ΗΠΑ: Η τρομοκρατική απειλή συνεχίζει να υφίσταται παρά την ήττα του ISIS

isis-630x374

Tο Ισλαμικό Κράτος, η αλ Κάιντα και οι συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν επιδείξει αντοχή, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα στην αυξανόμενη αντιτρομοκρατική πίεση, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν κατά 23% το περασμένο έτος, συγκριτικά με το 2016, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκε από αυτές τις επιθέσεις κατέγραψε πτώση 27%, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εντούτοις, "το Ισλαμικό Κράτος, η αλ Κάιντα και οι συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν επιδείξει αντοχή, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα στην αυξανόμενη αντιτρομοκρατική πίεση στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, την Υεμένη και αλλού", δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Νέιθαν Σέιλς.

Η μείωση της τρομοκρατίας στο Ιράκ αποτέλεσε κύριο παράγοντα που συνέβαλε στην καθοδική πορεία των επιθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απαγωγές από χαρακτηριζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις κατέγραψαν επίσης ραγδαία πτώση το 2017 σχεδόν κατά το ήμισυ.

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν ο κύριος δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι η δράση του μειώθηκε σημαντικά. Η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε σχεδόν το σύνολο της επικράτειας που είχε καταλάβει στο Ιράκ και τη Συρία. Εντούτοις, υπάρχουν ενδείξεις επέκτασης της αλ Κάιντα.

Το 59% των επιθέσεων σημειώθηκε σε πέντε χώρες – το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Ιράκ, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες. Περισσότερα από τα 2/3 των θανάτων έγινε στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Νιγηρία, τη Σομαλία και τη Συρία.

"Παρά τις επιτυχίες μας, το τοπίο στην τρομοκρατία έγινε πιο σύνθετο το 2017", τόνισε ο Σέιλς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις "είναι πιο διάχυτες και κρυφές", χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εμπνεύσουν τους υποστηρικτές τους να εξαπολύσουν επιθέσεις που τις καθιστούν "λιγότερο ευάλωτες σε συμβατική στρατιωτική δράση".

Οι οργανώσεις αυτές διατηρούν και την ικανότητα και συνεχίζουν να έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της, όπως ανέφερε.

Παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο. Στον σχετικό κατάλογο των χωρών αυτών συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Κορέα η Συρία και Σουδάν.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των επιθέσεων από εγχώριους εξτρεμιστές θα συνεχίζει να αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων όσων αντλούν έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trump__4_

Η νεαρή Γεζίντι,  που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, σίγουρα δεν περίμενε πηγαίνοντας στον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Τραμπ θα αγνοούσε την ιστορία της ίδιας, αλλά και του λαού της

2
house_repre

Ο εισηγητής του κειμένου, ο Δημοκρατικός βουλευτής Αλ Γκριν, επιδίωκε να κεφαλαιοποιήσει το κύμα των επικρίσεων σε βάρος του Τραμπ, εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε προ ημερών σε τέσσερις νέες γυναίκες βουλευτές που ανήκουν σε μειονότητες