Ερντογάν: Δεν πιστεύω ότι διέταξε ο βασιλιάς Σαλμάν τη δολοφονία Κασόγκι

Ερντογάν: Δεν πιστεύω ότι διέταξε ο βασιλιάς Σαλμάν τη δολοφονία Κασόγκι

Ο Τούρκος πρόεδρος  επέρριψε τις ευθύνες στα «ανώτατα κλιμάκια  της σαουδαραβικής κυβέρνησης» - Τονίζει ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει τα στραβά μάτια για την προμελετημένη δολοφονία παρά τη φιλία με το Ριάντ

20221799
Ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης έδωσαν εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, όποως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην Ουάσινγκτον Ποστ, την Παρασκευή.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ότι «Δεν πίστεψα ποτέ ότι ο βασιλάς Σαλμάν διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι». Παράλληλα, σημείωσε ότι η μακρόχρονη φιλία της Άγκυρας με  το Ριάντ, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνει τα στραβά μάτια για την προσχεδιασμένη δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Ξέρουμε ότι οι δράστες (της δολοφονίας) είναι μεταξύ των 18 υπόπτων που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία. Ξέρουμε επίσης ότι τα πρόσωπα αυτά ήρθαν για να εκτελέσουν τις εντολές τους: να σκοτώσουν τον Κασόγκι και να φύγουν. Τέλος, ξέρουμε ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι προήλθε από τα ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης», συνεχίζει ο Ερντογάν.

«Τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία κίνησε γη και ουρανό για να ρίξει φως σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης», επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτές οι προσπάθειες αποκάλυψαν ότι ο Κασόγκι "δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ένα εκτελεστικό απόσπασμα και καθορίστηκε ότι ο φόνος του ήταν προμελετημένος", υπογραμμίζει.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, όπως πού βρίσκεται το πτώμα του και ποιος είναι ο "ντόπιος συνεργός" στον οποίο οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι παρέδωσαν τα λείψανα. Ο Κασόγκι "δικαιούται μια σωστή κηδεία σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία κίνησε γη και ουρανό για να ρίξει φως σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης», επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτές οι προσπάθειες αποκάλυψαν ότι ο Κασόγκι «δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ένα εκτελεστικό απόσπασμα και καθορίστηκε ότι ο φόνος του ήταν προμελετημένος», υπογραμμίζει.

Κλείσιμο
Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, όπως πού βρίσκεται το πτώμα του και ποιος είναι ο "ντόπιος συνεργός" στον οποίο οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι παρέδωσαν τα λείψανα. Ο Κασόγκι "δικαιούται μια σωστή κηδεία σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ως μέλη της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να αποκαλύψουμε την ταυτότητα εκείνων που κίνησαν τα νήματα», συνέχισε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα πρέπει να τολμήσει να διαπράξει τέτοια πράγματα στο έδαφος μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ ξανά».

Μήνυση κατά του Κιλιτσντάρογλου

Νωρίτερα σήμερα, η αρραβωνιαστικά του Τζαμάλ Κασόγκι ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει την έρευνα και τις προσπάθειες της Άγκυρας στην υπόθεση αυτή, με ένα μήνυμά της σε μια τελετή στη μνήμη του δημοσιογράφου στην Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε σήμερα μήνυση σε βάρος του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τις επικρίσεις που διατύπωσε σχετικά με τους χειρισμούς της Άγκυρας στην υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, ο Χουσεϊν Αϊντίν, κατέθεσε τη μήνυση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, σε βάρος του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για «εξύβριση του προέδρου» και για δυσφήμηση, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που είχε εκφωνήσει την Πέμπτη.

«Στις δηλώσεις του, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι συγκάλυψε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπόπτους να διαφύγουν στο εξωτερικό και προστατεύοντας τους δολοφόνους. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί» αναφέρεται στη μήνυση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης