«Liberation»: Η Ελλάδα δεν θα προσφέρει αρχαιολογικούς χώρους - «εγγύηση» στους πιστωτές

«Liberation»: Η Ελλάδα δεν θα προσφέρει αρχαιολογικούς χώρους - «εγγύηση» στους πιστωτές

Τι αποκαλύπτει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας - Υπουργική πηγή επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι στη λίστα  με 10.119 περιουσιακά στοιχεία εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι 

greece
«Αρκετά γαλλικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην πιθανή πώληση ελληνικών αρχαιολογικών χώρων, μία συζήτηση που απασχόλησε τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και ήδη ξεχάστηκε ...», γράφει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

«Όχι, η Ελλάδα δεν θα προσφέρει αρχαιολογικούς χώρους ως εγγύηση στους Ευρωπαίους πιστωτές της», επισημαίνει ο Φαμπιέν Περιέ, ανταποκριτής της «Liberation» στην Αθήνα.

Το επίμαχο δημοσίευμα σχολιάζει ότι «για την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», τα Ανάκτορα της Κνωσού όπως και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, θα μοιράζονταν το ίδιο πεπρωμένο: ήταν προς πώληση. Τα γαλλικά δίκτυα «France Inter»,«RTL» και «France 2» αναπαρήγαγαν αυτές τις πληροφορίες».

«Για να καταλάβουμε τι διακυβεύεται, θα πρέπει πρώτα να πάμε πίσω στο μήνα Ιούνιο, τότε που η ελληνική κυβέρνηση προετοίμαζε το τέλος της κηδεμονίας της από την τρόικα. Στις 19 Ιουνίου γίνεται λόγος για έναν κατάλογο με 10.119 περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πρέπει να μεταφερθούν σ' ένα ταμείο. Υπεύθυνο για την αποτίμησή τους είναι το κράτος ή μία δημόσια εταιρεία ακινήτων. Ο κατάλογος αυτός δεν έχει όνομα, αλλά μια σειρά κωδικών που αντιστοιχούν σε οικήματα του ελληνικού κράτους. Αυτή η λίστα ανησυχεί τους αρχαιολόγους. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχαιολόγων Ελλάδας, Σταματία Μαρκέτου λέει χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να αποκλεισθούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Δεν έχουμε ακόμη μια απάντηση από το Υπουργείο Οικονομίας. Υποβάλαμε μια αναφορά στο Συμβούλιο του Κράτους. Η απόφαση αναμένεται σύντομα», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού επιμένει: «Με την απόφαση του υπουργείου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους, διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις αρχαιολογικών χώρων, μουσεία, κ.α.
Στην Ελλάδα, το κτηματολόγιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, διευκρινίζει η «Liberation» και προσθέτει:

Κλείσιμο
«...Το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο απαιτεί την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, περιλαμβάνει αυτές τις τοποθεσίες για να εξασφαλίσει την προστασία και τη κληρονομιά τους στις μελλοντικές γενιές».

Την ίδια ώρα, υπουργική πηγή επιβεβαιώνει στη γαλλική εφημερίδα: «Δουλεύουμε πάνω σε αυτή τη λίστα για να δημοσιευθεί χωρίς καθυστέρηση». Επιπλέον, η ίδια πηγή επιβεβαιώνει ότι δεν συγκαταλέγονται σε αυτήν ακίνητη περιουσία, όπως αρχαιολογικοί χώροι.

«Στην Ελλάδα, το θέμα αυτό φαίνεται ξεχασμένο. Απασχόλησε τα ελληνικά ΜΜΕ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Στη Γαλλία, η συζήτηση επανήλθε στις 15 Νοεμβρίου, την ίδια ημέρα που ο Φρανσουά Ολάντ μετέβη στην Ελλάδα για να υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα κυρίως τη στήριξη που του παρείχε κατά τη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, τον Ιούλιο του 2015», σχολιάζει η «Liberation».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης