Brexit, τα «κλειδιά» της συμφωνίας: Τι θα ισχύσει για τα 3.000.000 Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία

bigben0

Αποκωδικοποιώντας τη συμφωνία - 3.000.000 Ευρωπαίοι στη Βρετανία και 1.000.000 Βρετανοί στην ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται και να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους - Η μεταβατική περίοδος, τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας και οι ειδικές διατάξεις για την Κύπρο

Αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων, αιτία διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, θρυαλλίδα για το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Στο μέσο ή στο τέλος του Γολγοθά του Brexit, ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δικαιώματα των Πολιτών

Το σχέδιο συμφωνίας προστατεύει τα δικαιώματα τουλάχιστον 3.000.000 Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και ενός εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους.

Οικονομική διευθέτηση

Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να «σεβαστούν τις κοινές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει», στα οικονομικά ζητήματα, όσο η Βρετανία ήταν κράτος-μέλος της Ενωσης. Η βρετανική κυβέρνηση αποτιμά τον συνολικό λογαριασμό του «διαζυγίου» σε περίπου 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες.

Μεταβατική περίοδος

Βάσει σχεδίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μια 21μηνη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ, τον ερχόμενο Μάρτιο. Αυτό το χρονικό διάστημα τελειώνει το 2020, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια μελλοντική πολιτική και εμπορική σχέση. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη μίας μόνο παράτασης στην μεταβατική περίοδο να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2020.

Backstop (δίκτυ ασφαλείας)

Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας), αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στη μέση. Προορισμένο να εφαρμοστεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διακυβέρνηση

Βρετανοί διαπραγματευτές είχαν απορρίψει την αρχική πρόταση της ΕΕ ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει την άμεση εποπτεία του σχεδίου συμφωνίας. Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν, πλέον, να εγκαθιδρύσουν μια επιτροπή για την επίλυση των διαφορών, με την επιλογή ιδιαίτερα ζητήματα να οδηγούνται σε μια ειδική οµάδα διαιτησίας. Αυτή θα αναζητά οδηγείες του Δικαστηρίου της ΕΕ, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία διακυβεύεται.

Κύπρος και Γιβραλτάρ

Το προσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, σε ζητήματα διακυβέρνησης όπως τα δικαιώματα των πολιτών, η φορολογία και άλλα θέματα.

Μελλοντική σχέση

Το σχέδιο συμφωνίας καθορίζει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όχι τη μορφή των μελλοντικών σχέσεων.

Εντούτοις, θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις των δύο πλευρών, το περίγραμμα των οποίων θα αναφέρεται σε μια συνοδευτική πολιτική διακήρυξη. Το επτασέλιδο προσχέδιο της διακήρυξης αυτής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ως τώρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά αρχών για τη θεμελίωση της μελλοντικής πολιτικής και εμπορικής τους σχέσης, σε θέματα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, στόχος για το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, βιώσιμη αλιεία, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε εδώ το σχέδιο συμφωνίας των 585 σελίδων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Maver

Tο ζητούμενο για τους Αγγλους είναι τί θα γίνει με τους 3εκ Ευρωπαίους που αν φύγουν πολλά Νοσκοκομεία , Παν/μια και αρκετές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης. Κάτι που οι θιασωτες του σκληρού Brexit κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Και βέβαια απο το είδος του Brexit εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και τί θα αποφασίσει η Σκωτία στο μέλλον που έχει καθαρα φιλοευρωπαική θέση...

@μετανάστης

Τι αρλούμπες είναι αυτές ρε γομάρι? Βαλτός εϊσαι? Εσύ τους Αλβανούς και τα Σκόπια δεν μπορείς να αντιμετωπήσεις (για τους τουρκούς ούτε λόγος να γίνεται) και περιμένεις από ένα νησάκι να τα βάλει με τους Εγγλέζους? Και αφού μεταναστεύσεις σε άλλο πλανήτη και δεν ξέρεις τι έγινε το 74, η ελληνική χούντα παρέδωσε την Κύπρο στους Τούρκους με τη βοήθεια της Αγγλίας και την ανοχή της Αμερικής. Ψώνιο... ε ψώνιο....

metanastis

Μου αρέσει που οι Κύπριοι είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και οι ελληνικές κυβερνήσεις χάνουν πολιτικό κεφάλαιο παίρνοντας το μέρος τους και παραδίδοντας Μακεδονία και Θράκη.

...

οι διατάξεις για την Κύπρο αφορούν τις Αγγλικές Βάσεις στο νησί, οι οποίες στην ουσία θεωρούνται Αγγλικό έδαφος υπό την μορφή ενοικίου. Ασχέτως ότι οι Άγγλοι εδώ και 58 χρόνια δεν πλήρωσαν ούτε σέντ και ούτε θα πληρώσουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης