταν η πρώτη φορά που μεξικανοί διακινητές παρέλαβαν και παρέδωσαν την κοκαϊνη μου τόσσο γρήγορα», πρόσθεσε ο παραμορφωμένος έμπορος ναρκωτικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης