Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους πέντε άνθρωποι

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους πέντε άνθρωποι

Εικόνες που σοκάρουν - Το ζεύγος Κιμ Καρντάσιαν-Κάνιε Γουέστ ανάμεσα στους κατοίκους που κλήθηκαν να εκκενώσουν το Μαλιμπού - H πυρκαγιά σάρωσε τμήματα της πόλης Πάρανταϊς των 27.000 κατοίκων

000_1AP1EN
Σε πύρινο κλοιό έχει τεθεί ένα μεγάλο μέρος της Καλιφόρνιας, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πολλά σημεία. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα στο παραλιακό παραθεριστικό θέρετρο Μαλιμπού, το οποίο οι αμερικανικές αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθεί άμεσα από τους κατοίκους.

Tο Associated Press μετέδωσε ότι βρέθηκαν τουλάχιστον πέντε νεκροί μέσα στα αυτοκινητά τους. 

Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο πύρινο μέτωπο που κατακαίει τη βόρεια Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε σήμερα ένας αξιωματούχος, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει προς το παρόν τον αριθμό τους. 



«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τραυματίες και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νεκροί. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να μάθουμε περισσότερα» δήλωσε ο Μαρκ Γκιλαρντούτσι, ένας αξιωματούχος του γραφείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας.

«Το μέγεθος της καταστροφής που εμείς αντικρίσαμε είναι πραγματικά απίστευτο και ραγίζει καρδιές» υπογράμμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας στο Facebook.

Κλείσιμο
Ήδη δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την πανέμορφη πόλη της Καλιφόρνιας, ενώ τα πύρινα μέτωπα έχουν επεκταθεί σε μεγάλη ακτίνα, παρ' ότι επιχειρούν πολύ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ντόπιων φορέων.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη, σε περιοχή βορειοδυτικά του Λος Άντζελες. Οι πυροσβεστικές αρχές κάνουν λόγο για «άμεσο κίνδυνο» για τους 13.000 κατοίκους του Μαλιμπού, το οποίο περιβάλλεται από τη μία μεριά πό βουνά και από την άλλη από τον ωκεανό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους κατοίκους που κλήθηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους στο Μαλιμπού, είναι και το ζεύγος ΚΙμ Καρντάσιαν-Κάνιε Γουέστ.

CALIFORNIA: incredibile tornado di fuoco ripreso in diretta


Τρία μεγάλα μέτωπα απειλούν πολλές πόλεις

Τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα μαίνονται στην Καλιφόρνια σήμερα, με τις φλόγες να εξαπλώνονται ραγδαία, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση 75.000 κατοικιών, κοντά στην πόλη Θάουζαντ Όουκς, που παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά την ένοπλη επίθεση σε κλαμπ με 12 νεκρούς αυτήν την εβδομάδα.

Η εντολή για την εθελούσια απομάκρυνση των κατοίκων από 75.000 σπίτια εκδόθηκε υπό την απειλή της φωτιάς Γούλσεϊ, που έχει εξαπλωθεί σε περιοχές του Θάουζαντ Όουκς στην κομητεία Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες. Εκεί ένας βετεράνος του σώματος των Πεζοναυτών άνοιξε πυρ σε ένα μπαρ γεμάτο από φοιτητές την Τετάρτη το βράδυ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

Στο πολιτιστικό κέντρο για εφήβους του Θάουζαντ Όουκς οι αρχές εγκατέστησαν έναν χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο χώρος αυτός είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο παροχής βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.



Στους χώρους υποδοχής των πυρόπληκτων οι αρμόδιοι διανέμουν προστατευτικές μάσκες στους πολίτες, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών της κομητείας Βεντούρα.

Η πυρκαγιά Γούλσεϊ κατακαίει περιοχές και της κομητείας του Λος Άντζελες, όπου εκδόθηκαν επίσης εντολές εκκένωσης για την περιοχή νότια του αυτοκινητόδρομου 101, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Λος Άντζελες.

Η φωτιά έχει διασχίσει κάθετα σε αρκετά σημεία τον αυτοκινητόδρομο 101, μεταξύ αυτών στις περιοχές Καλαμπάσας και Αγκούρα Χιλς και κινείται νοτιότερα προς τις ακτές του Μαλιμπού, γνωστοποίησε σε ένα tweet η αρχή Έρευνας και Διάσωσης του Μαλιμπού. Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου έκλεισαν στις κομητείες του Λος Άντζελες και της Βεντούρα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα νότια της πόλης Σίμι Βάλεϊ. Την ίδια ώρα, στην κομητεία Βεντούρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά Χιλ, η οποία έχει ήδη κατακάψει 40.470 στρέμματα γης.

000_1AP2LO

Στη βόρεια Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Καμπ εξαπλώνεται ραγδαία στα περίχωρα της πόλης Τσίκο, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά το καταστροφικό πέρασμά της από την πόλη Πάρανταϊς, ανέφεραν αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια.

Οι εντολές εκκένωσης αφορούν την ανατολική πλευρά του Τσίκο, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 93.000 ανθρώπων, που βρίσκεται σε απόσταση 145 χλμ βόρεια του Σακραμέντο.

Η πυρκαγιά Φάιρ, η οποία καίει ανεξέλεγκτα σε μια έκταση 81.000 στρεμμάτων, κινείται δυτικά με την ταχύτητα των ανέμων στα 56 χλμ των ώρα.

Νωρίτερα, οι φλόγες σάρωσαν το Πάρανταϊς, μια πόλη 26.000 κατοίκων. Με τους ισχυρούς ανέμους να τροφοδοτούν τις φλόγες, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ραγδαία τα ξημερώματα, καλύπτοντας την πόλη με πυκνούς καπνούς και στάχτες.

«Η πόλη έχει καταστραφεί, τα πάντα έχουν διαλυθεί. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια Σκοτ Μακλίν.

«Αυτή η φωτιά κινήθηκε με τόσο μεγάλες ταχύτητες και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν στις φλόγες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των πολιτών και πυροσβεστών που τραυματίστηκαν, ενώ ενδεχομένως θα χρειαστούν ημέρες προτού οι αρχές επιβεβαιώσουν εάν υπάρχουν νεκροί.

Το Πάρανταϊς δεν έχει πολλές εξόδους διαφυγής. Τα τροχαία που σημειώθηκαν μετέτρεψαν τους δρόμους σε αδιέξοδα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα οχήματά τους για να γλυτώσουν από τις φλόγες, τρέχοντας μακριά ενώ κρατούσαν στις αγκαλιές τους τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, περιέγραψαν αξιωματούχοι.

Σε μια γυναίκα, που δεν μπορούσε να φύγει εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος, άρχισαν οι πόνοι του τοκετού, έγραψε η εφημερίδα Enterprise-Record.

«Η κατάσταση είναι χαοτική» σημείωσε ο Ράιαν Λάμπερτ, ένας αστυνομικός της τροχαίας της Καλιφόρνια.

Επιπλέον, με τη βοήθεια μιας μπουλντόζας οι διασώστες έσπρωξαν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα για να ανοίξουν δρόμο και να φθάσουν στο νοσοκομείο Φίδερ Ρίβερ προκειμένου να απομακρύνουν τους ασθενείς, ενώ οι φλόγες είχαν τυλίξει το κτίριο, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ντάγκ Τίτερ, αξιωματούχος της κομητείας Μπάτε.

Δεκάδες σπίτια μετατράπηκαν σε στάχτες, όπως επίσης ένα νοσοκομείο, ένα βενζινάδικο, πολλά οχήματα και εστιατόρια. Από το εστιατόριο Blackbear Diner, το μόνο που απέμεινε όρθιο ήταν η πινακίδα "Welcome to Paradise", μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

000_1AP2NT


Αναφορές για νεκρούς

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των ιδιαίτερα ξηρών συνθηκών, η πυρκαγιά σάρωσε τμήματα της πόλης Πάρανταϊς (27.000 κάτοικοι), κατατρομοκρατώντας τους κατοίκους με φλόγες που έφθαναν ακόμα και τα δεκαπέντε μέτρα ύψος.

Η πόλη Τσίκο (93.000 κάτοικοι) ενδέχεται να είναι η επόμενη που θα απειληθεί από τη φωτιά, που προβλεπόταν να κινηθεί προς δυσμάς, ενισχυμένη από ανέμους ταχύτητας 56 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τον Ντάρεν Ριντ, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος της Κομητείας Μπιούτ.

«Λάβαμε αναφορές για νεκρούς. Οι αναφορές αυτές δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί», σημείωσε ο Κόρι Χόνι, σερίφης της Κομητείας.

Η Καλιφόρνια έχει ήδη βιώσει μια από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας της σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Οι φλόγες ήδη απανθράκωσαν 2.516.100 στρέμματα το 2018, έκταση διπλάσια από ό,τι το 2017 και σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου της πενταετίας.

«Όλη η πόλη καίγεται», δήλωσε ο Μπομπ Βαν Καμπ, κάτοικος της Πάρανταϊς που έφυγε με τη μοτοσικλέτα του, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. «Χρειάστηκε να περάσουμε με τη μηχανή μέσα από τις φλόγες για να φθάσουμε ως εδώ», πρόσθεσε, κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τις πόλεις Πάρανταϊς και Τσίκο.



Καθώς η πόλη βρίσκεται σε πλαγιά και οι οδοί διαφυγής είναι περιορισμένες, τροχαία μετέτρεψαν τους δρόμους σε παγίδες. Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους κι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τις φλόγες με τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους στα χέρια. Μια γυναίκα γέννησε μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο η ίδια και οι δικοί της έφευγαν, έγραψε η τοπική εφημερίδα Enterprise-Record.

Η κατάσταση είναι «χαοτική», πρόκειται για «πολύ άσχημη φωτιά», δήλωσε ο Ράιαν Λάμπερτ, ένας αστυνομικός της τροχαίας.



Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και με απίστευτη ταχύτητα κατέκαψε 32.370 στρέμματα γης, αναγκάζοντας τις αρχές να δώσουν εντολή στους 27.000 κατοίκους της Πάρανταϊς να απομακρυνθούν αμέσως από αυτή.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα έργου για να βγάλουν από τον δρόμο εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα προκειμένου να φθάσουν στο νοσοκομείο Φέδερ Ρίβερ και να απομακρύνουν τους ασθενείς, καθώς η φωτιά είχε επεκταθεί σε μια παλιά πτέρυγα και στην οροφή του τμήματος επειγόντων περιστατικών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Κομητείας Μπιούτ, ο Νταγκ Τίτερ. Το νοσοκομείο κατόπιν καταστράφηκε ολοσχερώς, δήλωσε ο Μάικ Μάνγκας, εκπρόσωπος της εταιρείας που το διαχειρίζεται, της Dignity Health, ενώ καταστράφηκε επίσης μια κλινική, η Paradise Immediate Care, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της, ο Μπραντ Σμιθ.

video placeholder
paradise-1
paradise-2


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης